O mică victorie contra Total Control-ului, Camerele de supraveghere – ilegale

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Demult spuneam că mergem într-o direcție greșită și că ne închidem noi înșine în lagărul electronic. Că prea ne sînt controlați toți pașii și toate mișcările noastre, sîntem observați și monitorizați de oricine și din diferite aspecte. Prin carduri ni se controlează salariile și cheltuielile care le avem și în orice moment banii care îi ai și i-ai cîștigat și îi ții pe card pot dispărea la un simplu click al sistemei. Toate convorbirile noastre telefonice cu oricine și oricînd tot la distanța de un clik pot ajunge pe masa cuiva sau să fie minuțios analizate. Oficiile de cadastru pot da oricînd informație ce proprietăți avem, grănicerii despre cine și de cîte ori aa ieșit din țară și unde a plecat.

Toate astea sînt reale și existente acum în țara noastră.

De multe ori am spus și am scris și în articole că prezența camerelor de supraveghere pe străzi este o ilegaalitate și o încălare a dreptului omului.

http://vox.publika.md/social/noul-sistem-penitenciar-camerele-care-ne-urmaresc-pe-noi-teroristii-semnele-vremii-510062.html

Ba mai mult poate fi și un pericol pentru om deoarece foarte repede pot fi determinate toaate traseele noastre care le facem zilnic, unde mîncăm și cu cine ne vedem, ce cumpărăm și de ce boli suferim. Deci cine are nevoie să afle despre un concurent, un oponent politic sau orice persoană care îl interesează deja tehnic este posibil. Depinde cît de prieten ești cu sistema, iar dacă cea care se interesează de om este însăși sistema atunci este și mai ușor, nu va trebui mituit nimeni sau cumpărate informații de la cineva.

Camerele care ne urmăesc zilnic, prezintă un pericol pentru oameni dar și pentru siguranța națională, siguranța economică și socială. Aceste imagini și date care sînt grămădite zilnic pot fi analizate și utilizate în diferite scopuri. Iar tehnologii politici moderni și evaluatorii macroeconomici din diferite centre internaționale pot crea scenarii și evouții doar bazîndu-se pe anumite date staatistice și unele imagini de teren care sînt date foarte liber la noi de camerele de supraveghere și de saituri gen geoportal.md. Ce facem mai departe? Cui vindem daatele despre noi?

Au început a apărea și întrebări normale. Cine gestionează datele care le generează camerele? Cît de securizate sînt aceste date? Care țări pot avea acces la camerele de supraveghere și imaginile de pe acestea?(întrebarea în contextul că atît tehnica cît și softul sînt venite de peste hotare) Au fost făcute vre-o analiză sau studii serioase ale impactului pe care le poate avea datele obținute din filmările zilnice asupra economiei, societății securității naționale și personale?

Aceste date le folosea MAI-ul așa cum vroia și cui vroia i le vindea. Spre exemplu PRO(st)TV-ul permanent dădea imagini de la camerele din centru pe fundalul emisiunii o seară perfectă. De unde au aceștia acces la aceste imagini?

Impactul acestor informații și securitaatea datelor colectate sînt întrebările cele mai importante la care nu s-a atras deloc atenție atunci cînd s-au instalat în bravadă prostească acesste camere de supraeghere. In schimb au făcut cîteva conferințeacei de la MAI, au chemat presa au deschis cenrul național de monitorizare și au angajat oameni acolo. Deci noi contribuabilii am plătit bani drept salarii și prime și toate ce s-au băut la aceste evenimente prostești. Cine va întoarce acești bni? Dar cu prejudiciul deja cauzat ce vom face? În schimb au făcut repede niște clipuri de 2 bani (calitate mă refer) în cre au elogiat aceste camere de supraveghere și că acestea ar fi un pas spre civilizație și spre vest.

Și cine credeți că ne-a ajutat în această dotare cu camere? China a oferit un fel de ajutor, un fel de медвежьяуслуга, țineți mite cîtă zarvă s-a făcut? Parlamentul a adoptat urgent niște schimbări în legislație ca să permită exploatarea acestor camere etc. Și tot balonul ăsta de săpun s-a spart în 2 secunde. Cam asta e valoarea chibzuielii și gîndirii de care dau dovadă stimaabilii noștri aleși centrali, nu mai au capacitate de analiză să vadă ce e bine și ce e rău, este doar prikaz. Prikazul a fost să pună camere de supraveghere.

Am lipit atunci cu cîțiva prieteni pe stîlpii acelor camere mesaje: Loc pentru camere cu caare îți vom urmări și monitoriza viața, și semnul Big Brother. Efectul a venit mai tîrziu.

Nu este normal să ne orientăm să pedepsim pentru o încălcare deja săvîrșită, în juridică se pune accentul pe evitarea încălcării, dar tocmai camerele ascunse fac invers decît prezența unei mașini de poliție, omul încalcă fără să-și dea seama. Să fi văzut o mașină de poliție mai degrabă nu depășea viteza admisă sau alte încălcări.

http://www.publika.md/hotarat-camerele-de-supraveghere-a-traficului-incalca-dreptul-la-viata-privata-si-au-fost-interzise_2192901.html

Ma bucur că justiția a înțeles cel puțin pe o perioaadă scurtă că este o prostie acest sistem de supraveghere totală. Cine știe cît va rezista decizia? În mod sigur va fi atacată cel puțin pentru faptul că aduce bani grei cuiva acest sistem. Dar dacă vine un ordin de mai sus de Chișinău că sistemul este bun, acesta va fi restabilit. Bravo Nagacevschii care a realizat acest proiect.

P.S. Și ca să fie pe deplin povestea realizată și statul de drept în plin sensul cuvîntului așa cum îl înțeleg ei făcut, vedeți și reacția MAI, structura care apără legea în țara asta, sau zice că o apără:

Au spus verde în față că nu vor respecta decizia judecății. Țară de drept!

http://unimedia.info/stiri/reactia-mai-la-decizia-instantei-de-judecata-vom-exploata-in-continuare-camerele-de-supraveghere-a-traficului-rutier-86068.html

http://protv.md/stiri/actualitate/camerele-video-de-pe-strazi-sunt-ilegale-politia-trebuie-sa-le—814711.html

http://protv.md/stiri/actualitate/vom-sesiza-cna-sa-verifice-cum-a-fost-luata-hotararea-cum-comenteaza—815331.html

 

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole