Primul val de FAKE NEWS din 2020. Se recalibrează rețelele sociale și trolii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

A apărut de câteva zile un nou val de Fake News în internetul moldovenesc. Am reușit să nu îi dau prea mare importanță, pentru că mă întâlnesc cu atât de multe falsuri în fiecare zi, încât nu mă miră când apare câte unul nou.

În schimb mi-a atras atenția acum, pentru că oameni pe care îi credeam integri au reușit să pice în plasa știrilor false. Ceea ce e bine, asta înseamnă că știrile false funcționează în continuare și cum suntem în an electoral, e de bine, vor cântări foarte mult la alegeri.

Dar de ce avem știri false, campanii de știri false de acum, de la începutul anului? Pentru că se recalibrează și se verifică universul online. S-au întâmplat câteva schimbări în ultima perioadă. S-au schimbat guverne, sondaje de opinie, oamenii au păreri diferite. Trolii s-au mutat în altă parte.

Și așa cum știm din scandalul de la Cambridge Analytica, pe care l-am studiat de ajuns, acum vedem același model de segregare și de tratare a audienței. Ca pe niște oameni extrem de influențabili cu niște informații complet false și extrem de simple. Pentru că e simplu să manipulezi pe internet, toată lumea crede ce este pe internet.

Drept urmare se reîmprospătează audiențele la început de an. Și cum faci o reîmprospătare a audienței atât de ușor, altfel decât cu o știre falsă care să atragă empatia oamenilor. Dar în același timp le ascunzi oamenilor alte știri care ar fi putut crea panică în populație. Iar dacă nu a aflat concurența, va mai fi.

Anul acesta sunt iarăși alegeri și în România și în Moldova. 

În România vin întâi localele, iar campania de acolo nu va afecta oamenii de dincoace de Prut, dar se va testa pe populația de aici metodele de acțiune în campania de dincolo. Iar specialiștii în comunicare de dincolo vor veni să facă campania electorală de aici.

Iar acum, totul fiind online, campaniile electorale vor fi și mai sângeroase. Fără scrupule și fără menajamente. Așa încât, aveți grijă la ce dati share pe internet.

 

Comentarii