Stradă în Chișinău în numele propagandistului C. Tănase sau regimul își mulțumește scribii de curte

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Au numit o stradă din centrul capitalei în numele unui propagandist agresiv al forțelor pro-europene și banditești, mi-am adus aminte cuvintele pe care le-am scris atunci cînd a trcut la cele veșnice ziaristul de propagandă C. Tănase.

S-a stins un om, a plecat în lumea celor drepți, s-a dus la Domnul sau pur și simplu nu mai este printre noi, sînt multe feluri în care poporul nostru exprimă acest lucru inevitabil pentru toți noi, moartea. Și cum spune cîntecul „tot cu o moarte ești dator”, fiecare din noi ne este dat să trăim dar să și murim cîndva. Așa este făcută viața, e cu moarte, de la păcatul lui Adam și al Evei care au fost izgoniți din Rai.

Am aflat cu tristețe că un om văzut, un om cu multe decorațiuni de stat și de diferite alte organizații a trecut și el acest prag. Ne-a părăsit și a plecat la Domnul. Va apărea în fața lui Dumnezeu și acolo va răspunde pentru toate cele bune și rele care le-a făcut pe pămînt. Ei ce se mai poate spune aici, pe toate Dumnezeu le rînduiește și la fiecare îi vine ceasul. Dumnezeu să-l ierte! Spun oamenii noștri, oamenii simpli, oamenii de la țară, cei care țin vie flacăra credinței și a dăinuirii neamului nostru oameni care de cei plecați spun sau de bine sau nimic, oameni care nu au ce spune despre Tănase căci acesta nu a scris pentru ei, a scris din numele lor dar nu pentru ei.

Și aș fi vrut acum să ridic asemenea întrebări dar în vîrtejul nebuniei generale care se întîmplă acum în țara noastră aș vrea să aduc un mic grăunte, fie cît de mic dar care să facă un strop de lumină în personalitatea care a fost Constantin Tănase.

A fost un om talentat, un om văzut, un om cu multe legături și relații, un om cu energie și care a reușit multe. Însă pentru cine a făcut toate acestea? Pentru ce a luptat? Care valori le-a promovat acest jurnalist? Ce serviciu sau deserviciu a făcut el acestui popor? care l-a primit în sînul său și i-a dat posibilitatea să crescă și să strige tare că este om al poporului și deține dreptatea absolută.

Nu vreau să spun de rău de oamenii plecați de printre noi, însă unele precizări și opuneri la minciună trebuie existe.

Ziaristul Tănase a fost cu siguranță un om talentat, a știut arta cuvîntului și a oratoricii, însă le-a folosit doar pentru propagarea unor interese de grup, interese meschine interese străine acestui popor. Cine a fost de fapt acest ziarist? Scrib de curte. Cel mai probabil că așa. A scris mereu pentru cei puternici, viziunile sale s-au schimbat de-a lungul timpului (nu am în vedere hîrtiuța aia de veceu care a fondat-o), în vreme sovietică aveaa unele viziuni iar cînd s-au schimbat timpurile a căpătat alte viziuni. A fost o bună vreme mai marele pe ziarul lui Roșca ca apoi să vadă că acesta slăbește și curentul liberal capătă putere (pe vremea comuniștilor) și foarte repede s-a orientat.

S-a orientat atât de bine încât a fondat fițuica aia și a furat numele unui ziar respectat din sec 19 la care a lucrat și Eminescu, însă ideile pe care a început să le promoveze cu hîrtiuța aia nu erau deloc cele ale marelui poet. Eminescu era un înverșunat antiliberal care îl considera un cancer al poporului și disprețuia cosmopolitismul pe care Tănase îl scria zilnic în hîrtiuța sa.

Am cunoscut oameni care au mai fondat ziare, au încercat să supraviețuiască așa cum era atunci, așa greu cu forțe proprii și făcînd totul corect ca la carte. Multe ziare au fost, multe surse media mai mici și mai mari au existat, dar practic toate au dispărut, și nu de aia că nu erau oameni talentați, erau, ba chiar în multe cazuri oameni mai talentați ca Tănase în arta cuvîntului, pur și simplu oameni care nu au știut la timp să se orienteze și să știe pentru cine scriu ei. „De scrii corect pentru cine trebuie ai și bani și sediu mare în centrul Chișinăului, iar de te ții de principiile tale, nici un oficiu la marginea orașului nu-ți vei permite”. Așa mi-a spus un jurnlist cunoscut. Dacă găsești prieteni finaanțatori buni atunci faci și ziar și televiziune și portalși ce vrei, iar ceilalți vor munci cinstit scriind din cocioabe întunecate, însă sediul de sute de metri patrați și dotare la ultimul răcnet încă nu înseaamnă că adevărul locuește acolo. Adevărul acum ca și mai demult ummblă cu capul spart, adevărul trăiește în cămăruțe mici și în suflete mari, adevărul nu este decorat cum medalii pe tot pieptul de conducerea unei țări care a votat pederastie, adevărul nu se suie în mașini luxoase și nu scuipă în poporul din care face parte.

Dar cu Timpul a fost altfel, fondatorul foarte repede s-a orientat, a găsit oportunitățile care fac bani și avînd un pic de talent la scriere a înțeles care este rolul său. Și a început promovarea oportuniștilor politici, susținea la greu ideile liberale, era și ușor în condițiile cînd laputere este PCRM care numai leneșii nu făceau bani din a critica puterea de se făceau mari erou și „luptători cu dictatura”. Unul dintre cei mai buni astfel de oportuniști a și fost fondatorul Timpului, foarte repede s-au găsit și sponsorizări internaționale din fonduri dedicate formatării popoarelor, fonduri ale lui Soros și alți grei ai acestei lumi. A criticat mult omul simplu, felul lui de a fi, țăranul pe care îl considera un balast în calea modernizării și europenizării, deoarece în acest țăran mai trăia focul acestui popor, credința și tradițiile poporului. A făcut una cu pămîntul orice era național și tradițional spunînd că aasta e românism. Uitînd că românii sînt în primul rînd ortodocși că poporul acesta nu poate fi conceput fără credința și tradiția sa milenară cănu este român acel care și-a uitat rădăcinile și scuipă pe ele pentru noile valori europene. Dar banii veneau pentru asta anume.

Oare nu crede cineva că sediul luxos și birotica, mașinile, salariile de la Timpul se fac pe acele 7 sau 8 mii de ziare cîte scrie pe tirajul fiecărui număr, nu toate se vînd și nu sînt atît de scumpe ca să facă așa profit. Timpul s-a certat cu credința de mai multe ori, a învinuit și ponegrit biserica ortodoxă pentru orice vrei, s-a ajuns și la scandal cînd enoriașii au venit să ceară socoteală ziarului pentru materialele de ponegrire a credinței și promovare a ateismului. Însă toți s-au făcut că plouă și nu e nimic rău că ziarul lui Tănase face așa ceva. Pentru asta și vin mulți bani. E paradoxal că dacă insulți 94% din oameni care sînt ortodocși nu pățești nimic, iar dacă zici ceva de rău minorității sexuale riști să fii exclus de peste tot și să mai stai și la dubă, asta e legea lumii liberale, (minoritatea avută dictează majorității) o lume pe care a susținut-o directorul timpului.

Timpul lui Tănase a fost unul din pilonii principali ai venirii la putere a PLDM-iștilor PDM, PL și alți oportuniști politici care în primii 3 ani de guvernare au reușit să facă crime în această țara mai mult decît comuniștii în 8 ani de guvernare. Anume acești oportuniști au votat legi contra acestui popor și au fost complici laa organizarea marșurilor pederastice în Chișinău, tot ei au vîndut aeroportul, BEM-ul și au privatizat toată țara, iar datoriile luate sunt pe generații înainte.

Și a susținut înverșunat PLDM-ul pînă cînd a simțit că se schimbă vîntul, și legături de rudenie cu acest partid nu mai are. Iubea acestă publicație să catalogheze și să poreclească oamenii, de la cei de o altă limbă pînă și conaționalii care nu susțin vectorul euro-liberal.

Nu aș fi pornit această discuție dacă nu se făcea atîta veste din asta, au murit oameni mari și emeriți, doctori care au salvat vieți, savanți care toată viața au muncit pentru binele țării și nu au avut atîta faimă și nu s-a declarat zi de doliu național pentru aceștia. Părintele Iustin Pârvu cînd a plecat dintre noi, nu s-a dat măcar un reportaj pa canalele noastre de știri sau la ProTv. Așa e de cînd lumea, cuvioșenia este tăcută și smerită, binele nu sare în ochi și capul altora, binele stă undeva ascuns și calea este alta a binelui.

Au plecat unii profesori dintre noi, profesori care au educat generații de copii și au sădit grăuntele științei în ei și nu i-a pomenit parlamentul sau televizorul. Acum puterea fie și PLDM-ista (cu care își stricase relațiile în ultima vreme) trebuie să-i mulțumească acestui jurnalist, el le-a asigurat o jumate din proiectul de acaparare a puterii, și îi vor face zi de doliu, îi vor face stradă și nu știu ce.

Dar cînd va veni în fașa lui Dumnezeu altele vor fi întrebările și cu alte fapte decît lupta politică va trebui să se răspundă acolo, fiecare vom răspunde. Nu va întreba pe cine ai dat jos de la putere sau pe cine l-ai urcat acolo, dar ce ai făcut pentru suflet? Așa este Domnul pe toate le rînduiește, și ce va fi mai departe noă nu ne este dat să știm. Dar să avem mintea trează și să apreciem faptele și oamenii nu după ce par ele sau vor să pară, dar după ce sunt acestea.

Dumnezeu să-l ierte!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Mihail Lozovanu

Mihail Lozovanu

Absolvent de stiinte exacte, cetatean al Moldovei, doresc sa aduc o schimbare spre bine in tara mea, sunt conservatorist mai mult de opinii si imi place sa analizez lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a face o concluzie. Iubesc tara ...

Ultimele articole