Drumul Crucii prin Moldova – un pas înspre mîntuire

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În zilele acestea se săvîrșește Drumul Crucii prin Moldova. Așa făceau străbunii noștri pentru a-și apăra țara de primejdiile cele văzute și cele nevăzute, așa se face și acum, poate cu o mai mică rîvnă și putere de duh ca atunci dar poate și mai mult.

P1010568

Este o tradiție de secole, se săvîrșea de la vremea ortodoxiei pe pămînturile noastre, pe timpurile domnitorilor Moldove, pe timpurile cînd eram în Imperiul Rus, și se săvîrșește și acum. A fost o întrerupere a acestei tradiții pe vremurile de grea cumpănă pentru popor și decădere de credință, cînd la putere erau diferite guvernări de coloratură ateistă și anti-popor.

Anul acesta Drumul Crucii se săvîrșește în forma Sfintei Cruci pe teritoriul țării. De la Nord la sud adică de la granița de nord Clocușna (Ocnița) pînă la Cișmichioi (Vulcănești) la granița de sud a țării. De asemenea de la Vest la Est; de la Ungheni pînă la Dubăsari. Traseul deplin și datele de trecere prin sate este dat mai jos:

 

 

http://toaca.md/?&page=news&row_id=255

27.08 – 20 km

Ohrincea

Dubăsari (popas de noapte)

Este un eveniment unic în viața țării și a fiecăruia din noi. Oameni de diferite vîrste din diferite sate ale Moldovei merg în smerenie în acest drum al Crucii drum al mîntuirii. Este greu, este soare puternic și drumurile pe care mergem nu sunt cele mai aranjate și asfaltate, mărog așa cum este în țara noastră, dar dacă pot merge copii mici zile în șir și dacă merg bătrîni și oameni cu dureri de picioare atunci păcat noi cei tineri să ne plîngem și să spunem că nu putem.

Am fost și eu cu alți tineri în acest drum al crucii, atîta cît am putut, în 2 sîmbete și dumineci la rînd, și am simțit o mulțumire enormă în suflet.

Oamenii. Niște oameni de o bunătate și smerenie deosebită, oameni de la care ai ce învăța și cu care fiecare frază te învață să trăiești mai bine. Oameni cu care nu te-ai teme să mergi și la bine și la greu, și vor găsi o cană de apă și o bucată de pîine o vor împărți.

Satele prin care se trece.

În fiecare sat prin care am trecut oamenii au ieșit mulți în întimpinarea pelerinilor de la Drumul Crucii care duc Icoana Maicii Domnului de la Mînăstirea Hîrbovăț – Icoană făcătoare de minuni. Întreg satul vuiește de clopotele pe care le duce mașina și de clopotele bisericii din sat care vestesc acest mare eveniment pentru poporul bine-credincios.

Și oamenii sînt buni și cu inima deschisă. În satele în care se face popas de zi, cei de la Drumul Crucii sînt ospătați la masă și se roagă împreună cu preotul din sat să fie credință mîntuire să fie pace și ploaie. Unde se face popas de noapte cei din sat ne invită să odihnim la casele lor așează masă în curtea bisericii și masă acasă, dau ajutorul care pot pentru cei ce se ostenesc mergînd prin țară cu rugăciune. Își fac pomană mare acei care le ies în calea oamenilor și le aduc o cană cu apă rece sau ceva de mîncare, și oamenii ies și ajută; deci mai este credință în satele și orașele Moldovei. Nu este discotecă și nu este distracție de 2 bani, nu este îmbuibare de pîntece și mers confortabil în mașină sau în scaun moale de autobuz, este o încercare de credință și de virtute omenească a fiecăruia din noi.

La fiecare popas se cîntă întru slava lui Dumnezeu și pentru mîntuirea poporului. Se merge cu multe icoane și moaște, cu felinarul și Crucea, cu steagurile Mîntuitorului și nici un steag politic (nici UE nici MD și bine că e așa).

Cîntările:

Pe timpul mersului zilnic oamenii se roagă în cîntări:

Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluiește-ne pre noi păcătoșii.

Господи Иисусе Христе сыне Божий помилуй нас грешных

Născătoare de Dumnezeu bucură-te ceea ce ești plina de har Maria Domnul este cu Tine, Binecuvîntată ești Tu între femei și binecuvîntat este Rodul pîntecelui Tău că ai născut pe Mîntuitorul sufletelor noastre

Пресвятая, пресвятая Богородице спаси нас, непобедимая победа, святые ангелы, Херувимы, Серафимы и Архангелы, молите Бога о нас.

Prea cuviosule proorocule Ilie roagă-te Lui Dumnezeu pentru noi.

Dăruiește Mîntuitoru-le ploaie pămîntului celui însetat … Roadele pămîntului adapă-le și înmulțește rodurile lui.

Пресвятая Богородице моли Бога о нас

Și multe alte cîntări.

Simțirea de duh – este una deosebită, și cred că fiecare din noi trebuie să lepede un pic oficiile comode și să ne gîndim și la ceva mai mult decît partea și bunăstarea materială către care alergăm toată viața și nu mai ajungem să o avem. Am văzut oameni care merg în drumul Crucii și cei care ne primesc în casele lor la masă care sînt mai săraci material poate decît mulți cu care lucrez dar acei oameni sînt de zeci și sute de ori mai bogați cu duhul și mulțumiți de viață decît multe fețe considerate avute la oraș.

Fericirea nu constă în material și în bunăstarea pe care ne-o promit an de an politicienii, este în ceva mai mult, ceva ce nu se vede, ceva despre care îți pot povesti acești oameni.

După 2 zile de week-end în care colegii mei au servit beri reci în cîrciumile din capitală și s-au odihnit în localuri diverse iar eu am mers zeci de kilometri pe jos cu acești oameni, nu simțeam nici un fel de oboseală, nici picioarele nici mîinile. Unica de ce îmi părea rău este că mă despart de acești oameni și luni dimineața trebuie să prind o rutieră spre Chișinău și să mă întorc în lumea cea sură a orașului cu asfalt topit și beton fierbinte. Însă mă bucură faptul că ruga oamenilor a fost auzită și au pornit ploițele care au răcorit pămîntul și au făcut și drumul mai ușor pentru acei oameni.

Ceea ce mă miră sau deja pot să spun că nu prea mă miră: este atitudinea presei noastre „libere și corecte” care nici un cuvînt nu a spus oamenilor despre acest eveniment. Merg zeci și sute de oameni pe jos prin sate și nu-i vede presa în schimb vede toate prostiile cu care hrănește publicul despre semnarea alianței și împărțirea ministerelor conform algoritmului, despre un accident de 2 bani la o intersecție fac mega-reportaje iar despre credință nici un cuvînt. Nu au spus nici posturile lui plaha nici cele ale lui filea, măcar aici se împacă. Presa se face că plouă și nu vede asta, căci asta nu ar fi în aceeași linie cu otrava zilnică de dezinformare pe care ne-o hrănește, pentru presă oamenii ăștia nu există.

Vreau ca fiecare din noi, cei care ne considerăm deștepți și evoluați de stăm toată ziua în oficii conforte și ducem afaceri importante, să găsim din aglomeratul nostru grafic o zi sau 2 cel puțin pentru a merge și a participa la acest drum prin țară.

Vedeți graficul și alăturați-vă, au rămas puține zile.

Va urma.

20110718165715

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole