De unde vine fake news-ul

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un articol apărut în presă astăzi, arată că de la ruși vine fake news-ul. În articol se vorbește despre datele Comisiei Europene, care spune că Rusia desfășoară o amplă activitate de dezinformare împotriva țărilor UE, dar și a țărilor care au legături cu Uniunea Europeană, cum ar fi Moldova.
Bine aici este și mai simplu, emisiunile de propagandă miltară rusă sunt încurajate să apară la televiziunile apropiate Kremlinului, care sunt promovate intens în spațiul media moldovenesc. Și asta din simplul motiv că limba rusă există și că acel conținut media de limbă rusă există în aceste televiziuni.

Mai departe, articolul de presă aduce în vedere toate teoriile conspirației prin care Coronavirusul este transmis prin 5G, în țările în care această tehnologie se dezvoltă. Și aici avem 5G, doar că pe frecvențele de emisie a tehnologiei 5G găsim acum posturile de televiziune rusești care se propagă prin aer prin vechea televiziune analogică, care trebuia oprită, dar nu a fost închisă.

Unda de şoc a acestei bruşte epidemii de ură s-a conturat mult mai bine după ce s-a descoperit că la capătul celălalt al firului se vorbea în rusă.

De unde rezultă că cei care vorbesc în limba rusă sunt … nu știu cum să numesc. Dar așa crede occidentul.

Pe de altă parte, rușii sunt și aroganți și în continuare dau vina pe un război hibrid, anti rusesc, dar nu ar lăsa nimic de la ei ca să explice că de fapt nu ei sunt de vină. Că nu sunt de vină la modul general. Că nu rușii sunt capul răutăților. Doar pozează în poziția de victimă, ceea ce nu face decât să îi acuze, în ochii occidentalilor.

Articolul aduce în exemplu cazul Sputnik, din Moldova, care este acuzat că a răspândit informația falsă că Vitamina C poate combate coronavirusul, dar este interzisă de marile corporații farmeceutice.
Dar occidentalii nu văd alte măsuri de propagandă, pentru că nu cunosc limba rusă, dar mai mult, alte mijloace de propagandă rusești nu ajung la europeni. Doar ce traduce Sputnik. Și de asta Sputnik este capul răutăților. Între timp cei de la Sputnik se bucură de o atenție gratuită, ceea ce îi face să devină și mai relevanți.

Se vede o creștere a cezurilor de dezinformare în ceea ce privește coronavirusul. Iar asta este dată nu pentru că aceste știri false își găsesc ușor loc de propagare pe internet, ci pentru că autoritățile statelor refuză, nu știu, nu sunt pregătite, nu sunt deschise în gândire, nu au resurse și nici nu pot să comunice eficient ce se întâmplă cu această pandemie.

„Dezinformarea pe teme de viruşi, pandemii, chestii virale, reprezintă un narativ foarte lung, e o chestie care ţine de Războiul Rece, de Uniunea Sovietică”, este de părere analistul Sorin Ioniţă.

Pe de altă parte, aici vorbim și despre eșecul democrației în această pandemie. Toată lumea este de acord că o mână forte apare acum care va rezolva problema. Și aici vrobim despre dictatură, cu negru pe alb, corect, frumos, în toți termenii ei. Vedem acest lucru afară, în regulile impuse de autorități, în faptul că statul nu lucreză, că economia nu funcționează. Dar mai ales în faptul că oamenii nu mai au voie să gâdnească, nu sunt liberi, nu își pot manifesta opiniile, nu au voie să circule sau să intre în contact cu semenii lor.
De acord, oamenii sunt sufucient de proști încât să nu își asigure singuri măsurile de prevenire și de protecție împotriva coronavirusului. Dar nici autorităție nu i-au educat și nici nu stau să educe populația. Dintr-un motiv extrem de simplu. O populație needucată, proastă, este o masă de manevră extrem de ușor de manipulat și dezvoltă astfel un număr de votanți destul de mare.

Nuuu, nu sunt rușii de vină. Asta spune de fapt articolul. Acesta spune că nu există nici o implicare directă a rușilor în aceste știri false.
Ci că totul este atât de descentralizat făcut, încât nimeni nu poate face o legătură directă între falsuri și KGB, decât atunci când apare în discuție limba rusă, pe care o folosesc anumiți autori de articole.

În concluzie vedem două tipuri de dezinformări. Cele venite din partea slavă, unde rușii sunt acuzați că pompează informații false, pentru a destabiliza ce au ei de destabilizat și pentru a slăbi democrațiile europene. Și pe de altă parte, dezinformarea europenilor care atunci când văd că cineva vorbește limba rusă este clar, un agent secret. Pentru simplul motiv că nu înțeleg ei limba rusă și scrierea în chirilică.

Aceeași dezinformare ar fi existat și fără limba rusă la mijloc și ea apare din dorința câtorva persoane de a monetiza – de a face bani – din frica altor oameni. Și ar fi putut apărea în orice altă limbă. Dar repede am găsit rușii vinovați pentru că unii nu le înțeleg limba și pentru că rușii au reușit să facă bani din frica oamenilor. Păi ei asta au făcut întotdeauna.

Comentarii