Prieteni.md la nevoie se cunosc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zice lumea că s-a lansat versiunea moldovenească a facebook-ului. Ma refer la prieteni.md. La prima accesare vedem că și aceasta abundă în albastru ca și platforma inventată de Mark Zuckerberg. Nu pot să-i ghicesc viitorul. În schimb, ca și utilizator activ a mai multor site-uri de socializare, știu ce mi-aș dori de la prieteni.md.

În primul rând, cred că pagina a ocupat o nișă liberă. Prin urmare, are șanse. Dacă pe facebook mai poți identifica oameni cu gândire limpede, atunci odnoklassniki s-au transformat într-un aspirator de non-valori. Anume din acest motiv se vroia o platfomă inteligentă cu oameni critici, dar în același timp capabili să vină și cu soluții. Cu oameni care plasează altceva decât poze de la nunți sau rubrici întitulate gen “vacanța 2014”.

Ca să fiu mai explicit, aștept de la prieteni.md să fie un fel de societate civilă on-line. Sau dacă ne mai amintim că ONG-urile pe alocuri numai ele știu cum “valorifică” banii donatorilor, atunci site-ul ar putea fi chiar o găselniță și pentru guvernare. Apropo de guvernare. Din câte am înțeles eu, democrații sunt autorii inițiativei. Dar nu asta contează. Pagina putea fi verde, roșie sau ce culoare vreți voi, important să genereze idei și soluții.

Până mai vedem ce va genera, la prima accesare am observat prezența spiritului patriotic. Am văzut tineri mândri că sunt moldoveni, chiar dacă mai suntem numiți și cei mai săraci din Europa. Or, exemplele din Ucraina arată că statele vulnerabile în fața provocărilor declanșate de Kremlin trebuie să promoveze patriotismul. Altfel, în cazul unui eventual conflict armat, mă tem că prea puțini vor fi cei care sunt gata să-și apere țara.

O mai fi un element ce face diferență între prieteni.md și celelalte platforme – posibilitatea de a acumula așa numitele puncte. În acest fel administratorii s-au gândit să-i motiveze pe cei mai buni. Este de fapt un mecanism care ne va ajuta să apreciam valoarea fiecărui dintre cei înregistrați ca și utilizatori.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole