Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie în cazul TV7

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zilele trecute pe frecvența deținută legal de postul TV7, NTV Rusia a difuzat un material video cu privire la Transnistria. Presa de la Chișinău s-a aprins și, în loc să stopeze acea manipulare, după cum au scris, au făcut share la acel material video ca să-l vadă încă mai multe persoane.

Poziția mea de ieri a rămas neclintită și azi în cazul TV7, deoarece, după cum a scris și Natalia Davidovici pe Facebook, între aceste două posturi există un contract încheiat, prin care TV7 are drepturile de retransmitere a postului rusesc NTV, așa cum o face Prime cu Pervîi Canal, cum o face Dixi cu CTC și tot așa mai departe. Puțin știu, dar, în aceste contracte este clar definit și separate atribuțiile părților, precum și spațiul de antenă oferit celor două posturi, unul de bază, cu licență, iar celălalt retransmis, conform conceptului și licenței de emisie.

Astfel, ora la care a fost difuzat acel material video este timpul de antenă al NTV, la care, conform art. 2 Codul audiovizualului, TV7 este în imposibilitatea intervenirii și să modifice cele retransmise. Or, art. 2 lit. b) definește destul de clar termenul de retransmisie, care înseamnă – captare şi transmitere simultană a serviciilor de programe sau a unor părţi importante din asemenea servicii, prin orice mijloace tehnice, în integralitatea lor şi fără nici o modificare, difuzate de radiodifuzori şi destinate recepţionării de către public.

Pornind de la acest articol din Cod, nu înțeleg criticile în adresa TV7, în adresa deputatului Chiril Lucinschi și acuzațiile precum că acesta promovează interesele Rusiei prin postul său de televiziune. Nu știu cine, dar încearcă să utilizeze acest caz și transformă totul într-o „telenovelă” urâtă.

În continuare, Codul audiovizualului la art. 7 alin. (1) prevede că: în spiritul respectării libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, prin transmisia şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului.

Nu aș fi de partea cuiva, în special a rușilor, dar haideți să fim sinceri și să recunoaștem că Moldova a fost ticsită cu ruși, iar în acest caz ei tot au dreptul la opinie, precum și pentru aceștia la fel trebuie asigurat pluralismul politic și sociale. Anume filmul difuzat despre Transnistria, indiferent că este manipulator sau nu, în mare parte a aranjat acea populație încă fidelă și dornică de Rusia.

Cu privire la drepturile TV7 asupra modificărilor permise în timpul retransmisiei unor programe, așa cum se retransmit programele NTV, constatăm că de fapt drepturile devin obligativitate dacă raportăm la art. 19 (3) din CA, unde este scris: … începînd cu 1 iulie 2013, distribuitorii de servicii acoperă publicitatea şi teleshoppingul din serviciile de programe străine retransmise. În continuare, la art. 22 găsim o nouă obligație, anume la alin. 2, unde este clar stipulat: Radiodifuzorii care retransmit vor acoperi publicitatea retranslată din alt stat, ţară de origine a canalului retransmis.

Pe de altă parte, dacă un post TV din România, retransmis pe teritoriul Moldovei, ar difuza un film despre Basarabia, în același concept cum este și cel despre Transnitria, oare care ar fi reacția societății civile și a presei?

Așadar, recomand să nu ne îmbătăm cu apă din ploaie și haideți să recunoaștem măcar acum, după zice de ani, că încă putem fi loviți puternic de Rusia, iar conflictul și cenzura TV nu este soluția de convingere a oamenilor cum să aleagă între bine și rău.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii