Banii cumpără totul, chiar și pe cei de la RISE!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mihai este reporter-at-large la Organized Crime and Corruption Reporting  Project (OCCRP) și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigații transfrontaliere, Mihai este lead-reporter al proiectelor de investigație “Offshore Crime Inc.”, “The Proxy Platform”, “The Russian Laundromat”, “A Murderer’s Trail”, “Cupola”, “Republica lor”.
Cel puțin aceasta este CV-ul prezentat al acestuia pe pagina celor de la RISE România.

Un lucru a fost scăpat la completarea CV-ului, faptul că este un reporter și jurnalist de investigație de buzunar. Filmul de investigație publicat ier de către proiectul Zeppelin, scoate la iveală mai multe momente interesante din activitatea lui, Renato Usatîi, în Moldova. Un „capitol” aparte în această istorie este dedicat relației dintre  Renato Usatîi, și fostul prim-ministru Vlad Filat, unde se demonstrează modul în  care ambii s-au folosit de organizația de investigații jurnalistice RISE ca să-și promoveze interesele.

Relațiile dintre cei doi au început să se răcească după ce devine evidentă implicarea lui Usatîi în tentativa de asasinare a lui Gorbunțov. Filat se teme că umbra criminală a lui Usatîi îi poate dăuna. Ambii neagând că există vreo legătură între ei. Ulterior, apare jurnalistul de la RISE România Mihai Munteanu, despre care cei de la  Zeppelin afirmă că are legături cu Serviciul Român de Informații. Cearta cu Filat din cauza Aeroportului Chișinău le-a schimbat relațiile lui Renato cu Mihai Munteanu. Usatîi având suspiciuni și temându-se că după atacurile lansate spre FILAT, SRI-ul, care l-a ajutat de mai multe ori pe liderul PLDM, îl va demasca în filmul RISE pe Usatîi.

Dincolo de interesele serviciilor secrete, liderul PLDM avea nevoie de RISE. Renato Usatîi trebuia scos din cursa electorală cu orice preț. Și SRI și RISE înțeleg că vectorul pro-european e pus sub pericol, că au totuși o înțelegere cu Usatîi, dar și faptul că au de lucrat contra cronometru pentru a-și ajuta un fidel Client – VLAD FILAT. O situație complicată pentru RISE. Avea trei comanditari ai unui singur film – Usatîi, serviciile secrete și FIlat. În cele din urmă a fost scos un filmul care a fost acceptat de toți.
În așa mod RISE-ul împacă și capra și varza. Și pe sine!

Eu, fiind înteresant care a fost motivul de ce unul din cele mai respectate comunitați de jurnaliști de investigație s-a vândut, i-am pus link-ul cu investigația celor de la Zeppelin pentru a afla ce crede el despre acest lucru. Dar în loc să primesc un răspuns în acest caz, comentariul meu a fost șters iar eu am fost blocat.

Îmi pare foarte rău că Rise, care trebuia să fie un site de investigație, se adeverește a fi unul de propagandă și face partizanat politic.
Banii cumpără totul, chiar și pe cei de la RISE!

Comentarii

Chirilov Anatolie

Chirilov Anatolie

Sunt o persoana care iși iubește țara, indiferent de momentele negative care se intâmplă în ea. Iar unele din marele probleme la nivel de țara, apar din cauza informației false aparute in presa de buzunar. De aceea incerc mereu sa aduc la cunostința...

Ultimele articole