Plebeii și patricienii zilelor noastre

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am avut recent o discuție cu cineva din mai marii zilelor noastre, din cei care conduc cu situația și cu lucrurile din țara noastră și știu foarte bine ce se întîmplă și de ce se întîmplă.

Am stat mult pe gînduri să public sau nu acest material și în genere dacă merită să fac careva mișcări în acest sens. Gîndul de a publica și a relata despre întîlnirea semi-secretă mă rodea încă de le prima discuție cu personajul de aceea acum la cea de-a 2-a întrunire am întrebat și am obținut acordul său de a scrie cîte ceva. Nu puteam să o fac fără acordul lui că de altfel aș fi încălcat codul de etică și onoare și cuvîntul dat. Voi evita doar numele și faptele care ar scoate la evidență cine este omul. Totuși țin să public un fragment din primul nostru dialog deoarece îl consider sugestiv și cu multe detalii interesante.

 

Era pe la sfîrșit de Martie anul acesta cînd mi-a sunat telefonul, un număr necunoscut dar credeam că e vre-un fost sau viitor client privind auditarea energetică. Băiatul s-a prezentat și mi-a spus că este ajutorul omului de afaceri și politicianului (XY) de la noi și că ar dori să aranjeze o discuție cu mine la rugămintea șefului său. Am acceptat și am convenit localul, spre seară pentru a doua zi, și deoarece cădea vineri, era ok pentru mine.

La ora stabilită am venit în localul glamuros pentru discuție, în mine fierbeam de ură deoarece acesta este unul din personajele principale pe care îl consider(am) vinovat de situația din țară, de uzurparea puterii și multe altele ce se scrie și ce nu se scrie de el, dar mă gîndeam că voi păstra un ton normal al discuției dacă omul a hotărît să vorbim iar dacă am ceva îi voi spune la sfîrșit dar în mod foarte diplomatic tot ce cred eu despre banda lor.

Odată intrat în local am fost observat de un băiat care mi-a spus pe nume și m-a chemat să-l urmez la masa de discuții, în capătul localului unde una din camere era rezervată deoarece nimeni nu mai era acolo decît persoana XY la o masă și la altă masă mai stăteau doi tipi evident din paza acestuia.

Foarte amabil am început discuția, mi-a spus din start că are doar 30 minute maxim deoarece este foarte și foarte ocupat, după care treptat am trecut la subiectele importante pentru care ne-am adunat acolo.

 • (XY) De ce te strădui să arăți nu știu ce nu știu cui? Ce vrei să demonstrezi prin activitatea aceasta a ta?
 • În ce sens și cui vreau să-i demonstrez?
 • Nu o face pe prostul, spune-mi te rog care este sensul luptei tale și activității subversive? De ce lupți contra unui sistem care este deja foarte bine pus la punct și funcționează minunat? Știi tu oare cîți bani s-au băgat în toată această schemă?
 • Ok, deci aveți în vedere scrierile mele, ideile care le semăn în societate, activitățile mele și altele. Păi ce să vă spun, este o chemare a inimii, adică ceea ce vreau eu să fac cînd văd toată prostia și tîmpenia care se petrece în societate.
 • Și ce vrei tu să schimbi? Ia spune-mi ce poți face tu? Da stai un pic că îți răspund eu, Nimic, anume nimic nu poți face pentru că toate lucrurile îs prea bine puse la punct și forțele cu care tu tipa încerci să te lupți nici nu se clatină de tine și încă de zeci de-al de tine. Am văzut în multe articole că în multe articole direct sau indirect vizezi și persoana mea, partidul, grupul… ce crezi că obții? Crezi că dacă să zicem teoretic eu plec se vor termina toate problemele sau automat va începe Rai-ul în Moldova? Vor veni alții, și mai de-hai ca noi toți.
 • Eu pot, eu pot sădi o idee, pot trezi un gînd de îndoială cuiva, pot să creez o atitudine, la unul, la doi, la mai mulți, după care oamenii vor începe să înțeleagă conform atitudinii și noilor idei că nu totul este așa cum le spuneți, iar după aceasta vor începe să acționeze, vor acționa energic și în mase și nu vor putea fi opriți, răscoala de la 7 Aprilie vă va părea un joc de copii atunci.
 • Eh, mă faci să rîd, tu chiar crezi că așa se va întîmpla? Tu chiar crezi că poporul se va ridica așa din senin sau condus de idei înălțătoare din astea care le spui aici sau le scrii pe bloguri? Tu visezi măi băiatu-le. Ești deja mare pentru asemenea vise, ba chiar e nebunie.
 • Să știți că nebunii fac revoluțiile și tot nebunii sînt acei care schimbă lumea. Oare nu erau crezuți de nebuni acei care spuneau că omul va putea cîndva să zboare cu ajutorul unor mașini? Oare nu arătau cu degetul toți la nebunul care zicea că Pămîntul se învîrte în jurul Soarelui? Dar acei oșteni ai lui Ștefan nu erau nebuni cînd se avîntau în luptă cu armate mult mai puternice și numeroase?
 • Ah da, șî interesant cine se va ridica și cine îi va ridica pe toți înspre marea schimbare?
 • Se va ridica poporul, și îi vor ridica o mînă de oameni, poate chiar și eu, nu știu cel puțin mă strădui spre asta.
 • Acum ascultă-mă pe mine atent: Nimic în țara asta nu se mișcă așa pur și simplu, nici un ban, nici o idee sau mișcare nu se face decît cu permisiunea anumitor forțe care conduc aici, și asta nu-s eu și nu-s prostănacii ăștia pe care voi proștii îi votați în fiacare an. Îs alte forțe aici și este un alt nivel. Tu idee nu ai cu cine te pui doar gîndindu-te să schimbi aici situația și vorbind de lucruri gen suveranitatea poporului, independența țării, dreptul poporului la propriul destin și alte breduri cu care umbli. Masele se vor ridica după o tehnologie deja foarte bine cizelată, se vor ridica cînd vom dori noi și împotriva cui îi vom îndrepta noi. Iar marionetele care vor ieși la rampă tot vor face în numele dreptății supreme și a unor drepturi democratice și iluzorii.
 • Dar poporul acesta nu poate să doarmă veșnic, are dreptul și el la cuvînt înainte de a-i decide matale pentru el încotro și unde să se ducă. Doar așa scrie în constituție că poporul își decide soarta și conduce prin aleșii săi dar nu voi și de-al de voi care stau ascunși prin cabinete calde în Paris și Washington.
 • Are dreptul, de ce nu, și poporul uneori încearcă să se trezească, numai că pentru asta avem planuri de rezervă precum Ucraina cu maidan de cîteva luni, morți care trebuiai să fie pentru a incita spiritele și război civil. Tu asta vrei? Înțelegi un lucru lumea deja a fost împărțită și nu poate nimeni să iasă din această căruță…
 • Dar Grecia?
 • Crezi că grecilor le va permite cineva să iasă? Tu ești naiv. Niciodată. Dacă Tsipras nu vrea un nou maidan atunci va face totul cum trebuie. Toți vor merge în aceeași direcție și peste tot va fi la fel, aceeași sistemă aceleași reguli aceleași limitări și obligații.
 • Sînt cîteva lucruri care total nu-mi plac: Zombarea populației prin mas media, cipizarea într-o formă sau alta, vaccinarea obligatorie prin care se experimentează foarte mult mai ales asupra țărilor noastre, decăderea morală și spirituală a omului actual care va duce la pierzanie sufletul său și popoarele.
 • Iarăși tu cu idei înalte… Cui îi pasă de toate astea decît ție și încă la o mînă de-al de voi, toți sunteți vizați și vă cunosc cine trebuie și vă au în urmărire. Cine naiba vă credeți voi ăștia? Toți acceptă regulile dar voi uite că nu. Ce vreți voi ăștia fundamentaliștii ortodocși?
 • Nu știu despre cine așa vorbiți și cred că folosiți cuvintele ca insultă dar cel puțin eu vreau să salvez măcar o parte din acest popor și să arăt că se poate și altfel, că pot să existe bărbați puternici și femei destoinice, că poate exista și un viitor altfel decît robia sistemică, și că valorile supreme nu sînt cele de ordin material sau al unei civilizații care vine să ne arate că este mai superioară ca noi.
 • Te-ai găsit tu să vorbești despre valori, scrii oamenilor cum trebuie să fie… dar singur ce faci? De cîte ori încalci legile astea, și o faci pe sfîntul, hai să lăsăm mimările astea.
 • Eu nici nu am spus că-s sfînt, și nu era cazul să-mi amintiți încă o dată că serviciile statului lucrează pentru dvs și v-au adus dosar pe mine.
 • Și de ce te împotrivești la cele ce se întîmplă? Doar știi că asta nu eu și nu noi o facem, și eu îs doar un executor simplu al unor programe, chiar și la voi ortodocșii scrie în scrierile lui Ioan Gură de Aur despre acest viitor care vine și că toți vor fi în sistem vor avea pecetea diavolului și toate astea ce se petrec. De ce te împotrivești?
 • Simt că nu e corect să stau deoparte mai ales că am deajunsă minte să înțeleg lucrurile?
 • Lasă eroismul copilăresc și naivitățile! Știu că ești specialist bun, lucrezi și primești bine, ce mai vrei? Ai vrut ceva mai mult te-am observat, dar fă alegerea corectă! Urcă în tren și vei fi în primele vagoane, dar nu lupta cu acest tren!
 • Dar poporul? Dar oamenii?
 • Care popor? Care oameni? Ai întîrziat cu cîțiva zeci de ani, nu mai este popor, este populație care uneori foarte docil se transformă în electorat. Nu trebuie să crezi în ei și să aștepți mișcări deștepte, trebuie să-i folosești. Marea majoritate a lor nici nu pot înțelege profunzimea întrebărilor de care ne ocupăm noi. Ei sînt plebeii sau pleava societății, noi, o parte din cei care conducem sîntem patricienii acestei societăți. Îmi zici de popor, de idei, de mase, anume ei în primul rînd pe tine și al de tine îi vor trăda și vor nimici, anume ei îți vor da cuțitul în spate. Iar tu lupți pentru ei, vrei să-i scoți din robia sistemului, și primul tu vei cădea de mîna lor.
 • Ei da, hai mai lăsați.
 • Banii azi hotărăsc totul, și frica oamenilor de a pierde ceea ce au. Eu dacă le spun în adresa ta ceva de genul A,B,C, ei vor face pînă la …P,Q,R, fiecare va vrea să se arate cît mai servil. Ai uitat ce ai p[‘it cu universitatea unde lucrai? Nu te lupta cu noi, eu îți propun să fii cu noi în echipă, am observat că gîndești, ceea ce te deosebește de un plebeu.
 • De la universitate eu singur am plecat că era deja o etapă trecută a vieții mele. Dar ce vor zice partenerii voștri?
 • Ei se tem, se tem că ideile astea să devină infecțioase și lumea să vrea mai mult decît ceea ce le dăm noi să fie fericiți, și chiar ne știind toate ideile tale și ale colegilor tăi vor face similar, vor mima că vor libertate și putere.
 • Dar eu știu de ce vă temeți voi, vă temeți că anume acei care vă conduc, vor observa în noi, în ăștia naivii și eroii de acum o forță mai credibilă căreia să-i încreadă puterea și că vor da puterea în mîinile noastre, la aiștea ideinîe. Ați parazitat un sistem de stat care deja este total străin poporului, sugeți seva acestui neam, chiar și în biologie, parazitul nu-și ucide gazda dar voi uitați de asta. Așa că tu măcar că ai cele 3 sau 4 TV-uri la buzunar trebuie să fii atent, să nu moară pacientul din caare vă hrăniți.
 • Lasa un pic filosofiile, colaborăm sau nu? vei scăpa de multe belele. 

Ca persoană mi-a lăsat o impresie de om deștept, măcar că pînă la discuție nu vedeam decît că e cel mai vinovat de toate relele. M-a impresionat foarte mult cu ideea despre plebeii pentru care nu merită să lupți și patricienii care ar fi elita societății, noțiuni luate din Imperiul Roman, cu toate că care este sensul să fii elită peste un popor mort sau care merge spre asta?

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole