Era balabolilor (Эра балаболов)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi societatea noastră este produsul exact al tuturor bolilor sociale și al incapacităților cumulate în a hotărî vre-o întrebare în mod normal. Este o combinație evidentă dintre neputința și incompetența clasei conducătoare și indiferența și lipsa de cultură societală a maselor.

Cei de sus nu pot și nu vor să facă nimic, cei de jos nu știu ce să facă și chiar de multe ori se comportă de parcă le este indiferent de viitorul acestei țări.

În aceste condiții procesul politic devine un simulacru la ceea ce se pretinde a fi, iar clasa conducătoare nu este impusă de nici o forță internă sau externă să rezolve cumva problemele din societate. Politicienii sînt impuși doar de forțele externe să simuleze o conducere a țării și să raporteze atingerea unor indicatori, orice efort în plus înspre înțelegerea problemelor adevărate, a rădăcinilor acestora și a metodelor de soluționare nu este nici susținut nici dorit. Și de ce ar fi dorit unn astfel de efort? Să mimezi politicul și rezolvarea problemelor este mut mai simplu decît să rezolvi cu adevărat ceva, in plus oricine din politicienii actuali care va săpa mai adînc va ajunge la niște concluzii cu care confrații de partid nu vor fi deacord (că au mers greșit, că nu au făcut nimic pentru popor etc), și nici partenerii de dezvoltare nu se vor simți prea bine cînd vor afla că susțineau un regim mafiot.

Ca să simuleze acțiunea și faptul că ceva se face, este nevoie de altceva. În antichitate (Imperiul Roman) se spunea panem et circenses adică pîne și circ/teatru, și cum pîine pentru popor conducerea nu are de unde da, se încearcă a compensa prin altceva, șouri (show-uri), circ politic și tatru. Este nevoie de cît mai mult teatru, fie și de prost gust fie și de oricare.

Astfel am ajuns în așa numita Eră a balabolilor.

Expresia balabol este foarte bine cunoscută în Moldova și nu doar la noi, însemnînd un fel de speciman uman de la care nu trebuie să te aștepți la nimic bun sau nimic productiv. De rezolvat acesta nu va rezolva nicioadata nimic, nu va mișca un pai și nu se va implica în nici un fel de rezolvare reală de probleme fie din incompetență și slabe cunoștințe (adică neînțelegere a fenomenelor din jur și a ceea ce trebuie de făcut) fie din rea-voință deci înțelegînd că nu face corect dar așa este mai convenabil. În schimb ceea ce știu foarte bine să face balabolii este să aburească lumea din jur și să îndruge verzi și uscate doar ca să-și obțină scopul sau și mai des să mai capete o doză de încredere din partea celor din jur pentru a amăgi și a se folosi de naivitatea oamenilor. Un balabol este caracterizat printr-un grad foarte înalt de a se descurca (doar verbal!) din anumite situații și de a se feri de momentele ascuțite pe care tot el le-a creat.

Politicienii noștrii au devenit balaboli tipici, ei au observat pe bună dreptate că societatea actuală este lipsită de mijloace de apărare contra minciunii și iresponsabilității politice. Poți face orice feluri de promisiuni ca politician și orce tipuri de declarații fără să ții cont de adevăr, istorie sau valorile neamului, orice armă politică care nu conține elemente din codul penal este bună pentru atingerea scopurilor. Poți promite orice și face intrigi politice de care vrei, maximum ce poți păți este că nu vei fi ales la o funcție sau alta de către electorat, dar asta abia peste 4 ani.

Astăzi clasa politică aa devenit un fel de circ în care actorii fac un fel de circ pentru publicul larg și cu totul alte manevre doar așa între, iar pentru bîdlorat se întrec în arta de a fi balaboli (mai simplu în arta de a …zdi) și a face declarații care nimic nu înseamnă.

Astăzi mai des îi vezi pe politicieni ca vedete TV cu apariții pe la show-uri TV și interviuri consecutive decît la muncă, se întrec în a arăta mai bine în fața camerelor decît în a ieși în teren la lucru.

Îstoria balabolizmului moldovenesc își are și eroii săi. Marian Lupu – cel care cu adevărat poate fi numit tatăl balabolilor din Moldova, pe oricine în țara asta ai întreba cu cine se asociază figura lui Lupu îți vor spune acest cuvînt sau alte epitete care se termina în ..zdiuk. Principiile și valorile lui au devenit proverbiale. Lupu încearcă să aburească lumea de pe diferite poziții deoarece are unele interese pe care și le îndeplinește, la început cînd cică vroia să oprească războiul politic de pe toate placatele din oraș apoi Împreună pentru Moldova acum o face pe europeanul etc. Totuși în activitatea lui se observă o logică și despre Lupu nu pot să spuncă e un prost sau un incompetent, ceea ce face o face în cunoștință de cauză, păcat doar că nu face nici o iotă pentru țara asta, dar … asta e o altă istorioară.

Un alt exemplu de balabol este Chirtoacă – groparul capitalei (în sensul bun al cuvîntului).

Acesta spre deosebire de Lupu prin pălăvrăgeli lipsite de orice zvîknire de logică politică încearcă să ascundă incompetența sa politică și economică. Băiat tînăr care dintr-o greșeală a istoriei a ajuns să cîrmuiască o capitală, nu avea nici cea mai mică pregătire pentru aceasta, unica ce avea erau relațiile cu moș-Ghimpu și imaginea de luptător anti-comunist, acea pe care în 2007 mai puteai face carieră politică.

chirtoaca Dorik

Chirtoacă la început nici la balabol nu era deoarece nu putea lega măcar o frază cu un conținut logic, unica ce îi ieșea bine era să se jeluie pe bețele în roată pe care i le pun comuniștii, apoi cînd ăștia s-au prăbușit a apărut Mîna Moscovei care făcea gropi peste tot și dădea autorizații ilegale de la primărie etc. Și la toate problemele astea Balabolul de Colonița răspundea printr-o declarație de presă sau participare vre-o emisiune pe la PRO(st)-TV sau altele de tipul ăsta.

Una din ultimile perle ale balabolului de Colonița a fost că: Dacă nu vor alege pe Sturza ca premier, ca să evite alegerile anticipate forțele politice ar trebui să găsească un consens. A descoperit America, spuneți-i cineva acestui prost că de tăcea filosof rămînea.

http://www.publika.md/solutia-lui-chirtoaca-ce-trebuie-sa-faca-politicienii-moldoveni-pentru-a-evita-alegerile-anticipate_2490161.html

Au vrut să facă ceva asemănător și din moșneagul Timofti, dar ăsta în 4 ani nici cultură politică, nici curaj nici măcar să vorbească aiurea caa balabolii nu s-a învățat. În SUA despre așaspecimene se spune Good for nothing, iar la noi aceste specimene ajung prezidenți.

Nu voi sta să enumăr toți balabolii politici care sînt în Moldova, mă voi opi acum la unele aspecte ale acestui fenomen.

  1. Prin abureli și declarații lipsite de sens se mimează rezolvarea problemelor și în nici un caz nu se va ajunge la o creștere economică fără o analiză aprofundată
  2. Ar trebui să existe un punct în codul penal care ar responsabiliza politicienii și ar pedepsi incapacitatea acestora de a rezolva problemele țării sau cel puțin cele care au fost promise.
  3. Cultura politică a populației trebuie educată, iar presa care susține și denaturează procesul politic prin difuzarea declarațiilor iresponsabile ale politicienilor să fie considerată drept complice la aceste acțiuni
  4. Un politician, demnitar de stat nu poate să piardă timp cu presa din contul orelor de serviciu, iar fiecare apariție în presă din contul serviciului să fie penalizată disciplinar.
  5. Declarațiile politice să fie considerate cu greutate de contract social iar neîndeplinirea acestora să fie considerată o încălcare a obligațiilor față de societate cu urmări de natură administrativă sau penală.

Alți balaboli

Pe lîngă clasa de politicieni balaboli au apărut și un altfel de imitatori, generalii de fotolii. Așa-numiți analiști sau specialiști politici cunoscători de toate, care se dau cu păreri și spun ce și cum trebuie făcut, însă toate astea doar la nivel de declarații sau la o halbă de bere.

Este plin internetul de feluriți analiști și specialiști care mimează lupta cu politicienii corupți și cu ilegalitățile din țară, dar toate astea rămîn doar pe hărtie sau pe facebook, acțiuni reale și careva tehnici temerare, și conrete de iradicare a acestui sistem îl găsești doar la cîțiva din acești luptători, care pînă la urmă nici nu se prea laudă peste tot. Îs puțini, îi numeri pe degetele unei mîini, dar pot să pună pe jar acest sistem și de multe ori le și reușește.

Așa am ajuns în Era balabolilor, atunci cînd unii balaboli luptă pe paginile de ziare sau pe tab-urile de web cu alți balaboli. Se scoală de dimineață, se pregătesc de lucru și încep lupta, luptă în care mimează și o activitate politică, iar noi cei mulți, tăcuți și proști stăm și privim la acest circ. Un circ care ne lasă fără de viitor. Stau și mă gîndesc uneori: Oare aceste entități bipede care au ajuns astăzi la putere, ce drept au ele să administreze țara asta? De ce au făcut din stat o organizație de tip mafiot? Iar alte entități bipede care se consideră electorat, de ce rabdă atîta? De ce nu distrug acest stat mafiot? Ca pe ruinele lui să construiască alt stat. Oare aceste bipede sînt urmașii acelor moldoveni din neamul lui Ștefan, al lui Mihai și Mircea? Oare aceștea sînt cei caare învingeau armate de imperii care depășeau triplu numărul lor?

În toate timpurile și în toate societățile balabolii nu erau respectați, erau cumva depistați și scoși la iveală și li se cerea expres să se corecteze sau erau lipsiți de orice funcție cu răspundere materială sau socială. Am zis în toate timpurile și societățile dar mai puțin în societatea modernă, mai cu seamă cea vestică unde balabolii au devenit un fel de castă specială care s-a concentrat pe domenii specifice precum vânzări, marketing PR și altele.

P.S. Și nu aș avea nimic contra tuturor balabolilor, dacă ar sta undeva în treaba lor la colț de stradă și ar învărti paharele amăgind trecătorii. Dar situația este alta, acești proști incompetenți sau hoți rău intenționați se rup la putere și vor să facă politică, iar unica la cce se pricep este a fura și a pupa fund străin pentru o nouă tranșă. Asta face și pe tinerii care vin din urmă să creadă că așa este bine și restul din afară nici oameni nu mai sînt. Cu asta nu pot fi deacord și voi lupta permanent dragii mei.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole