Ora pământului sau „ora întunecată”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri şi la noi a fost sărbătorită ora pământului, evident că sărbătoarea a fost însoţită de un tam-tam mediatic de zile mari.

Cei care au manifestat împotriva încălzirii globale au umplut pampers-urile, din cauza frigului. Dar nu despre încălzirea globală vreau sa scriu în acest articol.

Să nu creadă cineva că nu mă preocupă problema ecologică şi că nu-mi pasă de mediul în care vor trăi urmaşii mei.

Dar nu înseamnă că ar trebui să particip şi să susţin campanii şi evenimente pentru idioţi.„Ora pământului” este un eveniment care nu are nimic în comun cu interesele planetei noastre.

În primul rând această „oră întunecată” nu micşorează nici măcar cu un procent consumul energetic planetar pe 24 ore.
Stau unii o oră cu becul stins şi mănâncă răcituri din frigider (care din fericire nu-i obligator să fie deconectat), după care până la trei de noapte se laudă în reţelele sociale căau stins lumina pentru o oră,  ca să poată rezista până la trei mai fierb apă pentru câteva cafele şi depăşesc de câteva ori consumul de energie electrică faţă de zilele precedente.

Nu toţi cei care sărbătoresc „ora pământului” sunt aşa iresponsabili, aproximativ un procent din ei, chiar şi la WC merg cu lumina stinsă în decursul acestor 60 minute… şi nu trag apa dupa ei, deoarece este pompată tot cu consum de energie electrica.

Cineva o să afirme că această oră nu are menirea de a economisi ci de a sensibiliza populaţia.

Dacă chiar credeţi că acest eveniment are rolul de a vă sensibiliza în privinţa catastrofei ecologice, sunteti un pic naivi.

Ora întunecată” are menirea de a manipula consumatorul casnic, pe mine pe tine pe vecinul nostru în aşa fel ca noi să luam pe propria conştiinţă păcatul consumului iraţional de resurse. Evident dacă vinovaţi suntem noi toţi, nimeni nu va fi pedepsit – că doar nu suntem nebuni sa ne pedepsim unul pe altul, nu ?

Între timp, marile concerne industriale, cei care finanţează această campanie ecologică, ard trilioane de KWh cu conştiinţa curată, deoarece consumatorul casnic şi-a asumat binevol vina pentru toate crimele ecologice.

Foarte puţine sunt lucrurile pe care le poate face omul de rând pentru bunăstarea ecologică; să nu cumpere niciodată alimente şi mărfuri produse la mii de km de locul unde trăieşte, dacă există şi cele autohtone, î-ţi dai seama cât combustibil se arde pentru ca o tonă de mere din Polonia, sau una de roşii din Turcia să ajungă la noi?

Să nu schimbăm telefonul mobil şi electrocasnicele la fiecare şase luni, când „prindem” reducerile.

Să folosim la maxim transportul public în locul propriului automobil, sau mai bine bicicleta.

Să nu cumpărăm niciodată apa şi alte băuturi în sticle de plastic, pentru producţia cărora se cheltuie aiurea energie şi resurse, aceleaşi PET-uri vor polua pământul şi apele încă sute sau poate chiar mii de ani după ce consumăm conţinutul lor.

Toate acestea şi încă multe altele, care chiar lovesc în sistemul societăţii de consum sunt lucruri practice şi de real folos, în locul unei ore de prosteală, făţărnicie şi manipulare – odată în an.

Însă atâta timp cât pe această planetă capitalismul va fi doctrina dominantă, noi oamenii, făcând eforturi uriaşe în comun, nu suntem în stare decât să încetinim pentru un timp foarte neânsemnat „apocalipsa ecologică”.

Care ar fi cea mai buna alternativă pentru capitalism?
Eu cred că este distributismul, poate există şi alte soluţii.

Care ar fi varianta cea mai uşoară de rezolvare a problemei ecologice, încă nu este clar, dar cu siguranţă problema se complica numai şi numai datorită goanei după capital.

Preluat cu drag de la Ion Tcaci

http://iontcaci.info/2013/03/24/ora-pamantului-sau-ora-intunecata/

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Mihail Lozovanu

Mihail Lozovanu

Absolvent de stiinte exacte, cetatean al Moldovei, doresc sa aduc o schimbare spre bine in tara mea, sunt conservatorist mai mult de opinii si imi place sa analizez lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a face o concluzie. Iubesc tara ...

Ultimele articole