17 ani de Constituţie în RM: cui pasă?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Constituția Republicii Moldova, legea supremă a statului care asigură suveranitatea și integritatea țării, a ajuns astăzi la ce-a de-a 17 aniversare.

La 29 iulie 1994, aceasta a fost votată de către Parlamentul legislaturii a XIII-a a Republicii Moldova. Astăzi însă, chiar și avînd o criză politică profundă provocată de imposibilitatea alegerii președintelui țării, prevăzută de articolul 78 al Constituției, nici un politician, din opoziție sau de la guvernare, parlamentar sau nu, nu și-a amintit de sărbătoare. Mai mult chiar, data de 29 iulie fiind numită ca data ultimei ședințe a Legislativului din sesiunea primăvară-vară, deputații și-au luat vacanță deja de ieri.

De ziua Constituției, deputatul Valeriu Streleț, liderul fracțiunii liberal-democrate în Parlament, care a ținut o conferință de presă la sediul partidului, a preferat să vorbească despre „trecerea în opoziție a colegilor de Alianță” și „încheierea de-o manieră rapidă a sesiunii primăvară-vară”, decît de Constituție și criza politică. Ori criza politică poate fi prin rezolvată prin „unificarea forțelor politice”, și nu prin „baricadarea componentelor guvernării”. Și nu cred ca la 27 august 2011, la 20 de ani de la obținerea Independenței Republicii Moldova și 17 ani de la intrarea în vigoare a Constituției, cineva din politicieni să vorbească despre altceva decît „independență”. Pentru că independența reprezintă libertate, nu și responsabilitatea pe care o cere Constituția.

De cealaltă parte, expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, membru al comisiei pentru elaborarea Constituției, spune că chiar de la început, adoptarea Constituției a servit drept temei de rivalitate politică. Atunci comisia, condusă de președintele Mircea Snegur a elaborat un text cu modelul prezidențial de guvernare, iar în urma alegerilor din februarie 1994 președintele Parlamentului Petru Lucinschi a luat sub conducerea sa elaborarea Legii Supreme. Astfel, pentru a-l limita pe președintele țării de prerogativele pe care i le oferea modelul prezidențial al Constituției, noii membri ai comisiei au efectuat un șir de modificări, iar la 29 iulie, Legislativul condus de Petru Lucinschi a votat modelul semi-prezindențial al Constituției.

În 1998, spune Nicolae Osmochescu, cînd Petru Lucinschi deținea funcția de Președinte al țării, deja se simțea limitat în drepturi, organizînd un referendum consultativ, pentru a-i oferi un șir de prerogative în plus. Referendumul însă a eșuat. La fel și în anul 2000, cînd au modificat modelul semi-prezidențial în cel parlamentar, politicienii au votat nu pentru, ci împotriva împuternicirilor pe care trebuia să le aibă președintele Lucinschi. Șiretlicul n-a mers însă, pentru că a venit la conducere Vladimir Voronin, care a transformat statul într-un sistem „super-prezidențial” cu împuterniciri enorme, iar ce-i care i-au săpat groapa unuia, au căzut singuri în groapă.

Nicolae Osmochescu, care a fost și membru al comisiei pentru modificarea constituției din 2010, spune că problema nu este în Constituție, ci în faptul respectării acesteia. „Dacă Constituția ar fi fost respectată întru totul, de la Opincă pînă la Vlădică, totul ar fi mers bine”, spune doctorul în drept. Acesta mai spune că la fel ca orice alt mecanism complex, actuala Constituție nu este una ideală și necesită modificări, însă în proporție de 75-80% prevederile sînt actuale, lucrative și corecte.

Potrivit lui, chiar și în 2010 cînd a fost pusă problema necesității modificării Constituției, partidele din Alianța pentru Integrarea Europeană, care și-a dorit modificarea legii supreme pentru a depăși criza, nu s-au întîlnit niciodată cu membrii comisiei pentru a le spune ce model de guvernare vor. În acest caz membrii comisiei au fost nevoiți să elaboreze două proiecte constituționale, unul de tip parlamentar, iar altul semi-prezidențial.

„Constituția ca text poate fi ideală, dar dacă nu este înțeleasă de oameni, atunci se transformă doar în „cuvinte frumoase scrise pe hîrtie””, spune în concluzie constituționalistul Nicolae Osmochescu, chiar și după 17 ani de la adoptarea făpturii la care a contribuit și el.

Sursa aici.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii