Doliu în Mitropolie: Sponsorul Filat a fost arestat și ”ctitoriile” s-au suspendat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sponsor pe bani ne-curați

Se știe că Vlad Filat și PLDM este autorul și actorul principal al Legii Cultelor, Legii Antidiscriminării homosexuale, islamizării Moldovei, etc . În ultimii ani împotriva acestor legi anticreștine s-au împotrivit vehement mulți creștini și unii preoți din Biserica Ortodoxă. În rezultat, ca să nu atragă repulsia electoratului creștin și revolta Mitropoliei Moldovei, care l-a amenințat anterior cu oprirea de la împărtășanie, Filat a început să  ”mituiască” din greu pe cei mai influienți slujitori din Biserică, fie direct, fie prin cadouri de autoturizme vip, fie bani pentru construcția/reparația unor Biserici, etc. E și clar,  dacă băncile din Moldova erau sub guvernul pe care-l stăpînea…Astfel, în loc să fie afurisit(pedepsit) de Biserică, ca să se pocăiască, Mitropolitul Vladimir l-a lăsat pe Pasat  și a trecut la Filat, promovîndu-l electoral pe la slujbe, demonstrații de pseudo-spovedanie și pseudo-împărtășanie, defilări cu FOCUL HARIC, etc. Chiar și cînd a fost distituit din premier, repede Mitropolia cu un comuicat de susținere a ieșit! Necătînd la multiplele revolte din Biserică față de poziția Mitropolitului Vladimir,  totuși a continuat să-l slujească într-un mod evidențiat, discriminînd pe ceilalți lideri politici… Acum, cînd Filat e în groapă, Mitropolitul îi va întoarce spatele ca lui Voronin în 2009, sau lui Urechean în 2005?, sau va merge la el în penitenciar să-l spovedească? Interesant, dar dacă l-ar fi spovedit cu adevărat la timp și i-ar fi dat vre-un canon pentru furt, sodomie, etc, poate că acum nu ajungea la răcoare…Deci, iarăși Mitropolitul e vinovat, că în politică s-a băgat?!

Unde mergem?

Spre marea nostră nefericire atunci cînd dorim să ieșim din groapa în care ne aruncă istoria nu prea mai găsim ajutor în acei care ar trebui să păstorească cu bine și cu mare grijă turma cea bună.

Suntem prizonieri ai oligarhilor de la putere și ai indiferenței și uneori ticăloșeniei celor care ar trebui să ne ajute pe plan duhovnicesc. Îmi pare rău să o spun dar Biserica din Moldova ca instituție tot mai mult își pierde din funcția sa de a îndrepta oamenii spre bine și a ne deschide ochii pentru a vedea ce este păcat și ce este bine.

Biserica sub conducerea unor oameni poate slabi de voință sau cu rea voință devine un fel de SRL unde se intră cu bani și pentru a face bani.

Nu vorbesc aici de Biserica Luptătoare și de preoții care vor din suflet să-și salveze turma de păcat, vorbesc aici de acea instituție care astăzi consideră că conduce Biserica Ortodoxă din Moldova dar vede în asta doar scop administrativ și politica deopunerii la tot ce spune puterea. Conducerea bisericii își rezolvă problemele economice și chiar uneori se străduie să face biznes.

Încercam de fiecare dată să îndrept cumva sau să dau crezare comportamentului mitropolitului, de ce acesta este slab în fața unor încercări, de ce nu reacționează promt la unele lucruri imposibil de tolerat de către un creștin sau mai ales de un cap de biserică ortodoxă. Adevărul este un pic altul, nu putem da vina doar pe Cheibaș să spunem că uite el este acel care influiențează deciziile mitropolitului și îl informează prost despre situația din țară, nu putem spune doar că Cheibaș este mason și de aceea și-a permis declarații anti-ortodoxe de tipul Biserica susține integrarea europeană, nu poate fi doar un om vinovat de ceea ce se întîmplă. Din păcate, o zic și din păcatele noastre a tuturor ni s-au dat asemenea păstori de biserică, cineva cer trebuie să ia decizii să fie lipsit de curaj și foarte influiențabil iar cineva care să fie doar secretar să facă mult mai multe decît se cuvine.

Toate acestea se încep de jos, de la poporul care a fost prostit și lăsat în păcat, preoții, politicienii tot din poporul nostru ies.

La Academia Teologică se face carte de mîntuială, ce fel de învățătură bisericească în centrul orașului? În mijlocul forfotei, al banilor și al păcatului, se face învățătură de naționalizm și afaceri dar mai puțin smerenie și cateheză. Da, peștele de la cap se strică dar de la coadă se curăță.

Nu vreau să atac Mitropolitul sau Biserica cea adevărată, vreau să atrag atenția la unele probleme, care dacă nu le rezolvăm ne vom pierde și ca neam și ca țară.

Comentarii

Mihail Lozovanu

Mihail Lozovanu

Absolvent de stiinte exacte, cetatean al Moldovei, doresc sa aduc o schimbare spre bine in tara mea, sunt conservatorist mai mult de opinii si imi place sa analizez lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a face o concluzie. Iubesc tara ...

Ultimele articole