Femida – roborul care prinde viață în instanțe

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zicala “cine împarte parte-și face” nu mai este valabilă pentru judecători. Nu pentru că, peste noapte toți au devenit cheie de biserică. Nu despre asta vreau să Vă vorbesc. E altceva la mijloc…

Așa se întâmplă că și eu am ajuns în instanță ca să caut drepate. Inițial, eram sceptic, dar un mega-soft m-a făcut mai optimist. Vorbesc despre Femida, un program ce selectează automat numele judecătorilor plătiți de stat ca să ne facă dreptate, atunci când ne simțim nedeptățiți.

Femida a redus la minim probabilitatea ca dosarul meu să ajungă pe masa unui magistrat pe care am motive să-l cred că judecă strâmb. Mi-am zis că scest robot chiar e bun, întrucât el nu are cumătri, fini și, respectiv, nu are interesul de a distribui dosarele grase judecătorilor corupți iar furturile de găini celor care trăiesc din salariu.

Si inca ceva…cât nu uitat să pomenesc de o altă latură a Femidei – înregistrarea audio a ședințelor de judecată, proces că responsabilizează atât părțile participante la proces cât și judecătorii. Având la mână înregistrarea, atacarea deciziei judecătoriei în instanța superioară devine mai simplă. Aces CD se transformă într-un argument incontestabil, atunci când încerci să demonstrezi magistraților d ela Curtea de Apel sau Curtea Supremă de Justiției că ai fost nedreptățin în instanța de fond.

Nu voi preciza instanța de fond la care am apelat și nici numele judecătorului care va trebui să anunțe o sentință ca să nu dau de bănuit că prin postarea dată încerc să înfluențez justiție. Vreau doar să cred că sistemul automat de distribuire a dosarelor este primul pas vizibil în reforma justiției.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole