Jurasicul Tehnologiilor Informaționale în Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La început a fost Moldova. Apoi, pe la începutul anilor 2000, s-a lucrat și s-a adoptat Strategia Moldova Electronică 2005-2010. Acum am mai făcut un pas înainte. În mai 2012 am asistat la masa rotundă referitoare la  Strategia Moldova Digitală 2012-2020. După asta, nu știm cum Moldova va vrea să fie.

Dar hai să vedem cum Moldova vroia să fie electronică.

Călătorii în timpuri electronice

În urma unei mese rotunde de la Conferința internațională ICT din 2009 se ajungea la următoarea concluzie: „Prevederile strategiei Moldova electronică pentru perioada 2005-2009 au fost, în mare măsură, realizate. Dezvoltarea tehnologiilor a întrecut aşteptările din anul 2005. Obiectivele de dezvoltare TIC au fost realizate”.

Apoi, ne trezim, în aprilie 2012, cu declarații de genul: „Auditorii Curţii de Conturi au depistat că nu au fost evaluate riscurile acestei strategii, iar investiţiile au fost în zadar. Au început investiţii care din start nu aveau sorţi de izbândă din mai multe cauze, inclusiv din cauza că unele erau cu formulare vagă, neclară şi nu putea fi efectuată realizarea lor din cauza lipsei indicatorilor de performanţă sau de realizare”.

„Voi sunteţi acei care aţi făcut vâlvă în toate ţările CSI cu un sistem informaţional în Republica Moldova super. Bill Gates „otdîhaet” de sistemul informaţional din Moldova. Şi când am ajuns la ziua de astăzi constatăm că noi de fapt nu avem nimic. Avem diferite frânuri ale unor începuturi, dar nu le putem integra într-un sistem unic. Înseamnă că nu avem nici pe dracu”, a declarat președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean.”

După ce ani la rândul totul s-a pus în cârca și a avut ca bază Moldova Electronică, cu ce ne putem trezi în 2022 referitor la Moldova Digitală?

Moldova Electronică

Strategia din 2005 – 2010 s-a axat mai mult pe înzestrarea oamenilor cu acces la internet, decât a avea produse bazate online. Încă de pe atunci erau discutate lucruri precum:

Continuare pe: Punctul dintre Moldova și md (Strategia Moldova Electronică 2010 și Moldova Digitală 2020)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii