Eminescu – prorocul românismului pur

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mihai Eminescu poate fi numit cu adevărat precursorul revoluționar-conservatorismului românesc. Opunându-se procesului de “occidentalizare” a României, gânditorul român a sintetizat un sistem filosofic și sociologic inspirat din experiența istorică a românilor.

El a fost primul gânditor român care nu s-a mulțumit cu izolarea culturii românești în “folclor”, ci a căutat să descopere „duhul Tradiției românești”, care ar putea ajuta să răspundem la mai multe probleme ale istoriei românilor, cum ar fi: rostul și rolul României în istoria universală, idealul național care ar trebui să anime românii de pretutindeni.

Mai puțin ne interesează critica lui în adresa liberalilor, dar și a conservatorilor de speță “europeană”. Ne interesează mai mult modul în care el reușește să fundamenteze absurditatea importului formelor străine pe un fond autohton, caracterul înstrăinării elitei politice de popor, precum și sistemul de selecție a elitei naționale. Eminescu respinge democrația, republica bazată pe principiile universaliste și se pronunță pentru “o Românie românească”.

Dar ce înseamnă o “Românie românească”? Este o Românie care revine la valorile și principiile anterioare regimului fanariot și “modernizării europene”. Este acea „Românie profundă”, care ascunde trăirea unei vieți autentice – etica și morala „legii româneștii” („Jus Valahicum”), cultul strămoșilor, obștea sătească, credința ortodoxă, perceperea Balcanilor drept spațiul vital al tuturor românilor.

Eminescu a fost și unul din puținii care a vorbit despre necesitatea readucerii Transilvaniei în corpul României, dar și a Basarabiei, idei care păreau pe atunci absurde și nerealiste.

Tot Eminescu a scris și despre necesitatea unificării popoarelor balcanice – unica cale posibilă  pentru dezvoltarea economică și politică a regiunii: “E evident că greutăţile politice s-ar naşte abia în urma schimbărilor pe cari le-am schiţat şi cari au şi fost de mult propuse. E evident că micele state de pe Peninsula Balcanică, ieşite din letargia în care le ţine domnia turcească, ar forma prin rivalităţile lor politice, naţionale şi religioase un pericol mult mai mare pentru liniştea Europei decât letargia acestor provinţii, produsă prin apăsarea semilunei. Contra acestor eventualităţi există un singur mijloc — o Confederaţiune Dunăreană, ca rezultatul cel mai firesc al liberării acestor provinţii. […]Numai o Confederaţie Dunăreană cu o politică comercială protecţionistă şi sub protectoratul său propriu şi al nimărui altcuiva ar conţinea în sine sâmburi de dezvoltare adevărată”.

Pentru crezul său, unul din cei mai mari români a și plătit cu viața. Eminescu a fost și este un proroc al vremurilor noastre. Un far al generațiilor care l-au urmat în drumul spre revenire la autenticitatea românească.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole