Alegerea celui numit „candidat la funcţia de…”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Campania electorală pentru alegerile locale generale e în toi. În două săptămîni cetăţenii Republicii Moldova, de la mic la mare, vorba CEC-ului, vor da totul, prin votul oferit celui numit azi simbolic „candidat la funcţia de…”. La Chişinău, campania a ajuns la punctul de fierbere, iar dezvăluirile şi promisiunile curg rîu. Alegătorul e zăpăcit rău. Nu ştie pe cine să aleagă, nu ştie în cine şi ce să creadă şi nu mai ştie dacă o acţiune sau alta este „politică” sau „obişnuită”. De cealaltă parte, la ţară lucrurile sînt mai limpezi. Alegătorul îşi va alege în continuare vecinul sau ruda, cu argumentul principal „îl cunosc şi e om gospodăros”, sau „ăsta deja şi-a umplut buzunarele”, în cazul în care mizează pe candidatura fostului primar.

În preajma alegerilor locale generale, dimensiunea politică este împărţită în două. Două Moldove diferite. Una la Chişinău, şi cea de-a doua în tot restul ţării. Analistul politic Nicolae Chirtoacă este de părerea că „alegerile locale în Moldova vor fi unele, dacă nu obişnuite, cel puţin ordinare. Iar alegerile primarului şi consiliului la Chişinău, fără îndoială, au un specific politic bine-pronunţat”. „Specificul ei constă în faptul că noi ne aflăm încă în situaţia de criză politică, generată de anumite elemente de incertitudine şi anumite elemente de echilibru existent între opoziţie şi alianţa de guvernare. Criză care se manifestă în primul rînd şi în mod pregnant prin nealegerea preşedintelui. Dacă cîştigă candidatul partidului opoziţiei, atunci este o încurajare pentru Partidul Comuniştilor care va merge mult mai hotărît şi sigur spre alegerile parlamentare anticipate. Dacă nu cîştigă candidatul opoziţiei, atunci situaţia aceasta de raport de forţe între opoziţie şi guvernare rămîne aceeaşi, cu o posibilitate de a ieşi din criza politică, fiindcă această victorie în Chişinău îi va încuraja pe liderii partidelor din Alianţă”, consideră analistul.

Şi deputatul în Parlament din partea PCRM, Zurab Todua, susţine că este foarte probabil ca rezultatele alegerilor locale să acţioneze asupra situaţiei generale din ţară, iar clasa politică, în sfîrşit, să meargă spre alegerea preşedintelui ţării. „Deocamdată Alianţa de guvernare prin diferite moduri se eschivează de la aceasta. Şi e de înţeles acest lucru: ei nu au unitate în interiorul Alianţei şi nu au încrederea în rezultatul bun al alegerilor”, spune Todua.

Potrivit deputatului comunist, această campanie electorală, la fel ca şi cea din 28 noiembrie 2010, se desfăşoară la un pas de fault. „Noi fixăm numeroase situaţii în care guvernarea foloseşte resursele administrative: presiune, ameninţări, şantaj, încercări de intimidare a candidaţilor pentru funcţia de primari şi consilieri, precum şi a alegătorilor. Reprezentanţii Partidului Comuniştilor se confruntă constant cu aceste cazuri, ceea ce mărturiseşte incertitudinea conducerii”, consideră Todua. Acesta menţionează faptul că de obicei se recurge la metode interzise sau chiar ilegale, atunci cînd nu sînt suficiente argumentele verbale, iar normele etice sînt respectate doar la nivel declarativ.

De cealaltă parte, analistul Nicolae Chirtoacă menţionează că în Republica Moldova la acest capitol în genere nu poate fi vorba despre respectarea unor norme etice. El găseşte explicaţia în faptul că lupta pentru putere devine tot mai crîncenă, inclusiv pentru puterea locală. „Politica şi businessul se suprapun, deja este vorba despre oligarhizarea politicului, tocmai de asta tehnicile PR-ului negru şi folosirea abuzivă a marketingului electoral devin tot mai frecvente în campaniile electorale. Deci, este un trend ce îi favorizează pe cei populişti şi cinici care vin la putere să-şi rezolve problemele economico-financiare, iar poporul rămîne „cu buza umflată” şi în aşteptarea marilor lideri care le vor rezolva problemele”, punctează Nicolae Chirtoacă.

Continuare…

Tot aici trimitere la varianta rusă a textului.

Comentarii