Circul a plecat în vacanţă. Vai de capul jurnaliştilor…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi deputaţii se întrunesc în ultima şedinţă, după care pleacă în vacanţă. Dispoziţia în acest sens deja a fost semnată de preşedintele Parlamentului, Igor Corman. Pe 17 august, parlamentarii se vor întoarce la muncă, dacă ceea ce fac ei poate fi numită muncă.Dacă deputaţii pleacă la odihnă, atunci să ştiţi că vin zile grele pentru jurnalişti. Vă imaginaţi ce blestem este să fii jurnalist în ţara în care de 20 de ani aproape că nimic nu se întâmplă, dar, mai ales, când toţi demnitarii, birocraţii sunt plecaţi în vacanţă. Nicio altercaţie în Parlament, nicio sudalmă la Primărie, linişte mortală şi la Guvern. Despre ce să scrii dacă clovnii au părăsit scena? Ce să facă sărmanii jurnalişti? Să lase spectacolul la o parte, să abordeze adevăratele probleme cu care se confruntă societatea noastră, statul nostru? O, nu, asta nu se poate! Pe cei mai mulţi nu-i duce capul la astfel de abordări, deşi unii ar fi în stare. Dar, oricum, e contraproductiv, pentru astfel de texte, de subiecte nu există cititori, ascultători şi telespectatori. Nu are cine consuma o astfel de informaţie. Şi face rău, strică buna dispoziţie, audienţa nu se mai simte bine. Nu se distrează. Dar dacă nu te distrează, la ce îţi serveşte o astfel de presă. Pe cine interesează că 10 la sută din populaţia Republicii Moldova suferă de foame? Pe nimeni. Deci, nu merge. Asta nu aduce audienţă, dar dacă nu ai audienţă, atunci ai faliment. E simplu.

Ce e de făcut? – se întreabă jurnaliştii la o bere rece pe terasele din centrul capitalei. Trebuie să ne ţinem, să aşteptăm, să rezistăm până revine circul din vacanţă. Până atunci mai bagi o ştire despre un top-model, un horoscop sau o ditamai investigaţie despre locurile în care bărbaţilor le place să fie sărutaţi de iubitele lor. Sigur, bărbaţii trebuie să afle din presă şi numai din presă unde le place lor să fie sărutaţi de femei. Altfel, la ce mai avem presă?

Lasă, nu mai scânci, vor spune unii, că nici atunci când demnitarii nu erau în vacanţă, ci la muncă, ia auzi! nu erau prea multe de scris! Tot numai nimicuri, numai prostii! Şi vor avea dreptate să-mi spună aşa. Spre exemplu, ieri, la Chişinău, a avut loc summitul Partidului Popular European (al cărui membru este PLDM) al liderilor Parteneriatului Estic. La Chişinău au venit coşcogea somităţi, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, şi chiar preşedintele PPE, Wilfried Martens. Şi ce e din asta? Daţi-mi măcar un titlu de presă care să indice asupra faptului că acest eveniment este cu impact asupra consumatorului de informaţii. Niciunul. Spre exemplu, un titlu scris în cea mai bună tradiţie a limbii de lemn a birocraţiei occidentale: „Filat şi Martens, în faţa presei: Summitul de la Vilnius va ancora ireversibil Moldova în procesul de integrare europeană”. Vedeţi, dumneavoastră, domnilor moldoveni, Moldova este ancorată în procesul de integrare europeană, dar încă nu ireversibil. Dar după summit va fi ancorată în cel mai ireversibil mod cu putinţă. Evenimente butaforice, menite să lustruiască imaginea unor hoţi autohtoni. Summitul Partidului Popular European al liderilor Parteneriatului Estic – un fel de sat de-al lui Potiomkin, nimic mai mult.

Aşa că, să nu ne plângem, dragi colegi jurnalişti. Vorba lui Eminescu: „Lumea-i cum este… şi ca dânsa suntem noi”. Lucrăm şi noi cu materialul clientului. Lăsaţi că trece şi vacanţa asta, revine circul pe maidan şi începe chilipirul.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii