Sacrificarea Angelei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu există știre mai importantă în Moldova decât nunta dintre fostul premier – Vlad Filat și colega mea – Angela Gonța. Până și iarna s-a mai domolit de când cei doi au decis să ne anunțe că își leagă viața. Care Uniune Europeană, care viză, care preț la gaze, ce fel de reformă în educație? Nu, prieteni, cuplul Vlad și Angela, este aproape singurul subiect pe care îl analizează lumea pe „feisbuc”, în ”rutieră” sau la Piața Centrală. Republica Moldova a intrat într-o perioadă febrilă de discuții, zarvă și bârfe. Oare ce se întâmpla dacă Angela Gonța și Vlad Filat își anunțau căsătoria în timpul summit-ului de la Vilnius? Cel mai probabil momentul istoric trecea neobservat, iar moldovenii realizau că s-au apropiat de Uniunea Europeană abia după ce nu mai erau întrebați de vize la graniță.

În fine. Faptul s-a consumat, anunțul a fost făcut. Cum era de așteptat, în moldoveni s-a trezit spiritul adevărului suprem. Am citit multe comentarii fără noimă. Unii spun că viitoarea mireasă a spart o casă, s-a băgat peste o familie. Alții îl boscorodesc pe Filat, că nu se poate să dea chiar el un asemenea exemplu tinerei generații. Mai erau și unii habotnici, care se întrebau cu pietate, cum este posibil să spui la biserică „până moartea ne va despărți” și să divorțezi? Mda. Nu sunt naiv, gura lumii este imposibil să o oprești. Oamenii or să vorbească, fie că ne place, fie că nu. Totuși, deranjează un singur lucru: de ce nu reușesc moldovenii să se rupă de mentalitatea Evului Mediu? Chiar nu înțeleg, moldovenii nu se mai raportează decât la timpurile lui Ștefan cel Mare? Dar până și domnitorul a avut trei căsătorii și mai multe relații extraconjugale.

Pe de altă parte, moldovenii chiar nu realizează că divorțurile, căsătoriile cu fetele tinere și frumoase se întâmplă și la case mai mari? Bill Clinton era să rămână fără fotoliul prezidențial după ce o stagiară s-a pus în genunchi în fața acestui fotoliu. Nicolas Sarcozy a divorțat și s-a căsătorit cu Carla chiar în timpul mandatului de președinte. Și în Franța au fost discuții. Și în Statele Unite lumea a vuit. Nu știu, însă, ca americanii sau francezii să fi început să o blesteme pe „femeia aia ușoară”, care a distrus o familie. Nu cred că americanii sau francezii au urcat pe muntele sfânt, iar de acolo au început să arunce cu pietre în gestul rușinos al divorțului. Civilizația, dragi moldoveni, presupune să realizați că până și acești oameni importanți, pe care îi vedeți la televizor, au suflete, au dezamăgiri, trăiesc patimi. Ei nu se deosebesc prea mult de voi, oamenii simpli. Și atunci, de ce tu, om simplu, ai dreptul să divorțezi, iar ei nu?

Nu știu cum este Vlad Filat, nu am avut ocazia să-l cunosc. O cunosc, însă, suficient de bine pe Angela Gonța. Cred cu tărie că invectivele care i se toarnă cu nemiluita în cap sunt niște grosolănii absolut gratuite. Angela Gonța nu este genul de fată despre care să scrii ceea ce își permit unii indivizi certați cu bunul simț. Am lucrat cot la cot cu ea și vă pot spune fără să fie cuvinte mari că este un om deosebit. Nu o să vă zic despre faptul că mi-a fost o colegă minunată, că te ajuta ori de câte ori aveai nevoie, chit că te cunoștea doar de două zile. Nu vă zic pentru că asta nu prea contează în ochii lumii. Așa că nu o să bat apa în piua. O să vă spun un singur lucru. Angela Gonța s-a inventat, și-a creat un nume de la zero. A muncit, a muncit și a muncit din nou. Nu i-a dat nimeni un capăt de ață. Tot ce a obținut în viață îi aparține cu prisosință. Ar trebui să fie un model pentru toate pițipoancele, care se cred vedete deși nu au făcut nimic altceva decât să țină un microfon în mână. Înainte de a fi imaginea celor mai bune știri din Moldova, Angela Gonța a fost un jurnalist de nota zece. Faptul că un bărbat este cucerit de șarmul ei nu mi se pare ciudat.

Toți frustrații și inadaptații social au găsit să atace o femeie. Iar Angela rabdă și tace, tace și rabdă. Probabil că stă într-o parte și se amuză de prostia voastră. Un zâmbet ironic se conturează pe chipul ei și realizezi că toate aceste răutăți… o binedispun. Dragi inadaptați, de ce nu-l atacați pe Vlad Filat? Vă convine să fiți mai bărbați când boscorodiți o femeie? Ei bine, nu sunteți. Încă un lucru, Angela a ales să se sacrifice și s-a retras de la știri. Gestul este unul corect și arată încă o dată caracterul omului, jurnalistuluu Angela Gonța. Cu siguranță apăreau tot felul de conflicte de interese dacă își continua munca după căsătorie, iar ea a înțeles asta. Aici trebuie să întreb, însă, oarecum retoric: de ce nu s-a retras Vlad Filat din politică? Jurnaliști buni sunt foarte puțini în Moldova, pe când politicieni avem cu nemiluita. Angela, casă  de piatră îți urez! Să fii fericită!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii