Teoria Respectului (partea 2) Respectul legii, respectul statului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Continuare din partea 1

http://vox.publika.md/life/teoria-respectului-partea-1-definire-si-generalitati-523519.html

După cum am spus respectul pe lîngă definirile sale științifice mai este și un sentiment, o forță care face ca societatea să miște înainte, este ceea ce nu se poate valorifica material sau nu se cîștigă prin tertipuuri ci prin curaj, dăruire jertfire de sine și de interesele personale în scopul unei cauze comune.

Unul din fundamentele dezvoltării societății și este respectul față de valorile acesteia, acele valori pe baza cărora s-a construit societatea. Respectul față de lege este unul din elementele de bază ale existenței unei asemenea formațiuni ca STATUL. Este foarte important să îțelegem deosebirea dintre țară și stat!

Țara este formată din simbioza valorilor tradiționale precum folclorul, portul popular, modul de viață al acestui popor, dintre valori ce țin de istoria poporului, limba lui așa cum este ea rudimentară, țara este acest pămînt cu fiecare deal, vale, pădurice și rîuleț locuri unde putem întîlni zorii să ne minunăm de frumusețile naturii și puterea duhovnicească a locurilor sfințite, sfințite prin ruga c se revarsă din mănăstiri și biserici și sfințite cu sîngele strămoșilor care au luptat pentru acest pămînt. Dar nu-mi va ajunge nici timp nici spațiu să lămuresc acum ce este țara pe deplin. Mai pe înțelesul nostru țara este aceea ce iubim noi și ce ne rămîne în inimă cînd ne amintim de locurile natale incluzînd frumusețile plaiului și bunătatea oamenilor, oameni care știu să plîngă și să se veselească,oameni care te vor chema la masă și vei găsi o privire caldă.

sat01

rudi01

Statul este o formațiune socială, o organizație pe care oamenii au creat-o cu scopul de a se uni într-o organizare oarecare, pentru a rezolva unele probleme ce țin de apărare, securitate, asigurarea sănătății, respectarea unor norme de conduită etc. Statul este aceea ce oamenii au creat pentru a se apăra și a se simți protejați de acel stat. A nu se confundaa statul cu Țara. Statul în fond rămîne a fi o organizație verticală care are difrite nivele și mecanisme de putere, exercită puterea pe un anumit teritoriu stabilit istoric și asigură strîngerea impozitelorpentru rezolvarea problemelor sociale. Este de fapt ceea ce ar trebui să fie statul. Acesta ar trebui să asigure toate cele necesare cetățenilor. În momentele în care statul nu îndeplinea funcțiile sale de bază oamenii ridicau revolte și răscoale, se organizau în mișcări de rezistență pentru a contracara statul care devenea dușman al societății. Statul este acela care te consideră de om numai dacă ai pasport!

Un element de bază pentru existența statului, cum am mai spus, este respectarea legilor, dar atrageți atenția nu a legilor firii, nu a legilor bunului simț, nu a legilor credinței care a stat în mintea și inimile strămoșilor noștri și a ajutat să învingem; ci a legilor pe care le scrie tot acest stat, tot statul își scrie legile prin care ne impune respectul față de sine.

Orice celulă sau parte a corpului poate fi atacată de boli sau cancer, atunci aceasta fie și dacă era la început utilă, îți devine dușman și trebuie să o tratezi sau să scapi de ea, dacă nu atunci te va disstruge.

Statul în care trăim se numește Moldova, ce a făcut acest stat pentru moldoveni? Ce a făcut ca moldovenii ca popor să nu dispară în general și să nu se depopuleze Moldova? Nici eu nu știu. Dispar sate, se duc ca să nu mai vină familii întregi, mor bătrînii fără ajutor medical și cu frig în case. oare pentru asta au muncit toată viața?

Batrinica 2

Deci în momentul în care statul devine un prizonier al unor circumstanțe, cînd organizația aceasta devine una incapabilă să rezolve problemele oamenilor, în momentul în care statul devine un cancer al poporului care prin mecanismele sale se transformă în tentacule și metastaze trimise peste tot în organism atunci acesta devine un corp străin. Devine un dușman al organismului încă viu dar care suge din toate puterile lui. Atunci cînd formațiunea mafiotă pretinde a se numi stat și înloc să rezolve problemele oamenilor aceasta le acutizează, calcă pe orice normă de bun simț și nu resspectă nici legile pe care însăși statul le-a scris atunci această formațiune trebuie combătută. Statul ipocrit, statul slab, statul parazit și statul mafiot adică acel stat care nu rezolvă problema dar își bate joc de cetățean și îi scuipă în față nu are dreptul să existe. Combateți acest stat la toate nivelele, distrugeți mecanismele sale și tentaculele lui în toate regiunile. Distrugeți formațiunea mafiotă care se pretinde a fi statul R. Moldova! Nu mă tem de SIS sau de procurorii acestei formațiuni mafiote, am făcut mult mai mult pentru țara asta decît vre-unul din blegii din conducerea MAI, PG sau SIS.

Un asemenea stat precum îl avem azi nu și-a cîștigat respectul și nici nu îl merită, nu a jertfit nimic și nu a făcut nimic pentru a se fi respectat, la fel și legile acestui stat nu merită respectul. Adică prin lege se obligă omul simplu să plătească impozite pentru a forma salarii unorfuncționari care nu fac nici un gest măcar pentru popor, tot prin lege ni se iau bani de la noi cei mulți pentru a plăti herghelii de polițiști care stau să apere paradele gay și demnitarii corupți, din banii mei primește salariu și mentul care mi-a rupt cămașa mi-a sucit mîinile la spate și m-a dus la sector pentru că am protestat contra marșului gay din mai 2015.

gay_pride_ierusalim

Astăzi ni se încearcă a cultiva un fel de respect fals, respect față de lege, ni se dă practic ca o axiomă care nu necesită demonstrație. Ni se spune că acesta este suprem și nimeni nu poate să-l încalce. Dar să ținem minte un lucru foarte simplu: dacă statul nu mă respectă nu văd de ce l-aș respecta eu, de acest motto trebuie să seconducă toți oamenii care sînt nevoiți să vadă circ înloc de viață normală.

Dar ce să facem dacă legea nu-și merită respectul? Dacă cel care a scris-o a făcut-o din interes personal. În primul rînd: orice lege trebuie să țină de interesul și valorile unui popor iar respectul se va căpăta cu jertfă… Dacă s-au găsit șmecheri care au pus organizația statală la cheremul lor atunci nici legile care le-a făcut acest stat nu le vi respecta. Nu le respectați nici voi!

Se vrea respectat statul, dar ce a făcut acest stat(atenție nu țară dar stat ca organizație care ne conduce), ca să merite respectul nostru? Trăiesc oare legiuitorii noștri doar cu gîndul la noi? Au luat oare decizii care ar presupune pericol pentru ei dar bine pentru popor? Au renunțat ei la confort pentru popor? De ce să-și merite respectul?

Un alt caz de NE-respect este Timofti. Un moșneag pus să conducă țara anume atunci cînd era nevoie cel mai mult de voință puternică și o gîndire ageră, a făcut jocul mafiei iar acu se plînge peste tot că nu este respectat. El nu va mai înțelege niciodată ce rău a făcut acestei țări, o va înțelege istoria și va intra în ea alături de gașca neagră ca un clovn care a participat tacit la distrugerea statului. Simțiți difernța dintre Timofti și Lucașenco sau Timofti și Putin? Diferența de respect este evidentă.

Și cam ce respect să merite un moșneag Timofti ajuns din întîmplare în fruntea statului și nu a făcut odată un pas să ne salveze de îmbolnăvirea totală a sistemului? Cum se pretinde a fi respectat un așa-numit președinte care a ajuns a se jelui ambasadorilor străini cum că ar fi presat. Este o bătaie de joc să nu știi că ambasadorii din start nu au dreptul să se amestece în treburile interne ale țării iar dacă o faci doar recunoști țara ca vasal al decidenților. De onoare și de respect ar fi domn Timofti să renunți la putere dacă ești incapabil de orice mică decizie în asemenea momente critice…. Un om care ăși pretinde un respect nu poate să joace de-a numirea secretă apremierului sau să se teamă să spună lucrurilor pe nume, mai înțeleg dacă se temea un friccos mai tînăr care zice că toată viața îi e înainte, dar ăsta ce vrea? Mai are oleacă și gata și nici măcar spre sfîșit de viață nu a dat dovada de verticalitate și respect.

Respectul la noi a prins și unele conotații bolnave, se respectă unii între ei doar pentru postul (salariul) pe care îl au la un moment dat. Este un soi de respect fals, atunci cînd oamenii zîmbesc în față și te au de om doar atîta timpcît le ești de folos, se jură în credință și te cuprind cu laude, dar asta e pînă la prima poticnire sau moment greu, dar despre falsul respect în relațiile umane vin în partea 3-a.

Dar și unele acțiuni coective sînt demne de respect. Astfel dacă e să privim renumitul referendum din Gagauz-Yeri din 2014 atunci cînd populația din regiune a spus ferm un 98% contra vectorului Evro, observăm că nu au pățit nimic, și nu a căzut luna peste ei și nu s-a crăpat pămîntul să cadă Comratul, totul este bine-merci. Ba mai mult ca atît pot să spun că ei au devenit mari cîștigători din toată istorioara asta. Da același stat de la Chișinău zbiera atunci că nu vă pemit nu aveți dreptul (la opinie!) etc., dar ei și-au arătat poziția și au avut un cîștig moral față de marea de proști din jur, proști care în mare parte tot nu susțin vectorul dar nu au avut organizarea să se facă un referendum.

Au avut de cîștigat și material, și cît n-ar părea de paradoxal anume de la UE au venit cei mai mulți bani pentru UTAG. Vă spun eu care e logica foarte simplă, toți ăștia donatorii, europenii și așa mai departe s-au cam speriat de tendința asta care a arătat-o Gagauzia, vrînd să arate că e altfel și să schimbe atitudinea au băgat bani în felurite proiecte locale, astfelîn orice proiect din exterior deja UTAG este una din condițiile obligatorii. Dacă luăm pe cap de locuitor atunci pe UTAG au venit bani pe diferite proiecte din UE cu circa 55-60% mai mult, și condițiile puse lor pentru a primi banii îs mult mai ușoare decît la restul. Și toate astea s-au obținut foarte ușor doar pentru că au știut să-și impună poziția și care a trebuit să fie respectată.

Pentru asta UTAG, și-au cîștigat respectul și finanțarea de la „dușmani” asta pentru că statul moldovenesc acolo încă nu avea puterea deplină. Iar moldovenii proști au nimerit în capcana statului mafiot care nic să facă un referendum nu le-a permis, cine știe poate se speriau partenerii și atrăgeau mai bine atenția la ce forțe se urcă în vîrful piramidei.

Am observat că respectul este un fenomen multi-aspectual și cu foarte mare importanță, cineva are respectul celor din jur inclusiv al dușmanilor, iar cineva nu-și are respectul nici al aliaților precum exemplul elocvent al elementelor de la putere din Statul Moldova, nu se respectă nici între ei, și nici partenerii (de dezvoltare) nu-i respectă, cred că e reciproc.

Respectul se cîștigă prin muncă, prin risc și prin jertfă, marii savanți riscau să-și piardă săătatea și zilele în speranța obținerii unui rezultat, marii generali riscau cu viața lor, chiar și interlopii își cîștigă respectul prin risc și jertfă de sine, e o lecție simplă.

Va urma…

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole