La Jurnal T(e)V(ezi) la închisoare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Forfotă mare la Jurnal TV. Dis-de-dimineață frații Gîțu o fac pe cekiștii, încercând să depisteze cine dintre angajați a scos din redacție un document intern, ce pune televiziunea într-o lumină proastă. Este voba despre un fel de regulament, sau mai bine zis de lista sancțiunilor aplicate angajaților Jurnal TV pentru anumite încălcări. Problema este că mail-ul lui Gîțu a ajuns, după un forward, la bloggerul Eugen Luchianiuc. Documentul era însoțit și de un mesaj, unul disperat, cred eu, în care pretinsul angajat Jurnal TV vrea să ne convingă de faptul că acest post tv este condus de oameni rupți de realitate.

Fapte

Știu că avem suficienți capitaliști, care vor spune că nu există abuz în scrisoarea lui Gîțu. Cică nu face decât să ceară disciplină. Dar, în același timp, afirmă că nu-i invidiază pe cei care cad sub incidența acestor reguli de joc. Voi face abstracție de greșelile gramaticale ale celui care se crede guru în tv, deși, cred eu, un manager bun trebuie să fie etalon pentru subalterni. Să vorbim despre lucrurile care ar trebui taxate, în primul rând de către Inspecția Muncii. Întâi de toate, Codul Muncii interzice sancțiunile financiare. Ca să nu fiu acuzat de interpretări voi lăsa mai articolul intact din Codul Muncii, iar cu roșu voi însemna păcut săvârșit de conducerea Jurnal TV.

Articolul 206. Sancţiuni disciplinare

(1) Pentru încălcarea disciplinei de muncă, angajatorul are dreptul să aplice faţă de salariat următoarele sancţiuni disciplinare:
a) avertismentul;
b) mustrarea;
c) mustrarea aspră;
d) concedierea (în temeiurile prevăzute la art.86 alin.(1) lit.g)-r).
[Art.206 al.(1), lit.d) modificată prin LP8-XVI din 09.02.06, MO83-86/02.06.06 art.362]
(2) Legislaţia în vigoare poate prevedea pentru unele categorii de salariaţi şi alte sancţiuni disciplinare.
(3) Se interzice aplicarea amenzilor şi altor sancţiuni pecuniare pentru încălcarea disciplinei de muncă.
(4) Pentru aceeaşi abatere disciplinară nu se poate aplica decît o singură sancţiune.
(5) La aplicarea sancţiunii disciplinare, angajatorul trebuie să ţină cont de gravitatea abaterii disciplinare comise şi de alte circumstanţe obiective.

Mai grav este că televiziunea țopilor a decis să facă economii, inclusiv din aplicarea amenzilor pentru chestii absolut absurse, cum ar fi neverificara mail-ului de serviciu timp de patru ore consecutiv. Din mesajul lui Gîțu înțeleg că dacă o echipă de filmare pleacă într-o deplasare la Briceni și nu are Internet, operatorul și reporterul riscă să fie amendați? Că doar nu vor putea accesa poște electronică practic toată ziua.
Pentru postul tv la care ani buni salariul s-a dat în plic, iar banii erau aduși cheș din Germania aplicarea sanțiunilor financiare pentru angajați nu înseamnă decât abateri minore, care îi ajută să facă economii. Că doar nu-s proști să dea prime. Amenzile se împart fără nicio remușcare, iar motivările pur și simplu lipsesc.

Partea emotivă

Din câte ați văzut, mail-ul lui Gîțu, a fost însoțit de un mesaj subiectiv, dar, unul ce nu poate fi neglijat. E lesne că la Jurnal nu poate fi vorba de respect pentr șefi, ci de frică. Asta impun și bodyguarzii familiei Gîțu. Un alt clan care se crede aproape de sponsori, este cuplul Vasile și Eugenia Năstase, ultima fiind director știri. Ambii sunt montați negativ și gândesc după principiul că cei care nu-i susțin „sunt oamenii lui Plaha”.

Se dau importanți, spun că sunt liberi cugetători, deși ambii au fost mereu sub păpucul cuiva. Atunci când Vasile Năstase, era omul lui Roșca, la Euro TV acesta a reușit să obțină de la Voronin și un loc călduți pentru Eugenia în Parlament. După, aceasta a fost propulsată la Publika. Doamna director, însă, a trecut sub tăcere trecuul ei, întrucât, nu este normal să afișezi toate aceste, acum, când ești soția unui lider al partidului Demnitate și Adevăr sau chiar cumnata președintelui DA.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole