JURNAL TV, POVESTEA UNUI EȘEC TELEVIZAT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cineva, probabil, se întreabă ce au ăștia cu Jurnal TV de tot îl atacă. Eu, personal, nimic. Doar că am avut ocazia să-i cunosc pe o bună parte dintre cei care au plecat de acolo. Au ieșit pe ușă umiliți în ultimul hal pentru simplu motiv că au avut curaj să se opună în fața unui trio (trei familii), specializat în manipularea moldovenilor. Vorbesc aici despre frații Gîțu, frații Năstase, soția unuia dintre ei și, evident, Sergiu Mocanu.

Dar să le luăm pe rând. De la începutul acestui an și până acum de la Jurnal TV au plecat 5 oameni cunoscuți pe piața media și cu mult mai mulți reporteri, operatori de imagine, ingineri, etc.

Primul a fost editorul șef, Ruslan Grabari. Mai pe înțelesul tuturor era omul responsabil de calitatea conținutului. Într-o zi de februarie a venit la serviciu ca să vadă că, peste noapte, i-a fost blocat calculatorul. Ce s-a întâmplat cu Ruslan Grabari? El încerca să privească breaz la tragedia din Pădurea Domnească. Scopul lui era informarea publicului, nu și manipularea. Pentru asta a fost plecat. Directorii Jurnal aveau o altă misiune decât cei care editau știrile – să promoveze haos pentru a declanșa alegeri anticipate. Patronii, adică Țopii, evadați în Germania, erau convinși că acum e momentul scrutinului, cât moldovenii își mai amintesc de actul de aroism a lui Mocanu – dezvăluirea tragediei din Pădurea Domnească. Credeau că, în sfârșit, Antimafie va accede în Parlament.

Al doilea evadat din lista anului 2013 a fost directorul de știri, Corneliu Durnescu. A plecat după o luptă în care le tot explica faptul că Jurnalul pierde pe zi ce trece din credibilitatea pe care o mai are. Observațiile lui Durnescu nu au fost pe placul fraților Gîțu (unul director Jurnal Trust Media, altul director Jurnal TV) dar și a fraților Vasile și Andrei Nastase (primul editorialist controlat de Țopi, al doilea avocatul Țopilor). Așa că vorba poetului: “mări, se vorbiră, ei se sfătuiră, pe l-apus de soare, ca să mi-l omoare”. S-au gândit să promoveze în locul lui Durnescu o persoană docilă sistemului – Eugenia Năstase, adică pe soția lui Vasile și cumnata lui Andrei Năstase.

Și Rita Ursalovschi nu a plecat cu sufletul împăcat. Într-o zi i s-a cerut să facă emisiune pe subiectul reformei Procuraturii Generale, fiind impusă să afirme multe tâmpenii. I s-au cerut explicații în scris. Doar că au rămas căscați când în loc de justificări, Rita le-a adus cererea de demisie.

Nu cunosc detalii despre ultimele plecări. Dar intuiesc faptul că atât Petru Bogatu, cât și Nicolae Negru au părăsit trustul din aceleași motive. De un lucru sunt sigur – ambii sunt comentatori de excepție, iar Bogatu mai este și un profesor cu literă mare. Dacă nu credeți priviți aici http://diez.md/2013/07/22/top-10-profesori-de-la-usm/. Este un adevărat maestru pe care Jurnalul nu a fost în stare să-l valorifice. Având-ul pe Bogatu angajat, patronii puteau pune pe roate o fabrică de jurnalism, ce ar fi produs reporteri cu verticalitate. Din păcate, însă, Mocanu are nevoie de altceva…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole