Ecourile unui protest din trecut (scurtă relatare)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe data de 04.12.13 a avut loc o acţiune paşnică asemănătoare mai degrabă cu un flash-mob al creştinilor ca rezultat al expunerii Hanukkiei în centrul Chişinăului. După 2 luni de cercetări şi căutări organele competente au hotărît să întreprindă ceva ca rezultat al jalbelor unor cetăţeni supăraţi pe acţiunea creştinilor. Am participat şi eu la această acţiune a creştinilor şi am dat şi un interviu unor oameni de la presă care au venit la eveniment.

Am fost chemat anume eu la comisariat să dau anumite explicaţii în legătură cu această acţiune. Supărarea cea mare a celor care au scris jalba şi a oamenilor legii a fost textul de pe una din lozinci considerat drept instigator la ură interetnică, fapt cu care nu sînt deacord deoarece cuvintele menţionate sînt parte a limbii vechi şi nu este peiorativ sau insultă.

Am fost chemat să dau unele explicaţii, şi colegii au mare dreptate că am frînat extrem de mult că am plecat la comisariat fără citaţie oficială. Acolo 2 tovarăşi (nu cred că doar din MAI) m-au întrebat frumuşel despre aceasta şi alte acţiuni de care ştiau că am participat, mi-au arătat articolul din codul penal sub care cad acţiunile foarte bine fotografiate şi documentate. Mi s-a spus să scriu o explicaţie a evenimentelor, şi am scris, aşa cam sub presing şi fără respectarea procedurilor din domeniu, am luat tot ce am putut asupra mea, în afară de unele lozinci.

După 3 ore şi ceva de discuţii şi întrebări fără sens care mai mult semănau a jocuri de-a învinuita cine e mai bandit în ţara asta, am fost lăsat să plec unde vreau. Rămîn totuşi unele semne de întrebare.

De ce anume m-au ales pe mine să mă cheme?

De ce le-a luat atîta timp organelor competente să se dumerească în acest caz?

În faţa cui ar vrea aşa să se arate aşa harnice aceste organe competente? Dacă au totuşi învinuiri concrete pe crime dovedite de ce nu arestează pe cei care se fac vinoveţi cu adevărat?

Mă întrebau foarte mult despre acţiunile grupului nostru şi scopurile pe care le urmărim, cîţi sîntem şi cine ne conduce. Sîntem mulţi şi în toate raioanele la toate nivelele acestei ţări sîntem conduşi doar de credinţa neamului iar scopul este salvarea poporului nostru de la somnul letargic în care este împins să cadă.

Nu ştiu ce va urma mai departe, vor mai fi chemaţi să dea explicaţii şi alţi colegi sau vor trece la acţiuni mai concrete. Oricum este o experienţă utilă această convorbire cu poliţia, aşa vin timpurile de pe urmă, nici ei băieţii poate nu-s bucuroşi de misiunea lor şi ordinile pe care le primesc.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole