DECLINUL VIRGULA TV

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri l-am văzut pe Bojika. Nu vă grăbiți să-mi puneți un diagnostic. Nu am halucinații. Vorbesc despre Dumnezeul Jurnal TV – Sergiu Mocanu.

Am decis să scriu și eu despre „sindromul JTV”, fiind inspirat de câteva articole de pe vox.publika.md. Un motiv ar fi și faptul că nu vreau ca o mână de oameni să mintă poporul cu televizorul (vorba PPCD-ului de pe vremuri). Din motive lesne de înțeles, nu pot să divulg sursa de informare, dar, credeți-mă, tot ce voi scrie mai jos e adevăr.

Așadar, TV-ul este condus din Germania, de doi fugari moldoveni – Victor și Viorel Țopa, condamnați la zece, și, respectiv, opt ani de pușcărie pentru șantaj și amenințare cu moartea. Acum visul lor este să poată reveni acasă, fără să fie încătușați. Pentru asta muncește un ditamai trust media.

O tentativă eșuată de a-și aduce stăpânii acasă a avut loc în ianuarie-februarie. Atunci Mocanu a devenit „erou național”, după ce a făcut public omorul din Pădurea Domnească. Nimeni nu pune la îndoială că a fost nevoie de un Mocanu care să trâmbițeze o fărădelege, dar sunt sigur că ex-consilierul lui Voronin nu a făcut-o pentru cetățenii acestei țări.

Revenind la încercarea de a-i scoate uscați din apă pe Țopi, trebuie să vă amintesc despre faptul că vănătoarea fatală a certat rău liderii alianței. Atunci PLDM-ul încerca să îngenuncheze PD-ul, un scop ce a coincis cu interesele lui Mocanu. Așa că, peste noapte, JTV a devenit fanul lui Filat. Adică comuniștii și guvernarea nu mai erau o apă și un pământ (cum spune Mocanu prin spoturi).
Pe intern s-a comunicat că nimeni nu mai lovește în PLDM și că acum ei sunt aliații noștri. Frații Gîțu ( unul director de trust, altul de televiziune ) erau panicați. Interveneau în conținutul știrilor chiar dacă nu pricep nicio iotă în meseria de reporter. Subalternii se cruceau când le citeau „creația” și nu mai vroiau să semneze știrile. Dacă sunteți atenți și acum mai există știri făcute la comandă fără autor. În zadar, însă. Filat nu a vrut să fie asociat cu doi afaceriști dubioși, precum sunt Țopii.

Dar să vă povestesc și despre armata, care trage sforile. Pe segmentul de ideologie treburile sunt gestionate de Sergiu Mocanu. Următoarea în ierarhie este familia Năstase. Vasile Năstase este un pseudoexpert care este băgat în toate emisiunile posibile ca să ne vorbească despre cât de virgini sunt sponsorii. La fel, este și un consilier neformal pentru soția lui Eugenia Năstase, director știri. Caracatița nu se oprește aici. Avocatul Țopilor, Andrei Năstase, este fratele lui Vasile Năstase și, respectiv, cumnatul directorului de știri. De curând la JTV a mai apărut un membru al familiei – Mihaela Gherasim, sora lui Eugenia Năstase. Ei se cred altarul televiziunii, iar ceilalți, care stau în biserică, nu au voie să gândească, trebuie doar să execute.

Sărmanii reporteri. Li s-a întâmplat de multe ori să fie intimidați de avocatul Țopilor, care fără un pic de jenă le spunea ce să facă într-o instanță sau alta. Atunci, când un reporter sau altul invocă normele jurnalistice, li se arată spre ușă.
Din fericire, majoritatea angajaților nu sunt zombați. Au alergie când aud de Mocanu, Țopa și Antimafia lor. Pun pariu că la ultimele alegeri, dar și la următorul scrutin niciun reporter nu a votat pentru cei care-i plătesc.

Excepție ar fi Constantin Cheianu, poate. Scriitorul de la JTV povestește “pe scurt” despre mama tuturor relelor – Plahotniuc. Nu-i iau apărarea deputatului PD. Are și el, probabil, păcatele lui. Doar că un pretins editorialist trebuie să bată în toți liderii de la Guvernare.

După reducerea salariului cu 20% pentru toți angajații trustului, nu m-aș mira ca după sărbătorile de iarnă JTV să pună lacăte pe ușile studiourilor. Despre asta vorbesc chiar angajații TV-ului, fiind în căutarea unui job stabil. Sincer, eu nu îmi doresc acest lucru. Vreau un Jurnal care să mă informeze corect și echidistant. Și poatea atunci vor avea publicitate, ceea ce înseamnă bani și dezvoltare.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole