De ce l-au pedepsit pe Văluță sau гнев Архиерея

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mă uit la cele ce se întîmplă astăzi în societate și observ cu tristețe că nici Biserica Otodoxă nu este ferită de viciile societății de acum.

Feluriți emisari vin să ne învețe că nu e bine cum am trăt și cum am gîndit dar e mai bine să gîndim altfel și să trăim altfel, poate pe undeva prin altă parte decît pe acest pămînt. Ne spun că credința și valorile noastre nu sînt bune dar sînt altele mai bune de genul celor efiopiene sau de unde vrei. Găsesc ortaci locali care să facă lucrul acesta de sădire a valorilor noi și smulgere a valorilor vechi.

Dar se mai găsesc oameni din Biserică care nu vor pur și simplu să fie niște adormiți sau complici ai puterii, putere care face orice contra neamului pe care îl conduce, și a culminat cu pachetul de legi pro-homosexuale. Li s-au dezlegat mîinile multor lepădături de activiști care au început a organiza marșuri expoziții și difrite acțiuni, spurcă acest pămînt al Moldovei prin simpla existență a lor.

Am aflat de curînd că diaconul Ghenadie Văluță a fost oprit printr-un ordin al Mitropoliei de la slujirea celor sfinte. Fără nici o explicație de rigoare sau ceva mai clar.

Ei bine, hai să vedem de unde și cum a greșit el și care a fost pricina unie asemenea decizii.

Nu știu pe cine a supărat și ci ce a greșit atît de tare diaconul Văluță că trebuiau să-l suspende. În antichitate se spunea „Qui Prodest?” Cine va beneficia de asta? Este clar, cel mai mult vor beneficia dușmanii bisericii Ortodoxe deoarece Ghenadie Văluță este unul din marii luptători cu acest viciu.

O altă întrebare apare, cum de au reușit acești dușmani ai bisericii să pătrundă atît de sus încît să influiențeze o decizie a Mitropoliei? Aceasta o va răspunde istoria, și se va baza foar pe probele indirecte deoarece este un doemniu special. Nu vreau să învinuiesc Mitropolitul în nici un caz, el este Întîi-Stătător și conduce cu preoții din Mitropolie.

Am unele întrebări sau dubii față de anturajul Mitropolitului care mi se pare că hotărăște multe acel anturaj. De asemenea apare o întrebare De ce nu a fost pedepsit cineva din acel anturaj? care a spus la o tusovkă a politicienilor noștri că „Biserica susține integrarea europeană” care este o minciună fără margini. Nici scuze nu și-a cerut nici nu a fost sancționat în vre-un fel pentru minciuna spusă chipurile din partea bisericii. Iarăși va răspunde istoria la această întrebare.

Cineva poate încurcă Biserica cu un job obișnuit. De aia și avem mulți preoți și arhierei adormiți care uită că trebuie să spună adevărul chiar dacă acesta nu este la modă și nu convine autorităților, uniicare uită că rolul bisericii este în a educa nu a fi deacord cu tot ce se petrece în jur.

Foarte s-au mai bucurat unele surse mass-media care nu au scăpat ocazia să dea știrea cu cux de comentarii privind suspendarea lui Văluță.

Redau mai jos adresarea lui Ghennadie văluță după ce a fost „pedepsit” de Mitropolie.

http://pro-ortodoxia.blogspot.md/2015/09/nu-pe-mine-m-au-pedepsit-ci-pe-hristos.html

Nu pe mine m-au pedepsit, ci pe Hristos și Biserica Lui au pedepsit-o. Cauza de la mijloc este una Bisericească și nu personală. Argumentele sunt mai jos. Distribuiți mai departe spre susținere….

Vreau să fac o precizare despre cum s-a ajuns la pedepsirea mea. Întîi de toate pentru poziția PRO-BISERICEASCĂ fermă. Mai detaliat stau lucrurile în felul următor: Duple multiplele eșecuri în raportul Biserică-Stat (cu Legea Cultelor, Islamul, Legea Homosexualilor, etc), dar și a pasivității misionare din Biserică, mai mulți preoți și creștini am mers pe 12 decembrie 2013 la Mitropolitul Vladimir cu cerințe-soluții ferme de ordin extern-Bisericesc și intern-Bisericesc. Scopul lor general era îmbunătățirea mesajului Bisericii în raport cu societatea. Aici le puteți vedea mai mult (http://pro-ortodoxia.blogspot.com/2014/12/planul-de-salvare-ortodoxiei-din.html). Am fost și rămînem mulți,..

dar din diverse motive nu toți se implică permanent. Eu de firea pe fiind nonconformist cu păcatul, am luat binecuvîntare de la echipa de preoți implicați, ca cu orișice preț să o ducem această cauză pînă la capăt. Da, pe parcursul anului de nenumărate ori am fost la Mitropolit și i-am reamintit promisiunile și așteptările noastre. În unele locuri am mai exagerat cu insistența ”CANANENCII”, din cauza epuizării și tărăgănării, dar am spus-o lucrurilor pe nume. Socot că pedepsirea nu e a mea, ci a Bisericii lui Hristos. Sunt un nimic, dar cauza Bisericească o voi apăra-o. Pentru aceasta î-mi voi da toată sănătatea, fiindcă asta e MÎNTUIRE. 

Cu iertare.
DIAC. Ghenadie Valuța.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole