Imperiul Bizantin, un film deosebit cum se repetă istoria

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Imperiul Bizantin, a fost unul dintre modelele cele mai reușite de organizare ale societății și statului la oameni.

A fost unul din cele mai bogate state cu cetățenii cei mai prosperi ai vremurilor. A fost un Imperiu creștin care știa a rezolva întrebările cruciale ale supraviețuirii de atunci. A învins numeroase puhoaie de invadatori străini care veneau cu sabia și focul la ei. Și a durat peste 1000 de ani acest stat în care nu existau naționalități ci toți erau uniți de o singurăcredință – cea Ortodoxă. Ortodoxia era vectorul lor și naționalitatea/poporul tot ortodox era.

Dar după 1000 de ani un alt viciu a ucis acel imperiu, un viciu care a venit odată cu tărgașii din vest și cu regulile noi de piață, reguli ale unei lumi diferite în care s-au dezvoltat oligarhi cu armatele lor de mercenari și latifundiile separate, un mediu în care a apărut flagelul corupției și cancerul luptelor inter-etnice. Unor națiuni li se insufla permanent că sînt cele mai deștepte și destoinice de a conduce peste altele iar altora că sînt asuprite în permanență(era vorba de Greci, Sîrbi și Bulgari).

Aceste pericole care au venit încet-încet au măcinat fundamentul puternic al acelei societăți iar statele bănoase de atunci foarte repede au cumpărat pe conducătorii de atunci ai Constantinopolului ca aceștia să dea puterea economică în mîni străine (Venețienii, Genovezii etc), iar în scurt timp agricultorii au fost ruinați iar toată producția a ajuns în mîni străine. Cînd laputere a venit un împărat puternic cu alte viziuni și a înțeles că poporul bizantin este jefuit în acest fel și a rupt toate înțelegerile neconvenabile, foștii parteneri economici au trimis armate cruciate care să lupte contra celora care nu acceptă regulile lumii noi.

Astfel în circa 150 de ani imperiul a slăbit, s-a oligahizat și a devenit ușor de cucerit pentru turcii otomani care au devenit noii stăpîni ai imperiului. Toate astea s-au întîmplat în special datorită abaterii de la credința de veacuri a poporului și introducerii unor reguli care probabil mergeau bine în statele vestice dar foarte prost au mers în Bizanț.

Dar este greșit să credem că vestul este cel vinovat de căderea acestui mare imperiu. Nu este deloc așa. Ei doar își făceau interesele economice și politice. Vinovat este poporul și conducerea care s-a lăsat de tradiție și istorie.

Cel mai bine ar fi să vedeți un  film reușit deicat acestui mare stat care a fost și care a lăsat și nouă ca popor credința, vestigiile și o bună parte din tradițiile și folclorul nostru.

Să nu uităm ce zicea Eminescu Ortodoxia este Mama poporului Român

https://www.youtube.com/watch?v=G4VDeH8Db4c

Bizant

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole