Independența vitelor și boilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un articol cam dur despre unele realități din Moldova, nu vă speriați și nu citiți dacă aveți instabilitatede orice tip.

Trăim într-un stat capturat, un stat care își bate joc de țara asta, un stat format din mafioții de sus și măgarii care trag de jos în această piramidă. Sărbătorim o independență falsă atunci cînd sîntem totalmente dependenți, stăm cu mîna întinsă pe la cancelarii străine pentru că idioții noștri care ne guvernează nu au ideie cum se guvernează o țară. Ei știu doar să ne fure și să ne vîndă la străini. Și toate acestea ei acum le acoperă cu un spectacol pe care au spălat milioane bune din care se puteau plăti salarii pensii, repara grădinițe și școli.

ăbdați-i mai departe

Răbdați voi vitelor pe ei, cît ar lovi de tare
Și stînd acasă să plîngeți, că n-aveți de mîncare
Răbdați cînd vi se fură tot și banii și colț de pîne
Iar ca la urmă vi s-a lua și ziua cea de mîine

De cele ce se-ntîmplă, să nu vă revotați
Să nu ridicați pumnul și nici să nu strigați
Că toate-s conform legii, și conform ei trăim,
Mai bine zis ne zbatem și-ncetișor murim
Răbdați voi vite proaste de un ocol legate,
Dormiți în continuare cu zile numărate
Și nu încălcați legea, pe care ei v-au scris-o
Și basmul de Europă pe care v-au promis-o

Dormiți în continuare
Voi oi cornute mari
S-aveți doar de mîncare
Și fițe super-tari

Mi-i jale de strămoșii care-au luptat aici
Căci ai lor fii și fiice nu știu ce-i libertate
Căci fost-au amăgiți și osîndiți de mici
Să nu-și iubească țara ci doar străinătatea
Ce-ar zice oare Ștefan, dar Iancu ce ar zice
Dar Decebal, Mircea de ai lor fii și fiice

Care pentru un ban muncit ca un argat
Se duc în pribegie și lasă a lor Cîmpie
Slujesc o altă țară și un alt împărat
Iar pentru un argint vor vinde și din glie

Așa sîntem noi blegii și oile de-acu
Dormim în continuare răbdăm nu spunem NU
Acelor ce-și fac banii, averi și nalte case
Pe sîngele străbun și pe-ale noastre oase

Răbdăm, tăcem ca boii și legea respectăm
Dar ar fi mult mai bine să ne audă șerpii
Și să tresară-n groază; De voi eu Nu mă tem

Mă uit în jur cum toți se gîndesc la zilele de odihnă legate de sărbătorile statului care ne asuprește. Fiecare este preocupat unde și cum să facă să se odihnească mai bine. Mii de oameni vor pleca în astă noapte din țară pentru o mini-vacanță la mare și vor lăsa statul ăsta chiar de ziua lui sa-și prăznuiască nezavisimastea cum vrea, doar că fără noi.

Mass-media de stat și cea oligarhizată urlă de jur împrejur despre mîndria de a serba Deni Nezavisimosti. Plin net-ul de articole elogiatoare cum moldovenii se bucură și se mîndresc că-s moldoveni, anină stegulețe peste tot unde pot și unde nu pot.

Autoritățile serbează și ele, numai că pe lîngă steagurile acestui stat au mai agățat peste to stegulețe albastre înstelate ale unei formațiuni statale din caare nu facem parte dar căeia ne plecăm capul cu respect, doar atît la acest subiect ca să nu supăr firile instabile care se enervează rapid.

Moldova este țara mea, este țara care o respect enorm de mult și iubesc oamenii de aici, imi place folclorul, portul popular și istoriaa acestui neam. Ceea ce nu-mi place este minciuna din jur și statul care a parazitat această țară și s-a aservit forțelor străine care vor să formateze acest popor sub lui macazuri.

Și de ce mărog ar trebui să serbăm această zi? Este oare această zi a țării Moldova a lui Ștefan cel Mare? Este oare o zi în care ne-am născut ca neam sau am învins într-o bătălie pe viață și pe moarte? Este oare această zi a sfinților ocrotitori ai Moldovei? Nu, la toate este NU. Am avut noi oare război în care să ne afirmăm independența? Nu, am avut un conflict separatist în 1992 și atît.

Avem un stat care își serbează ziua de cînd s-a formalizat sau se pressupune că s-a formalizat, avem o zi care nici nu s-a semnat cu vre-o luptă sau cotitură enormă de istorie.

Și de ce mărog să fie eroi acei care au semnat hîrtia din această zi doar în virtutea acestei semnări? Independența față de cine? Față de un stat care deja de-facto nu mai exista și nu mai reprezenta nimic?! Dacă e să privim atent lucrurile care s-au întîmplat atunci în 1991 apoi vedem că semnatarii noștri nu au fost deloc eroii vremii ba mai degrabă curajul lor era ca al unor iepurași în noapte. Atunci cînd deja era clar că URSS-ul se prăbușește, și acest lucru îl hotărîse acei de la Moscova (nu de la Chisinău sau Tbilisi etc), și cînd Kievul a declarat independența pe 24 August, curajoșii noștri care acum o fac pe marii eroi, le-a trebuit încă 3-4 zile să se dezmeticească și să înțeleagă că nu vor păți nimic dacă vor declara și ei Nezavisimostea.

Nu a fost o zi cîștigată prin luptă precum SUA de la britanici sau România în 1877 de la turci. A fost pur și simplu o acceptare a faptului că Moscova a slăbit mult și se dezice de orice drept sau obligație asupra fostelor republici, un fel de Faceți ce vreți. Rămași ca puii cei fără cloșcă au hotărît să joace carta eroismului și să umfle mult aer în piept strigînd că ei au divorțat primii. Hai să fim serioși, țările baltice își declarase independența cu mai mult de un an înaintea eroilor noștri care nu plecau mai departe de discuțiile patetice și note poetice.

Unii poate se întreabă de ce atîtea note peiorative la acest subiect și de ce nu aș iubi această zi?

Aș iubi-o și aș ieși și eu cu mare fast să serbez alături de conducerea țării această zi, dar nu pot fiindcă mintea care o am a cuprins mai multă informație și cunoaște un pic mai bine situația decît prostimea de rînd la care se adresează mass-media și pe care îi spală zilnic pe creieri ca nic o informație utilă să nu se lipească la ei.

Nu pot eu să sărbătoresc alături de hoți și bandiți, nu pot eu să sărbătoresc atunci cînd neghiobii care au jefuit și jefuiesc acest popor beau șampanie de isprăvile lor. Nu pot să sărbătoresc la ordinul celor de sus care ne consideră oi care nu vom îndrăzni a ne revolta, nu ne vom revolta contra furtului secolului, nu ne vom revolta contra scumpirilor în lanț, nu ne vom revolta de faptul că mor părinții și buneii noștri iar noi stăm departe că trebuie să ne spetim la 4 lucruri ca să ai ceva, nu ne revoltăm că ne temem că oricine din șefii noștri este aservit politic și cineva trage ațele și pe cei mai nemulțumiți de starea lucrurilor îi dau afară.

Pentru ce să serbăm ziua unui stat falit? Un stat totalmente condus de directive, circulare și ordine de peste hotare, de la noii stăpîni peste acest stat. Și dacă ar fi doar atît că sîntem conduși totalmente din vest ar fi una, că de, mai sînt țări bananiere care sînt totalmente conduse din afară, la noi e și mai grav, acei care au ajuns la conducere sînt de o mediocritate pronunțată. Se bagă de surpă domenii de care nu au ideie și doar în virtutea funcției și algoritmului de partide își permit bătaia aceasta de joc. Se uită la noi restul de sus în jos doar în virtutea apartenenței laa unul din clanurile de conducere.

De ce să serbez ziua unui stat condus de proști?

Acest stat nici nu mă reprezintă, el nu reprezintă nici alți 97% din oamenii noștri. Hai să vedem cine își face interesele cu acest stat; numai nu oamenii simpli,numai nu medicii sau profesorii, numai nu pensionarii și lucrătorii simpli, nici o condiție interesul acestor categorii nu face acest stat. Însă foarte bine își îndeplibnesc interesele acei sub 3% care au ajuns în careva funcții de decizie la nivel raional sau republican, foarte bine își îndeplinesc interesele rudele și cumătrii acelor funcționari, deputați și miniștri. Noi, toți ceilalți, proștii care lucrăm din greu muncim sau facem vre-o afacere (dacă ai norocul să nu ți-o preia) și care au fost puși în condiția de a le plăti lor din nimicul de salariu care-l avem și tot mai trebuie să intrăm prin cabinetele lor pentru o foaie sau o semnătură pentru care vom plăti, noi sîntem robii acestui stat. Un stat care ar fi mers bine dacă nu ar fi parazitat de clanurile lor.

Cum de nu vedeți că în funcțiile cheie și în locurile cele mai bănoase au acces doar rudele lor și potlogari? cu care se au de bine, cei care au lins fundul partidului și au devenit din oameni în bipede executoare și servile, bipede cărora nu le este cunoscută compasiunea de acest popor pentru că nu-i cunosc nici o boabă din istorie, unica ce știu ei este să îndeplinească ordinile șăfului (sau plahei) și să întărească corupția.

Unii ar spune că le vine de hac Europa, cum să nu. Unica ce știu proștii este să șantajeze pe „partenerii de dezvoltare” că dacă nu le vor permite orice, la putere vor veni forțele nu prea vestice. De dragul acestui deziderat le răbdăm nnoi pe toate.

Iertată să-mi fie îndrăzneala dar nu voi serba ziua care mi se asociază cu acest stat falit, cu acest stat parazit care stă doar și compune noi mijloace cum să oblige fiecare cetățean să i se supună și să plătească mai multe taxe și orice altceva, nu voi sărbători ziua unui stat marionetă care nu mai cunoaștem nimeni pentru ce mai există și care este scopul lui. Care este scopul acestui stat al moldovenilor dacă moldovenii dispar și mor sub acesta? Statisticie din ultimii ani o spun, nu eu, oamenii fug cu zecile de mii din raiul acesta.

Și voi îmi ziceți să ies în stradă să serbez acest defolt de stat? Să zîmbesc morții în față și să rîd de toți cei care au fost nevoiți să plece sau să moară neavînd medicaamente necesare sau o bucată de pîine chiar? Poate voi puteți, eu nu.

Lasă plebea să iasă și să serbeze acest stat care i-a transformat în oi și îi abatorizează direct sau indirect, i-a transformat din popor în electoat iar apoi în bîdlorat. Ieșiți dragii mei, serbați și vă veseliți, faceți cîrnăciori la grătar și plătiți-le taxe.

Nu avem noi independență, nici de facto nici de iure, iar sărbătoarea aceasta este doar spre a consemna că cineva a creat cîndva funcții ca să se îmbogățească unii de pe spinarea poporului, să o serbeze proștii dară, cei cărora le place să fie rob.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole