De la permis pe viață la permis pentru viață (video)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Probabil că mulți dintre voi care citiți acum, aveți permis de conducere, eventual, aveți și mașină. Eu nu am nici permis, nici mașină. Nu mi-am făcut pînă acum permis din principiu, pentru a nu fi nevoit să dau mită cîteva sute de euro instructorilor auto. Știți cum a fost pînă acum la noi, pînă nu puneai în buzunar omului cît cerea, nu îți elibera permisul de conducere, iar dacă în decurs de 90 de zile calendaristice din momentul susţinerii probei teoretice, nu reuşeai să ei examenul din maximum 3 încercări, erai obligat să susţii din nou proba teoretică, cu achitarea taxelor prevăzute, așa că cei mai mulți dintre viitorii șoferi, dădeau cîteva sute de euro în plus, și problema era rezolvată.

Însă acei euro dați pentru mită și instructori auto corupți, poartă vina pentru cele mai multe accidente rutiere. Numai în 2012,
în Republica Moldova au fost înregistrate 2 712 accidente rutiere, în luna august fiind înregistrate cele mai multe dintre acestea:

60415_487304834690339_1400360059_n

Pentru a exclude corupţia în procesul de examinare și pentru a îmbunătăţi gradul de pregătire al şoferilor, Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a lansat campania „Permis pentru viață„.  Într-o emisiune la Publika TV, Pavel Filip spunea că: „Dacă permisul nu se va mai vinde, vom îmbunătăţi gradul de pregătire a şoferilor, iar avînd conducători auto bine pregătiţi vom avea mai multă siguranţă pe şoselele ţării„. Iar pentru a nu fi tentați să ia mită, Filip promite că salariile inspectorilor auto, se vor majora pînă la 10 000 lei.

Campania „Permis pentru viață” are următoarele obiective:

  1. Eliminarea corupţiei şi a birocrației în procesul de obținere a permisului de conducere.
  2. Dotarea tuturor birourilor de examinare şi a automobilelor pentru susţinerea probei practice cu sisteme de monitorizare audio şi video.
  3. Sporirea nivelului de pregătire al conducătorilor auto prin excluderea posibilităţii de cumpărare a permisului.
  4. Creșterea gradului de siguranță rutieră.

Pentru realizarea acestor obiective, la inițiativa ministrului Pavel Filip, Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificări în Regulamentul cu privire la procedura de examinare pentru obținerea permisului auto:

  1. Cetățenii pot să depună personal dosarul și să susțină examenul la orice birou din țară. Şcolile auto nu mai au rolul de intermediar.
  2. Solicitanții pot repeta examenul de câte ori va fi nevoie, până la obţinerea permisului .
  3. Șoferii nu vor obține categoria D, dacă nu au deținut permis de o categorie inferioară de cel puțin doi ani.
  4. Minorii sunt admiși în școlile auto cu un an înainte de împlinirea vârstei majoratului.
  5. Pentru eficienţa susţinerii probelor, numărul birourilor de examinare este redus de la 36 la 17.
  6. Șoferii care au fost privați de carnet, îl pot recupera după expirarea termenului pedepsei fără a susține examenul auto.

Pe 1 august 2013, aceste noi reguli vor intra în vigoare. Iar eu, voi putea merge liniștit, să depun dosarul la o școală auto, știind că nu voi fi nevoit să dau mită.

Mai jos puteți privi întreaga emisiune „Zi de zi”:

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole