Nicolae Negru pune la îndoială faptul că Jurnal TV este „ultimul bastion al presei independente”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-un editorial, Nicolae Negru scrie că metafora cu „ultimul bastion” în epoca internetului e un pic exagerată, iar „atacul mișelesc” e de fapt un eșec managerial și economic al conducerii trustului Jurnal TV. Și eu tind să-i dau dreptate, mai ales pentru că Jurnal TV nu este o televiziune independentă, fiind finanțată de oligarhul Țopa, iar în al doilea rând în Moldova există spre marea noastră fericire multe posturi de televiziune care tirajează știrile mult mai obiectiv ca televiziunea Țopilor.

Îmi pare banală încercarea jurnaliștilor și membrilor Platformei DA de a demonstra că în Moldova există doar două televiziuni: Jurnal TV și Publika TV. Desigur, în viziunea lor, Jurnal TV aduce lumina, iar Publika TV promovează guvernarea. În același timp, pentru că ipocrizia angajaților lui Țopa nu are margini, spunând că este normal, europenește, dând și exemplul SUA unde politicienii nu ascund că sunt proprietarii unor televiziuni, iar aceles televiziuni desigur că îi promovează. Dar totodată, la Jurnal TV zilnic se critică Publika. Unde-i logica? Publika e televiziunea lui Plahotniuc, Jurnal e televiziunea lui Țopa. Sau când Val Butnaru spune că e normal ca televiziunile să facă partizanat politic are în vedere doar dreptul Jurnal TV de a face partizanat politic? Sau poate Jurnal TV este o vacă sacră, de rând cu Platforma DA?

Nicolae Negru continuă în editorialul său că unele detalii din relația chiriașului și administrației Skytower nu corespund unei descrieri în alb-negru. Primul e că administrația Jurnal TV recunoaște că s-a mai întâmplat să nu plătească chiria la timp. În notificarea privind rezilierea contractului trimisă de administratorul Skytower la 18 noiembrie 2016 se vorbește despre o neachitare „sistematică” și o datorie de peste 2,6 milioane de lei (circa 130 de mii de euro), de unde rezultă, conform unor calcule estimative, că Jurnal TV a întârziat cu achitarea chiriei și serviciilor timp de patru luni. E cam multișor și nu mai pare chiar atât de imposibil ca răbdarea proprietarilor de la Skytower să fi crăpat natural în acest moment.

În concluzie, domnul Negru deduce că Jurnal TV se confruntă cu probleme financiare serioase și mutarea în alt sediu, mai puțin costisitor, este o necesitate urgentă. Deci nu SkyTower ar dori să scape de chiriașii rău platnici, dar Jurnal TV vrea să scape de SkyTower! Iar rezilierea contractului de chirie ar putea fi provocată de proprietarul postului, adică de Victor Țopa. În urma acestei manevre, Țopa obține: 1) un prilej de a se victimiza, dând un impuls nou mișcării protestatare, chemând lumea să protesteze „masiv” 2) poate abate atenția de la problemele sale financiare 3) poate reduce fără conflict o bună parte din personal, păstrând doar programele politice.

Chiar dacă sunt rare exemplele când Nicolae Negru recunoaște că adevărul și demnitatea Jurnal TV și a lui Năstase, Țopa și toată gloata asta nu face doi lei, eu îi apreciez poziția. Puțini reprezentanți ai societății civile recunosc că Jurnal TV a primit finanțare și din partea lui Filat și Platon, iar Jurnal TV va face ceea ce a făcut și până acum: va urmări să provoace alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova.

Comentarii

Marian Adrian

Marian Adrian

Cred în Republica Moldova, sunt convins că cetățenii acestei țări pot deveni mai buni. Prin intermediul acestui blog voi încerca să analizez trecutul, să reflectez prezentul, și să caut soluții pentru a schimba viitorul. Mi-ar plăcea să fiu persoana ...

Ultimele articole