Sarbatoarea Invierii – Prilej de bucurie deplina

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-a întâmplat în ziua de Paști a anului 1935, la mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte. După Vecernia Dragostei (a doua Înviere), se obișnuiește să se adune toți părinții în arhondaric, pentru a-și adresa unii altora urările de Paște.

https://www.youtube.com/watch?t=132&v=0hmu2ck6Ln4

Părintele Toma, proaspăt tuns în monahism, necunoscând rânduiala, s-a dus în față, împreună cu monahii mai bătrâni. Starețul Serafim l-a văzut, dar nu i-a spus nimic. Când părintele Toma i-a zis «binecuvântați», starețul i-a răspuns: «Părinte Toma, du-te jos, te rog, în osuar, și spune “Hristos a înviat” și oaselor părinților adormiți, iar apoi vino înapoi».

https://www.youtube.com/watch?v=ouh3jb2SsOs 

youtube3

Tânărul călugăr, simplu, smerit, grăbindu-se să facă ascultare, fără să stea prea mult pe gânduri, a alergat la osuar. Ajuns acolo, a strigat cu glas mare: «Părinți și frați, m-a trimis starețul să vă spun Hristos a înviat!». Atunci s-a petrecut următorul fapt minunat: oasele au început să salte, să scrâșnească, să joace, să sară în sus de bucurie!

Un craniu s-a ridicat chiar la un metru de sol și i-a răspuns: «Cu adevărat a înviat Domnul!». După care s-a reașternut aceeași liniște de mormânt.Părintele Toma s-a întors după aproximativ zece minute, deși cimitirul și osuarul mănăstirii se află foarte aproape de arhondaric. Cum l-a văzut, starețul l-a întrebat dacă le-a spus “Hristos a înviat” celor adormiți, la care monahul a răspuns că da.

Apoi starețul l-a întrebat din nou: «Și ți-au răspuns?». Atunci, bucuros, părintele Toma i-a povestit toată întâmplarea. Uimit, starețul continua să-l întrebe, vrând să se asigure că nu a înțeles greșit.

Binecuvântatul părinte Toma credea că aceasta este rânduiala care se ține la mănăstire  în fiecare an și tocmai de aceea nu i s-a părut prea ciudat. Povestirea cu pricina a fost consemnată în scris de către respectabilul arhiereu aghiorit Hrisostom, episcop de Rodóstolos, pe baza mărturiilor părinților de la mănăstirea Sfântul Pavel, care au fost de față atunci când s-a petrecut minunea.

скачанные файлы

O alta pilda frumoasa

Un vestit predicator din Paris s-a nimerit într-un restaurant la aceeaşi masă cu un necredincios. Necredinciosul a început să intre în vorbă, zicând că el nu crede în Dumnezeu. Predicatorul nu a răspuns nimic, însă celălalt, iritat de tăcerea preotului, şi-a ieşit din fire şi i-a zis:

– Spune-mi, domnule, nu este o nebunie a crede în ceva pe care nu-l poţi cuprinde şi înţelege?

– În nici un caz, i-a răspuns liniştit predicatorul. Şi, spre a-i umili necredinţa, îi zise glumind:

– Cum se poate ca la aceeaşi căldură să se topească untul, iar oul să se întărească, două efecte deosebite care au aceeaşi cauză?

– Nu pricep, a răspuns necredinciosul, însă ce voiţi să ziceţi cu aceasta?

– Nimic, răspunse preotul, decât că nu crezi în foc!

Necredinciosul a tăcut. Gluma a plăcut celor din jur şi i-a pus pe gânduri pe unii.

Sursa: Patericul Athonit

Din Grigore Comsa, O mie de pilde pentru viata crestina

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole