Lipsa de talent a emisiunii “Moldova are Talent!”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am urmărit un pic din câteva emisiuni ale show-ului “Moldovenii au Talent”. Doar un pic pentru că, sincer să fiu, nu aș rezista să văd o emisiune cap coadă. Tot respectul pentru echipă, dar mai au de crescut. Au de învățat cum să ajungă să facă un produs media care să te țină lipit de ecran. Mă pricep la televiziune ca să pot spune asta fără ranchiună sau răutate. Obiectiv vorbind, emisiunea are multe carențe. Cu siguranță ați avut posibilitatea să urmăriți varianta românească a formatului. Mulți au văzut chiar și “Ucraina are Talent”. Ei bine, fără să fiţi din televiziune, emisiunea “Moldova are Talent” are talent?

Cred că răspunsul este evident și fără echivoc: suntem departe de români sau ucraineni. Repet, nu o spun cu răutate. Mă gândesc că unii dintre cei care lucrează la Prime vor să știe cum se vede emisiunea dintr-o parte și poate le face bine un duș rece. Nu de alta, dar ratingul te poate încinge și ajungi să crezi că faci o treabă extraordinară, mirifică, în condițiile în care nu reușești decât să fii o copie palidă a unui format de succes. Atenție! Un format de succes nu ascunde deficiențele de producție. Poți copia la perfecție ce au făcut alții, dar s-ar putea să dai cu oiștea în gard. Dar care sunt problemele? În primul rând, oamenii de pe ecrane: cei care sunt în juriu, cei care prezintă emisiunea. Aceștia nu reușesc să condimenteze aşa cum trebuie show-ul. Doar de un singur om îmi place și îl felicit pe producător că l-a cooptat: Nicu. Țărnă are o carizmă aparte. Știe să se impună, știe să o facă pe durul când este cazul. E bine. E la locul lui.

Cu o primăvară nu faci primăvara. Nici cu maestrul Muntean, nici cu Tania Cergă nu ai cum să faci un show WAW. Unul este prea țapăn, prea rigid, prea din era sovietică. Tania este lipsită de haz și emoții. Urmăriți juriul din România. Urmăriți-l pe cel din Ucraina. Peste tot fata este cea care aduce emoție, cea care lasă scena să-i treacă prin suflet, cea care cu ochii mari de căprioară, înlăcrimați pe alocuri, te face să vibrezi. Tania Cergă mă face de multe ori să mă uit într-o parte de jenă. Are unele faze în care este falsă rău. Maestrul Mihai Muntean are o voce dumnezeiască, dar oratoria nu este punctul său forte. Pe de altă parte, cei doi prezentatori, în loc să se implice, să fie zglobii, să fie energici, să fie jurnaliști când vorbesc cu concurenţii, să facă niște glume hazlii, nu de grădiniţă, în loc să umple golurile inevitabile ale emisiunii reușesc doar să fie de prisos. Îmi place Adrian Ursu, este un prezentator foarte bun mai ales la nunți, dar rolul de la “Moldova are Talent” nu pare să i se potrivească. Cu toată consideraţia ți-o zic, Adriane, trebuie să fii mai prezent, mai proactiv. Îți lipsește spontanietatea, iar asta este de bază în show.

Și, nu în ultimul rând, talentele. Oare moldovenii chiar și-au risipit talentele care să te facă să te ridici de pe scaun? Oare moldovenii nu știu să te șocheze în sensul bun al cuvântului? Sunt sigur că există talente extraordinare. Atunci unde sunt, stimați producători? Am văzut la “Românii au Talent” nişte români basarabeni la care te uitai şi îţi cădea maxilarul pe jos. Sunt convins că au fost talente şi în varianta moldovenească a emisiunii, însă, din cauza montajului şi a filmărilor mult prea simpliste emoţia momentelor s-a pierdut. Ca să vă spun pe şleau, nu-mi place cum este editată emisiunea. Lipsesc cadrele care sugerează trăirea intensă, sentimentul de sublim. În plus, unele secvențe par prea lungi şi goale. Oamenii vor câteva lucruri atunci când se uită la această emisiune: să fie șocați de talentele nebănuite ale unora și să râdă de neghiobia altora. Din păcate, nu prea avem parte nici de una, nici de alta. Nu știu de ce, dar emoțiile despre care vorbesc nu sunt exploatate ca la carte, iar legătura dintre juriu și concurenți aproape că lipsește. Şi cum formatul presupune nu doar emoție și dramatism, totul trebuie stropit cu niște haz. Atenție, hazul să fie de bun gust, altfel riști să cazi în derizoriu. Unde este? Nu prea l-am văzut. Ca să închei. Ai impresia că nu te uiți la formatul “Moldova are Talent”, ci la o serată din satul Galbena Nouă. În juriu este directorul școlii și femeia de serviciu, prezentatorii de pe scenă sunt doi băieți de altar scăpaţi de vigilenţa dascălului, iar pe scenă se află membrii corului sătesc “Du-mă dorule prin sfeclă!”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii