98 de zile de la Big Bang-ul din politica moldovenească !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Acum 98 de zile, Vlad Filat denunța Acordul AIE, motivînd că partidul lui dorește un nou acord. El le solicita foștilor parteneri de guvernare să păstreze majoritate parlamentară democratică și să  înceapă negocierile privind semnarea unui nou acord de guvernare. Filat mai spunea atunci că orice șantaj din partea colegilor din AIE, de a împinge țara spre alegeri anticipate, nu va fi tolerat. Cu toate aceste condiții, după cîteva zile, în Parlamentul Republicii Moldova se formase o altă majoritate parlamentară, alcătuită din PCRM și PLDM, care a dezlănțuit haosul.

Este clar că pe 13 februarie, politic vorbind, Filat a încercat să își arate mușchii. Însă evenimentele ce au urmat, mai degrabă au demonstrat ce prostănac este el  în realitate. Astfel din dorința lui de a arăta cetățenilor cît de bun este el și cît de răi sunt partenerii săi de guvernare, împreună cu comuniștii, cărora le promitea dosar penal pentru că au furat cetățenii timp de 8 ani de zile, acesta a aruncat țara într-o criză politică fără precedent, făcînd praf din toate realizările Alianței pentru Integrare Europeană, atît pe plan intern cît și pe plan extern. Republica Moldova transformîndu-se din Poveste de succes în țară de coșmar, în care și pînă acum domnește interimatul PLDM-lui.

Punctul culminant al acestei debandade a fost data de 3 mai, care fără îndoială va intrat în istorie ca fiind Vinerea Neagră  pentru țara noastră. Pe 3 mai Filat a arătat că interesul național îi este străin, pentru el interesele personale fiind pe primul loc, iar orgoliul i-a luat locul rațiunii. Vreau să cred că anume orgoliul l-a făcut pe Filat să uite promisiunile date moldovenilor, despre Moldova fără sărăcie și comuniști, despre regim fără de vize cu Uniunea Europeană și un trai decent. Nu mi-am imaginat că Filat ar putea vota conștient cu Voronin, legi anticonstituționale, care în mod evident au drept scop îndepărtarea țării noastre de la valorile democratice. Nu mi-am imaginat niciodată că un partid care pretindea a fi pro-european, poate călca Constituția țării în picioare, întoarce spatele Uniunii Europene și scuipa în sufletul cetățenilor întregii țări, spulberînd visul european.

Nu știu dacă nu le este rușine celor din PLDM să mai spună că au mandatul a 500 000 de cetățeni. Cred oare ei că au fost votați pentru a trăda și ai readuce pe comuniști la guvernare ? A primit oare Filat vot de încredere din partea cetățenilor pentru a submina imaginea partidelor democratice, pro-europene ?

Pentru că asta a făcut Vlad Filat, în 98 de zile a adus Republica Moldova în pragul alegerilor anticipate, iar  la fel ca în 2001,  cînd din cauza că pragul electoral a fost majorat, la guvernare au venit comuniștii lui Voronin, cu tocmai 72 de mandate !

Cel mai grav, este că din cauza a ceea ce a făcut Filat și Voronin, avem toate șansele ca la toamnă Republica Moldova să nu semneze nici un Acord cu UE la Vilnius, iar dacă pierdem și acum trenul ce duce spre Europa, îl putem pierde pentru totdeauna. Iar visul nostru european, va rămîne doar un vis…

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole