Respirație liberă în dreapta Nistrului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cel despre care scriu a văzut lumina zilei pe malul drept al Nistrului, la Holercani, în urmă cu 50 de ani. Întâmplarea face ca și bunicul meu să se bucure, cu mulți ani în urmă, de apele liniștite ale aceluiași râu, tot pe malul drept, dar mai sus, la Lencăuți, în județul Soroca. Diferența specifică este că bărbatul aniversat azi a urmat cariera militară, cu evoluții, în etape diferite, în mediile specifice armatelor Republicii Moldova – unde a ajuns până la demnitatea de Ministru al Apărării -, Federației Ruse și Statelor Unite ale Americii.

Pe generalul Vitalie Marinuță – aflat în imaginea alăturată alături de distinsa sa soție -, care este acum în rezerva Europei libere de mâine, l-am cunoscut când era la conducerea organismului militar dintre Nistru și Prut. Demn, echilibrat, avea șansa de a avea un consilier înțelept, mai degrabă tăcut, deși ofensiv, colonelul Valeriu Rusu și o expertă în relații publice, domnița Diana Grădinaru, aptă să conducă printr-o simplă privire, ea fiind un om profund, cu capacități de comunicare aparte.

Vitalie Marinuță face parte dintre europenii vorbitori ai limbii lui Mihai Eminescu, dar și ai limbii lui Anton Pavlovici Cehov, care cunosc bine obiceiurile puterii răsăritene, dar știu, de la fața locului, și mecanismele complexe ale societății americane și înțeleg genul proxim în relația dintre București și Chișinău.

Cu sprijinul ministrului Marinuță, în prezența colonelului Rusu și a compatriotului meu Dumitru Amariei, am avut șansa unui schimb de opinii cu foști și – viața a făcut asta – viitori miniștri ai Apărării, de la Chișinău. Fiecare cu felul său de a se raporta la România. Dar mai toți așteptând proiecte concrete, reușite comune, inițiative care să fie marcate de valoarea relațiilor interpersonale, dintre purtătorii de uniforme militare aflați pe malurile aceluiași râu european – Prutul lacrimilor buneilor noștri.

Eu unul judec oamenii după fapte, nu după vorbele aruncate în vânt de te miri cine.

Mi-a plăcut de conaționalul Vitalie Marinuță și în momentul când l-a primit, demn, nu cu fruntea plecată, în propriul birou, pe un emisar militar important al răsăritenilor. Semn că fiecare trebuie să își știe, în lumea civilizată, locul și rostul, oricât de efemere ar fi acestea.

Mi-a plăcut de ministrul Marinuță – care, din cinci decenii de viață, cinci ani a condus Ministerul Apărării armatei de peste Prut – când a venit la București, unde a fost primit, cu onorurile cuvenite, de omologul de la Ministerul Român al Apărării. Se vedea bucuria lui Vitalie Marinuță de a vedea fluturând libere, unul lângă altul, Tricolorul de la Chișinău și Tricolorul de la București.

Mi-a plăcut de europeanul Vitalie Marinuță, când s-a adresat unei asistențe aparte, de la Tribuna Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, nu cu vorbe mari, ci simplu și cu redarea sonorului unui moment din viața publică a lucizilor locuitori ai Chișinăului, oraș românesc.

Și mai îmi place bunătatea sufletească a bărbatului Vitalie Marinuță, care poartă cu mândrie, la brațul său, medalia vieții de până acum, mereu optimista parteneră de viață, elegantă, diplomată și mamă cu un bun simț greu de egalat.

Am scris rândurile de mai sus pentru că aidoma românului aniversat și prin asemenea gânduri am redat cum îi văd pe mai toți semenii, de bună credință, cu spirit european, din stânga Prutului.

La mulți ani frumoși, cu speranțele fundamentale împlinite, Domnule Ministru Vitalie Marinuță!

Vă îmbrățișez fratern – din inima Vrancei, unde mă aflu acum – ca simplu colonel.

România, 16 iunie 2020


Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole