„Patru zile din mai” – un film „incorect politic” despre cel de-al doilea război mondial

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Filmul „Patru zile din mai” („4 tage im mai”) este un film care vine să deconstruiască miturile din perioada războiului, stereotipurile propagandistice „neamţ-fascist”, „armata sovietică – armata eliberatoare”. În locul filmelor care de obicei vin să continue războiul imaginar, acest film vine să elimine componenta ideologică, aducând mesajul împăcării. Filmul iese din cadrul politic, centrându-şi atenţia pe viaţa omului simplu.

În locul impunerii unei imagini de „duşman de moarte”, „servirea până la moarte patriei”, este luat de sentimentele umane fireşti. În locul unui individ aservit statului, ne este prezentat un erou care nu moare pentru nişte simboluri, ci vine în apărarea celui slab. Filmul dezvăluie instinctele paterne, materne şi fraterne ale omului Tradiţiei, ridicându-le mai presus de „datoria” faţă de statul modern.

La un moment dat, soldaţii sovietici se ridică în apărarea copiilor germani de agresiunea restul trupelor sovietice, luptând braţ la braţ cu militarii germani.

Prin abordare nestandard, producţia a şocat opinia publică din Rusia, obişnuită cu divizare stereotipizată a baladelor epice despre „brava armată sovietică”. Premiera filmului a fost interzisă pe canalul NTV, producătorilor fiind criticaţi dur de veteranii de război şi unele persoane publice. Recomand spre vizionare, nu veţi regreta.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole