Prioritățile statului nostru. Credite pentru a construi închisori iar școlile le închidem

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Avem un stat de 2 bani, nu mă sfiesc să spun că este un stat de K&K.

Ţin aici să fac o precizare importantă. Există mare deosebire între ţară şi stat.

Ţara este Moldova cu pămînturile, dealurile şi cîmpiile sale, lacurile şi rîurile ei frumoase, ţara este poporul care trăieşte în ea, tradiţiile şi obiceiurile frumoase, ţara este să stai cu un om bun la un pahar de vorbă şi o măliguţă cu brînză de oaie, ţara este acea frumuseţe de folclor şi tradiţii, credinţă şi opera. 

Statul este o formaţiune concretă cu mecanisme concrete şi reguli, este un sistem, statul este conducerea sa, politica pe care o promovează pe intern şi externă, statul este un mecanism al poporului, sau asta ar trebui să fie. Imi pare rău că statul a alterat şi prin critică încerc să-i trezesc pe cei ce-l conduc din prostiile care le fac ei. Critic statul dar iubesc ţara.

Am mai ajuns să o auzim şi pe asta, că în timp ce se închid şcolile la sate că de-nu sînt bani, grădiniţele stau în frig de le curge acoperişul la multe din ele (a se vedea satul Cealîc, Novoselovca r. Taraclia, Bădiceni r. Soroca, Ochiul alb r Drochia şi multe altele am sute în listă care eu personal le-am văzut) statul nu are altă prioritate decît să urmeze nişte indicaţii ale unor ONG-uri de buzunar care au dat comandă să fie construit din banii statului un alt penitenciar decît cel Nr 13 din oraşul Chişinău. Spre exemplu acu 2 saptamîni o oarecare Antonița Fanari a cerut să ne ia banii noștri din buget pentru ONG-uri de 2 bani cu care lucrează respectiva. Deci rămînem cu școli închise și grădinițe dărîmate de neglijența și lipsa de bani iar organizații de 2 bani care nici nu merită să existe al de ONG-uri pentru drepturile homosexualilor și pentru propaganda sexualității între copii vor lua banii de la medici și profesori.

Deci statul nostru care ar trebui să reprezinte interesele întregului popor iar în condiţiile resurselor limitate (ca la toţi de fapt) ar trebui să aleagă conform priorităţilor , păi acest stat condus prin marioneta Leancă (păpuşa lui Filat) hotărăşte că este mai important să faci condiţii euro pentru deţinuţi decît să mai zăbovească cu închiderea a cîtorva şcoli, în loc să mai cumpere nişte medicamente care să le dea în spitale, ăn loc să mai achite reparaţiile grădiniţelor din juma de ţară cu aceşti bani, păi iată că banii achitaţi de noi toţi ca impozite vor merge pentru construcţia unui penitenciar nou.

Şi dacă e să o luăm la subiect, nu am nimic contra deţinuţilor, fiecare cu păcatele lui şi pentru ce a făcut va răspunde, dar oare chiar să ne scremem noi toată societatea ca ei să aibă condiţii mai bune ca studenţii de la cămine? Oare chiar se murea de condiţiile penitenciarului şi nu sînt alte probleme în sistemul penitenciar decît aceasta? Nu, probleme sînt multe şi de altă natură, acest pas este un PR pentru guvernare şi o sursă de venit pentru nişte speculatori (торгаши).

Am informaţii şi ştiu din primele surse că condiţiile de trai în penitenciarul Nr 13 nu sînt mai rele ca din alte de acest tip, nu e mai rău ca la Pruncul sau ca la Taraclia ba chiar mai bune.

Atunci apar o serie de întrebări, de ce guvernul nu a investit în reconstrucţia unor şcoli, de ce nu a investit bani în studenţi să construiască noi cămine în locul celora în care stau cîte 5 în cameră de 3? de ce nu mai acordă ajutor poate să reducă plata enormă deja pentru cămine sau pentru contractele de studii?

Domn Leancă, dacă vă permite Filat să deschideţi gura păi spuneţi de ce nu reconstruiţi alte penitenciare unde problemele sînt mai grave? De ce nu investiţi aceşti bani unui spital?

Aceste întrebări aşa şi vor rămîne fără răspuns, marioneta pe post de prim ministru nu va spune o literă fără prikaz de la şăfu.

Voi încerca eu să răspund aici la cîteva din întrebările puse şi să explic situaţia.

În primul rînd aici a fost concursul mai multor factori, este clar, primul este o necunoaştere sau o vădită încălcare a priorităţilor normale din partea unui guvern care conduce un popor(închide şcoli şi trimite copii pe drumuri iar de coace deschide evro-închisori).

Un alt factor care a contribuit aici este că guvernul nu are specialişti care să calculeze la rece, fără emoţii ce este de făcut şi ce poate să mai aştepte. Avem un guvern condus de indicaţiile comisarilor europeni şi de indicaţiile ONG-urilor de buzunar, este cel mai rău lucru ce i se poate întîmpla unui popor să fie condus de criminali şi de proşti, din păcate noi am păţit-o.

Cel mai important element aici este cel economic. Cineva a pus ochiul pe terenul penitenciarului, este un complex arhitectural-istoric unic dar şi amplasat ca o bomboană pentru magnaţii de construcţii.

Treaba a fost cam aşa: O companie de construcţie vrea acel teren, a găsit un ONG de 2 bani care a scos copiii la felurite acţiuni a chemat presa să filmeze cum copii plîng de jalea puşcăriaşilor etc. Au mai fost implicate unele organizaţii de trîmbiţare a drepturilor omului caer pe banii viitorilor stăpîni ai terenului au făcut zarvă, studii supte din deget deci şi alte abureli cu care să amăgească opinia publică şi să dea temei guvernului să scoată bani din cazna.

Următorul pas va fi evacuarea penitenciarului, sînt sigur că deja există planuri şi proiecte de construcţie pe acel teritoriu, da sigur, se va face şi un tender de okii lumii al cărui cîştigător deja se cunoaşte în coridoarele de sus.

Locul acela are hectare bune, bişniţarii de acu deja se rîd de proştii care vor plăti construcţia unui nou penitenciar şi le vor elibera terenul, proştii sîntem noi, cei care plătim impozite acestei formaţiuni numite stat.

În Chişinău nimeni nu construieşte nimic fără să se împartă cu oamenii guvernării, se apropie alegerile şi PLDM cu PDM au nevoie de bani, acu au vîndut teritoriul penitenciarului, mîine au declarat că vînd aeroportul Chişinău, poimîne Botnari vinde căile ferate (zicînd că e investiţie strategică). Se stoarce tot ce a mai rămas în acest popor.

Treaba aceasta cum se spune în popor „pute a şoarece” deci este o amăgeală mare, ca să vedeţi întîmplător sau nu dar companiile de construcţii care vor face ce vor face pe terenul eliberat au finanţat ONG-urile şi alte formaţiuni care au ridicat întrebarea. Tot nu întîmplător printre companiile care vor face afacere pe acel teritoriu vor fi parţial sau total apropiate (deţinute) de oamenii lui Filea sau a lui Plaha.

Este o mare aferă cum se spune, presa este plătită să laude sau să tacă, şi răspuns la întrebările puse nu vom mai afla.

Mai am o întrebare, de ce ar trebui noi oamenii simpli care înţelegem că acest stat ne duce de rîpă, de ce ar trebui să-l respectăm? De ce ar trebui să-l servim? de ce să mai plătim impozite acestor criminali?

Astăzi satul ăsta de ..k mai ia un credit pentru a construe închisoare nouă în locul celei existente.

http://unimedia.info/stiri/Imprumut-de-39-mln-euro-pentru-constructia-penitenciarului-de-la-bubuieci-69452.html

P.S. Sau poate ei ştiu că le vine rîndul să intre la dubă şi îşi pregătesc cămeruţe confortabile cu TV şi WiFi.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole