Când interzicem propaganda din mediul online? Unimedia.info și Jurnal.md,promovează site-uri de propagandă ale Kremlinului ce sunt interzise în UE!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Una din cerințele partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, a fost combaterea propagandei ruse și chiar dacă a fost elaborat iar mai apoi și votat acest proiect, mai multe portaluri de știri continuă răspândirea știrilor manipulatorice.

Partidul Democrat din Republica Moldova a înregistrat în legislativul moldovean un proiect de lege privind securizarea spatiului informational în Moldova. Proiectul vine sa modifice si sa completeze actualul Cod al Audiovizualului pentru apararea spatiului informational dintre Prut si Nistru de propaganda rusa.
Potrivit noilor reglementari, posturile de televiziune care emit în Republica Moldova vor putea sa difuzeze programe informational-analitice, stiri si emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada si alte state membre ale Conventiei europene privind televiziunea transfrontaliera. Federatia Rusa nu este membra a acestei conventii.

Chiar și așa, unele portaluri de știri din Moldova au preluat un articol de pe site-ul rusesc life.ru despre liderul Partidului Democrat din Moldova.  Chiar dacă se pretind a fi independente, Jurnal.md cât și Unimedia.info au dat dovadă că nu sunt profisionaliști și contribuie direct la desiminarea contrabandei rusești.
Este important de menționat faptul că pe 24 iulie 2014, Consiliul Național al Ucrainei pentru televiziune și radiodifuziune, a declarat că conținutul emisiunilor canalelor “Pervîi canal. Vsemirnaya seti”, “RTR-Planeta”, “Rossya-24”,”NTV-Mir”. TVCI”,”Rossya-1”, NTV, TNT,”Pyatîi canal”, “Zvezda”, “REN-TV”, RT, RBK, CNN și nu în ultimul rând  Life, deoarece nu corespund cerințelor Convenției europene cu privire la televiziunea transnațională și a legei nr.42, partea 1, a Ucrainei, cu privire la “Televiziune și Radiodifuziune”, astfel interzicând difuzarea lor pe teritoriul Ucrainei.
Portalul de știri Life.ru, este un portal ce vine cu cele mai multe critic față de noua lege anti-propagandă.

Jurnalistul, publicistul și prezentatorul TV, Oleg Kashin apreciează publicația Life.ru ca un internet-tabloid, care regulat, benevol sau conspirativ, sub alura protecției intereselor publice apără interesele nu a societății, ci cele ale puterii.
La data de 18 august 2017, pe site au fost publicate materialul lui Ilya Uhov, “Mishlenovskie pohojdenia: Cum Navalinyi s-a odihnit în Rouen”, dedicat vacanței politicianului în Franța. Articolul însăși conținea o înregistrare video cu politicianul și mesaje cu referire la “jurnaliștii civili”, despre vizitarea numeroaselor restaurante, unde Navalinyi a discutat cu mulți reprezentanți ai elitei politice și bussines. În curând, în blogul său, Navalinyi a anunțat că înregistrarea video a fost făcută de soția sa Iulia și nu de jurnaliști, criticând Life pentru mințirea cititorilor.
Lucru important ce ține de cazul cu Navalinyi, este faptul că acesta este principala forța din opoziția rusă.

Lupta cu propaganda rusă trebuie să se ducă nu doar cu sursele informative ruse, dar și cu cele interneprecum Jurnal și Unimedia care promovează astfel de articole, lucru ce dă dovadă de  impotență jurnalistică.

Comentarii

Chirilov Anatolie

Chirilov Anatolie

Sunt o persoana care iși iubește țara, indiferent de momentele negative care se intâmplă în ea. Iar unele din marele probleme la nivel de țara, apar din cauza informației false aparute in presa de buzunar. De aceea incerc mereu sa aduc la cunostința...

Ultimele articole