Neofiții partea 2 (Politica de stat Neophyti)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aspectul politic al Neofitilor.

Continuare la articolul scris ceva timp în urmă

http://vox.publika.md/politica/neofitii-partea-1-519254.html

Cine deci sînt neofiții (Neophytii)?

Sînt evreii care formau milițiile de menținere a securității în ghetourile organizate de naziști.

Sînt popoarele de la margine de imperii care dădeau cele mai crunte lupte în apărarea intereselor imperiului de care recent au fost ocupați.

Sînt europenii și americanii crescuți la cald și la bine dar care acum luptă și sunt cei mai înverșunați călăi ai Statului Islamic.

Sînt persoanele din nomenclatura actuală a fostelor țări socialiste care au jurat credință pînă la moarte regimului comunist, iar imediat ce vîntul a bătut altfel și regimul a slăbit au aderat la noile democrații și au devenit adepți ai noilor republici.

Sînt acei care strigau de rupeau megafonul că niciodată țara noastră nu va mai fi vasalul nimănui la începuturile independenței iar acum că vîntul s-a schimbat au devenit cei mai aprigi adepți ai pierderii independenței economice, de decizie și a suveranității țării în favoarea curentelor noi corporatiste și integraliste doar că vin deja din altă direcție.

Neofit nu este o poreclă și nu este un cuvînt peiorativ. Este un calificativ care poate fi și adjectiv și substantiv care exprimă aderența cu deplină dăruire a unui om la un curent de gîndire sau credință la care pînă la moment nu-i aparținea și care de cele mai multe ori chiar era contrară acelei noi aderențe a lui.

Anume neofiții au gîndit și condus revoluțiile dar tot ei au și fost apoi jertfiți după învingerea revoluțiilor lor.

Despre liberalizm https://www.youtube.com/watch?v=vqyo0rX1Lck

youtube3

Pentru un sistem care vrea să se impună și vrea să cucerească noi și noi teritorii Neofiții sînt la mare preț. Ei sînt gata să facă orice pentru noua putere sau ordine mondială, dar pe lîngă aceasta valoarea lor este mare pentru că ei cunosc foarte bine structura, limba, gîndirea acelor grupuri sau țări care trebuie supuse și prin aceasta și devin periculoși pentru unii și utili pentru alții.

Este și ușor și greu pentru o putere să-și creeze neofiți. Greu pentru că trebuie să aleagă din mase pe cineva care are capacități un pic mai mari ca media și de dorit să fie neîmplinit sau foarte nemulțumit de cum merg lucrurile, spre exemplu un rival al căpeteniei de trib sau un vice-director sau ajutor de nu știu ce. Deci om care vrea să ajungă un pic mai sus și are pe cine să dea jos. Apoi urmează convertirea. Aceasta poate lua forme diferite în diferite situații este un fel de recrutare ca la Managementul resurselor Umane, sau mai nou Head Hunters.

Pentru ca recrutarea să fie mai ușoară trebuie create condiții prielnice, deci un fel de informare a maselor, prin TV, radio, Internet dar cel mai bine prin sistemul de educație. Aceasta ar însemna crearea de situații de luare în derîdere a valorilor de bază ale neamului, deci ruperea de rădăcini și ștergerea valorilor în care a crescut. Iar în vacuum-ul creat se pot implanta alte valori, de obicei materiale. În societățile prelucrate astfel apar fenomene secundare legate de pierderea valorilor de către oameni și ruperea de valorile generațiilor precedente astfel este crescută frecvența apariției alcoolismului, narcomania, pierderea interesului față de viață (suicidul), conflictele între copii și părinți, trădare etc.

Convertirea poate fi și foarte ușoară, se arată filme care trebuie ca să se idolatrizeze viața de acolo față de viața de aici, se mai organizează excursii ca oamenii din Europa de est să facă o plimbare prin Paris, Londra, NY etc. Cei mai mulți conducători de triburi războinice cu care lupta Imperiul Roman au fost atrași de partea imperiului anume după contactul cu civilizația Romană și avansul tehnologic al Romei de atunci, important era ca aceia să nu vadă și străduțele cu mizerie de atunci, cum omul este o ființă emotivă deja își creează impresia. Deci este o tehnică deja cunoscută. O tehnică care se folosește și azi.

Mă voi referi mai mult la partea de lume în care sîntem acum adică la estul Europei.

Neofiții noștri sunt în mare parte acei care au arătat că ei luptă pentru acest popor, această țară iar acum luptă pentru a o supune unui curent mondial de globalizare forțată.

În timp ce în Europa de vest curentul de bază și trendul oamenilor este de a opri procesele de pierdere a identității naționale (Marea Britanie nu vrea să renunțe la lira sterlina, Islanda a refuzat categoric să adere la UE, în Franța și Germania tot mai puternice sunt mișcările contra politicii de multi-culturalism etc) deci mișcări contra ideii de bază a uniunii iată că în partea de est avem o cu totul altă politică promovată de autorități, cea a dizolvării depline.

În țări precum Polonia, România, Bulgaria, chiar și țări ne-membre Ucraina, Moldova ideea de bază ținută în mod artificial la putere este că orice vine de la vest este lege și trebuie doar îndeplinit fără nici o dezbatere sau îndoială. Aceste țări ca un fel de formațiuni de mîna a 2-a luptă acum pentru interesele țărilor de bază care au creat de fapt organizația. De multe ori am discutat cu tineri din Germania, din Spania, din Franța care spuneau că de multe ori atunci cînd la ei merge cu greu o lege de renunțare la tradiții (legi gay ) sau legi re renunțare la suveranitatea de stat ei sunt împotrivă, pe cînd țările astea neofite menționate mai sus acceptă fără să dezbată aceste impuneri. Deci aflăm cu stupoare că de multe ori o țară de margine ca Moldova, Ucraina, România este arătată ca avangardă în implementarea unor decizii în detrimentul intereselor ei.

Spre exemplu în România s-a scos interdicția pentru companiile de exploatare forestieră de a trece o cotă de 30% din piața țării, deja se vînd terenuri către străini, și la noi unii indivizi de la putere au înaintat asemenea propuneri. Asta în timp ce în țările de bază este foarte greu ca străin să cumperi teren sau chiar imposibil. Încă o serie de legi și acorduri au fost primite care dezavantajează noii membri dar avantajează corporațiile au fost primite anume în țările de margine aceste țări de mîna a n-a.

După cum am spus neofiții de obicei se străduie să distrugă acea parte de lume din care au ieșit; fostul grup, foștii amici sau aliați. La fel cum au făcut-o revoluționarii din 1917. Sau mai nou vedem o mult mai mare ură din partea țărilor baltice și Poloniei față de Rusia decît din partea Germaniei care direct s-a războit cu aceasta, sau a Japoniei care pînă azi nu are un tratat de pace încheiat cu Rusia. Dar aici la mijloc mai este și un fenomen de lipsă de cultură politică. Niște elite adevărate nu vor promova ura în popor, ura apare acolo une nu este nici elită și nici educație politică.

Ceea ce este mai interesant e că anume în țările neofite barometrul opiniei arată o rată înaltă a euro-optimismului, la polul opus cu țările bogate care arată o rată înaltă a scepticismului.

Se observă că aceste țări măcar că au de suferit consecințe clare pe plan politic și economic (criză financiară, război în estul Ucrainei, preluarea Crimeii etc.), au o clasă politică care e gata să lupte cu foștii prieteni pe moarte doar de dragul noilor valori care vor veni cîndva. Este un fenomen aici care se interferează cu toate astea, cei ce s-au iubit la nebunie se și urăsc cu sălbăticie. Nu e deajuns să se schimbe accentele, se vrea o reformatare completă și a populației, de aceea și multitudinea de programe de schimbare a mentalității.

https://www.youtube.com/watch?v=vqyo0rX1Lck

youtube3

Dar hai să vedem și o altă parte a monedei, a fenomenului neofit. Există multe cazuri cînd oameni din „Lumea civilizată” vin la noi, în fostul lagăr comunist și rămîn impresionați de oameni, de obiceiuri, de credință și decid să adere, să rămînă și nu doar să rămînă cu legile lor ci să învețe din limba și credința oamenilor de aici (mă refer nu doar la Moldova, ci și Rusia, Ucraina, România), deci fenomenul este bilateral. Deosebirea este că lumea noastră civilizațională nu finanțează și nu creează elemente neofite aderente nouă în conducerea „lumii civilizate” a lor. Noi rămînem la nevoile noastre și ne apărăm sărăcia și nevoile și neamul – vorba poetului.

Fenomenul Neofit și de ce anume acei nou-convertiți sînt cei mai aprigi este unul care trebuie privit din mai multe aspecte, nu doar latura istorică și politică. O bună parte de răspunsuri ar putea să le dea și psihologia care ar răspunde din ce considerente omul este dispus să se lase de un set de idei/valori și să cuprindă altul, total potrivnic. Cauzele pot fi diverse, de la întîmplări speciale pînă la norme de educație și resoarte morale. Important este să știm acest fenomen, să ne păzim dacă ne amenință și să-l folosim dacă este cazul.

Va urma….

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole