Sistemul bancar – pus la perete și făcut victimă a incompetenței și corupției de stat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată că s-a săvîrșit și asta, mai marii guvernării de azi declară că băncile care au fost lovite de hrăpăria lor, de setea de bani și dorința criminală de a fura de la popor, aceste bănci vor fi închise.

http://www.publika.md/dorin-dragutanu-despre-cele-trei-banci-sunt-niste-zombi-si-trebuie-lichidate-video_2371681.html

Au declarat-o cu firescul pafos și spume la gură exponenți ai puterii care de  cîțiva ani nu se tem de schimbările politice căci ei vorba poetului tot locului rămîn.

Nu sînt deacord să se lichideze BEM pentru prostia și hoția unora.

Se aruncă în ochi acea lipsă totală de transparență în decizii și logică elementară în șirul de evenimente și acțiuni ale puterii.

Deci dacă le luăm pe rînd: Pașii principali

  1. Banca de Economii și alte bănci (dar în special mă înteresează BEM-ul) a ajuns pe mîini private, asta a fost una din primele decizii ale huntei. Cine și cum a luat această decizie și cine trebuie să poarte răspundere pentru înstrăinare frauduloasă? Nu se știe.
  2. BEM începe să fie gestionat din ce în ce mai fraudulos, se ridică numeroase voci care bat alarma la acea vreme cum că cea mai veche bancă a Moldovei riscă să intre în probleme din care nu va mai iesi, dar toți tac. Statul, Ministerul Finanțelor, Banca Națională, toți fac front comun și tac de se fac că plouă. Era clar că există o înțelegere între toate astea ca să fie lucrurile lăsate la voia sorții. Chiar și la apariția primelor informații despre operațiunile dubioase, poliția și procuratura nu au mișcat un deget. Și vocile au țipat cît au țipat și au dispărut, o variantă tipică moldovenească de la huntă încoace.
  3. Faza de delapidare activă a miliardelor. Este acea față care a avut loc în toamna anului 2014 cînd pînă la aceasta s-a pregătit foarte bine terenul și au fost efectuate operațiuni de încercare și transmise sume mici (relativ mici) în difrite conturi și zone off-shor ca să se verifice sistemul și reacția acestuia. Obserînd că sistemul are o reacție zero deci este total amorțit/adormit în acest moment se trece la transferarea (debitarea) eșalonată a sumelor de bani aproape de limita maximă astfel ca sistemele de securitate SWIFT să nu dea alarmă și să nu sesizeze anumite organe de control și verificare independente de sistemul parazitat de stat din Moldova.
  4. Banii au fost scoși sub formă de valută. Iar ca dezastrul să fie și mai puternic au hhotărît că nu este suficient doar atît ce era la BEM, au organizat cu ajutorul servililor din guvern un transfer de ajutor din partea Băncii Naționale către băncile lovite (în special BEM) ddin care transferuri iar au mai pompat în conturi special pregătite.

 

Statul, mai precis organele corupte ale puterii superioare de stat (guvernul) au fost în mare parte complici la toate aceste operaațiuni frauduloase despre care aveau cunoștințe la momentul efectuării acestora un număr restrîns de oameni. Funcția lui Șor era doar de a executa, întreaga mașinărie cuprinde mult mai multe elemente care au gîndit, au plătit funcționarii, au deconectat anumite sisteme de protecție și au asigurat apoi retragerea și ștergerea oricăror urme.

Cine se face vinovat?

Este cea mai acută întrebare, aceasta apare în mintea fiecăruia din noi, cine este vinovat și cine va răspunde de aceasta? La început au vrut să-l facă oaie neagră pe Șor, presa aservită puterii își îndeplinea foarte bine misiunea de a lucra banii primiți și găsea zilnic cîte o dovadă și reportaj despre Șor și cum acesta este legat direct de furtul miliardelor de lei. Acesta de asemenea a simțit că este pus la colț și pe un timp oarecare s-a speriat că chiar îl vor băga la dubă proșrii ăștia, care pînă ieri formau o echipă. Dar i s-au explicat foarte repede care sunt aranjamentele.

Au urmat niște înscenări de vizite și chemări la CNA cu multă presă și cu Șor pe post de om speriat, dar adus de tot cortegiul și alaiul său la interogatoriu. Apoi ore întregi de lipsă a acestuia în care se presupune că anchetatorii întrebau ce și cum, iar jurnaliștii stăteau ca tuzicii (cățeii) ssub ușa CNA de așteptau un răspuns. Apoi la fel de spectaculos Șor ieșea de la „interogatoriu” cu presupuse semne de oboseală și enervare pe care presa servilă trebuia să le prindă și să le dea electoratului (bîdloratului) ca toți să vadă cum se desfășoară ancheta și dacă nu azi apmîine Șor va fi închis ca principalul suspect. Și cînd deoadată pe neașteptate acesta devine primar de Orhei, o funcție care îi acordă o oarecare liniște și lumină pozitivă în public. Iar bîdloratul tot întreabă Cine oare a furat miliardele? Și doar cu atîta rămîne, nu iese nimeni să le distrugă guvernnul, nu iese nimeni să surpe această guvernare sau să organizeze un maaidan, au mărit tarifele la energie ca rezultat direct al furtului de miliarde și nu au zburat nici o piatră și nici un coctail Molotov spre parlamentul și guvernul țării. Ce să-i faci i-aș spune mămăligă acestui electorat dar mă tem să nu supăr mămăliga, nu merit acest bîdlorat maimult decît balegă. Iar mai marii țării  se simt bine stăpîni peste balegă, mai ales că aceasta rabdă orice și oricît vei scuipa în ea.

Dar să ne întoarcem la băncile noastre care au fost lovite de avaria unora de a fura și mai mult decît furau pînă acum, au trecut la un alt nivel, ceva de genul jocurilor dde calculator.

Guvernarea a fost părtașă la furtul miliardelor, autrecut sub tăcere și au mușamalizat cît au putut acest caz, au semnat documente secrete și în mod sigur aau avut o cotă bună din toți banii furați. Să ne amintim celpuțin de ordinul secret semnat de Leancă cu privire la secretizarea unor date din sistemul bancar. Iar apoi după ce Leancă a fost dat la gunoi de foștii camarazi și scos de la șefia guvernului acesta apare cu declarații halucinante la ProTV cum că: Ce puteam face eu, nu puteam face nimic, eram doar prim ministru… Știe Leancă mai multe dar nu poate să spună acum, este legat și el în toate, este poate șantajat, dar și știe prea multe. Cunoscut fiindu-i caracterul lipsit de prea mult curaj foștii aliați nu prea se tem de surprize curajoase din partea lui cum că va ieși cu declarații șocante sau ceva de genul acesta. În schimb i-au dat voie să-și deschiă partid, nu i-au pus bețe-n roate ca lui Usatîi deci se poartă bine cu el. Guvernarea este în mod evident părtașă la furtul de proporții din BEM.

Și totuși bîdloratul vrea sînge, vrea ca cineva să fie vinovat și pedepsit pentru toate, s-au furat banii, au crescut euroși dolarul, au crescut tarifele și iată că deja cresc și prețurile la pîine. Cineva trebuie pus la perete! Aceasta l-a înțeles și guvernarea. A vrut Maia Sandu să-l destituie pe Drăguțan și să-l dea afară pe procurorul general, și imediat coaliția și-a schimbat opinia și a aruncat-o pe Maia din calcule. Ăștia doi cel din BNM și ăla din PG erauunii din cei mai implicați în „afacerea secolului” cu concursul nemijlocit și informarea lor s-au făcut toate. Pe Maia au aruncat-o, s-au folosit destul, l-au pus în frunte pe servilul Streleț care nu va face un pas la dreapta sau la stînga fără voia șăfului. Acesta este cuminte, nu are idei multe de luptă cu nedreptatea și nu va face surprize, are și unele momente prin care să fie șantajat așa că îi aranjează pe toți. Da da dragii mei cam la așa un nivel a coborît statul nostru, se joacă de-a țara, pentru că balega tace.

Și ca să jertfească cu cineva sau cu ceva au hotărît iară să o facă cu cap, deci cineva să aibă de cîștigat de pe asta. Au hotărît să lichideze cea mai veche și de tradiție bancă din Moldova – BEM și încă 2 cu ea. De ce anume așa? În primul rînd dispare un concurent important pe piața bancaară din Moldova, se eliberează un teren enorm de posibilități și operațiuni pe care în mod prioritar le preia Victoria Bank da da aia a lui Plahiș. Și nu era nici pe departe Banca de economii una falimentară, avea numeroase depozite, sute de întreprinderi cele mai mari se deserveau la ea, în fiecare sat erau ghișeie ale BEM, în ghișeiele orășenești nu era zi fără coadă, deci o bancă mai vie decăt multe altele. Au hotărît să o lovească, cineva își face banca lui mai puternică, iaar cineva va suge iarăși bani din această operațiune, Drăguțan a declarat că procesul de lichidare va costa încă 800 milioane de lei, ceea ce în final va fi peste un miliard de alți lei. Hai să ghicim cîți dinn ăștia îi vor fura iarăși cineva?

Deci incompetența și hrăpărialor eio acoperă cu lichidarea băncii, este un fel de ungere pe ochi ssu cum se spune переводят стрелки. Așa ca să arate presa și proștii să hăpănească și asta.

Și ce face procuratura? Ce face Ministerul Finanțelor? Ce face BNM-ul? Se fac că plouă și totul este bine și perfect legal.

Hai să vedem din ultimile succese ale Moldovei și statului acesta:

Au lovit în creștini votînd legea pederastiei,

Au concesionat cum au vrut aeroportul Chișinău

Au lovit în medici de le-au reformat sistemul micșorînd salariile

Au lovit în profesori prin numeroasele reforme care au făcut să se închidă sute de școli

Au scuipat oamenii înn față organizînd marșui gay prin capitală

Au sfidat egea prin ascunderea omorului din Pădurea Domnească

Au votat din a 7-a oară președintele țării pe un nene care nu are ideie unde trăiește.

Au lovit în sistemul bancar de au furat miliarde.

Au lovit în agricultori ridicînd TVA-ul și alte taxe și organizînd 2 ani de embargou rusesc care putea fi evitat.

Au ridicat tarifele la energie și au sărăcit populația de rînd prin furtul miliardelor și prăbușirea leului artificial.

Așa lovesc fiecare categorie aparte și toți restul tac. Divide et Impera.

Cine s-a revoltat? Cine a spus un NU hotărît? Cine se va răscula?

Se va răscula oare bîdla?

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole