10 pentru Moldova – reacţii emotive şi foarte puţină analiză

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Gândesc, deci exist. Această afirmaţie a filosofului francez, René Descartes este mai puţin valabilă pentru o categorie de cetăţeni de-ai noştri, numiţi  „părerologi” (se dau cu părerea despre orice şi, bineînţeles, pretind că spun adevărul absolut). Analistul politic Nicolae Chirtoacă spune că avem un comportament balcanic şi ne lăsăm duşi de sentimente. Noi retrăim (emoţii, evenimente) şi mai puţin analizăm şi decidem cu capul, aşa cum ne îndemna Oazu Nantoi în 1998.

Publika TV  a organizat, în premieră pentru ţară, o campanie „10 pentru Moldova”, care a culminat cu o gală la care au fost premiaţi 10 cei mai buni pe anumite categorii. Publika a acordat premii persoanelor ALESE DE PUBLIC. Câştigătorii au fost stabiliţi în câteva etape. Primul pas a fost nominalizările făcute de telespectatori, timp de o săptămână, prin intermediul apelurilor telefonice, SMS-uri şi numiri pe site-ul publika.md . Am primit peste o mie de mesaje. Cel de-al doilea pas a fost realizarea unui sondaj sociologic (cine a făcut puţină ştiinţă ştie ce înseamnă aceasta), reprezentativ la nivel naţional. Cetăţenii au ales, Publika i-a premiat. Criticii au sărit în capul nostru. De fapt, au criticat nu Publika, ci moldovenii, poporul care a făcut alegerea, la fel cum o face într-un scrutin parlamentar.

Am urmărit cu mare interes reacţiile. Majoritatea au apreciat acţiunea noastră, fapt pentru care le mulţumim. Unii ne-au criticat şi le mulţumesc pe această cale şi  acestora  (o să fiu îngrijorat când vor lipsi reacţiile la adresa noastră). Totuşi, nu pot să remarc un lucru. Mulţi din cei care ne-au criticat au încercat să găsească „interese ascunse” în premierea celor 10 personalităţi. Au fost desenate scenarii, care mai de care. De la „coloana a 5-a în acţiune” în „discretitarea intenţionată a imaginii liderului PCRM”. Ne-au criticat anticomuniştii pentru că Oleg Voronin a câştigat premiul „cel mai bun om de afaceri”, iar Vladimir Voronin – „cel mai bun politician”. Ne-au criticat Vladimir Voronin şi Oleg Voronin deoarece moldovenii au optat pentru ca aceştia să câştige trofeele. Unii cred că Sofia Rotaru a luat premiul fără ca să merite, altul este convins că Gheorghe Urschi trebuia să fie declarat „cel mai iubit moldovean” etc. etc. Este absolut firesc să existe opinii diferite. E ciudat să te superi pe existenţa pluralităţii în timp ce îţi dezbaţi plămânii lovindu-te cu pumnul în piept că eşti cel mai mare „promotor al europenismului” în Moldova.

Din multitudinea „reacţiilor balcanice”, foarte puţini au încercat să caute răspunsuri la întrebarea : de ce moldovenii au optat pentru aceste persoane ? De exemplu, de ce după aproape patru ani după plecarea de la putere, Vladimir Voronin este declarat de cei mai mulţi cetăţeni  „politicianul anului”? Oare e nevoie de un nou scrutin parlamentar ca „deştepţii ţării” să exclame din nou: „comuniştii au revenit la putere, ţara e pierdută, viitorul european ne este furat” ?

Fiţi critici, gândiţi !

PS Felicitări tuturor colegilor de la Publika TV cu ocazia împlinirii a trei ani de la lansare şi cu ocazia unei campanii grandioase „10 pentru Moldova”.

Comentarii