Legea “Big Brother” între marasm și necesitate

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De o săptămână o bună parte din media, în special on-line-ul, s-a consolidat pentru a preveni o eventuală tentativă de cenzurare din parte guvernării. Au fost uniți de prevederile așa numitului “Big Brothers”, un set de modificări ale legislației din domeniul tehnologiilor informaționale, menite să dezlege mâinile guvernării în lupta cu abuzurile atotputernicului Internet. Doar că, din câte v-ați prins mai sus, unii definesc noile prevederi drept bâtă în mâna guvernării în lupta cu presa liberă, iar alții se justifică, declarând că nu este vorba de cenzură, ci de armonizarea legislației la standardele europene.

Care-i realitatea?

Urmărind dezbaterile pe marginea subiectului, am obsevat o panică, după mine, exagerată. Cei vizați, mai exact on-line-ul, se agită fără să spună exact ce prevederi, în viziunea lor, abuzează. Cum autoritățile pot să cenzureze anumite portaluri? Or se crează impresia că nimeni nu a intrat în esență dar opun rezistență că e în trend să invoci sugrumarea anumitor libertăți.

Un exemplu elocvent este prestația directorului Centrului pentru Jurnalism Independent. Doamna Gogu a participat, luni, la o dezbatere unde și-a exprimat îngrijorarea (minutul 13:00) față de prevederi ale proiectului, care, în opinia sa, ar permite blocarea anumitor site-uri pentru diverse încălcări. A urmat intervenția șeful-adjunct al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice, Veaceslav Bădărău, care a explicat franc că se propune blocarea site-urilor cu un conțiunut ce instigă la ură, chemare la război, pornografie infantilă, etc. Mai mult, nu orice sectorist va putea decide astfel de lucruri. Astfel de hotărâri vor fi luate în instanțe (minutul 49:20).

Argumentele ofițerului au lăsat-o fără replica pe Nadin Gogu, care, însă, a atacat din nou modificările. S-a întâmplat cu doar câteva ore mai târziu la emisiunea Politica, unde a insistat, fără să aducă probe, că s-ar putea întâmpla ca autoritățile să blocheze on-line-ul fără motve plauzibile. Asta, chiar dacă, după mine, în aceeași zi I s-au adus argumente contradictorii.

Nadine Gogu nu a vrut să înțeleagă nimic din explicații, pentru că, altfel, și-ar fi pierdut rostul activitatea ei de ong-ist. Dumneaei, ca și Centru de Jurnalism Independent, trăiește din banii donatorilor străini. Și, dacă, într-o bună zi nu ar mai putea motiva necesitatea proiectelor, pur și simplu nu va mai primi bani.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole