Soţia m-a făcut moldovan

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri au trecut recenzorii recensământului pe la noi. Nu eram acasă. Venisem de la serviciu pe la 18:00. Discutând la bucătărie, soţia m-a anunţat că a răspuns acestora şi pentru mine, şi pentru fiica noastră de 2 ani.

– „Şi le-ai zis că vorbesc moldoveneşte?” o întreb cu un zâmbet ironic.

– „Sigur nu! Le-am zis că vorbim limba română. Limba moldovenească doar nu există.”  îmi răspunde ea convinsă că a făcut totul corect.

– „Bine.” zic eu. „Şi de ce naţionalitate le-ai spus că suntem? Moldoveni sau români?” întreb soţia mea cu cetăţenia românească. (Eu am decis că voi cere cetăţenia română după ce se anulează vizele pentru cetăţenii R. Moldova, ca să nu fiu numit profitor).

– „Moldoveni” zice ea. „că doar aşa e scris în adeverinţa de naştere”.

A urmat o pauză de vrio 10 secunde. Nu ştiam cum să exprim ceea ce simţeam. Am aşteptat 2 luni acest recensământ ca să declar un adevăr care răbufneşte din mine. Vroiam cu mândrie să folosesc în sfârşit dreptul la libera autodeterminare şi măcar într-un document să fiu recunoscut român, care vorbeşte limba română, şi care e cetăţean al Republicii Moldova.

Am încercat totuşi să-mi stăpânesc emoţiile, şi i-am explicat că „naţionalitate” nu înseamnă „cetăţenie”, că cetăţean al R. Moldova poate fi şi cineva de naţionalitate turcă, bulgară, rusă, etc. Până la urmă am aflat că recenzorul nici nu s-a obosit să explice această diferenţă. Probabil şi a întrebat care e cetăţenia, dar a completat la categoria „naţionalitate”. Nu e corect!

Nu pot reproşa prea multe soţiei. De când suntem împreună asta şi face că are grijă de casă şi de copii. Nu prea are timp şi nici prea mare interes de situaţia politică din ţară. Familia prevalează în conştientul ei. Ştie de politică din ceea ce îi spun eu când vin de la serviciu. Are cetăţenie pentru că i-a facut-o tata, argumentând cu „las că o să-ţi prindă bine!”. Sigur că e deacord cu mine în ceea ce ţine de identitatea noastră.

Acum mă gândesc să trec pe la primărie după muncă, ca să corectez răspunsurile pe care eu nu le-am oferit. Nu m-ar fi mirat dacă ar fi cerut detalii şi despre băieţelul din burtă care urmează să apară pe lume cam prin Iulie. Sau cine ştie, poate şi-au notat nişte răspunsuri şi din partea lui.

Comentarii