Pirateria electronică – un rău necesar!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum am spus-o şi mai devreme lumea în care trăim s-a schimbat enorm, şi se schimbă în fiecare zi, deja nu oamenii controlează progresul şi aleg ce e bine şi ce e rău ci progresul controlează omul şi dictează ceea ce ar trebui să facă omul ca să fie în pas cu acesta şi să poată spera la ziua de mîine. Dacă cu 20-30 de ani în urmă lucruri precum telefonul mobil, calculatorul personal anumite sisteme de navigare, de urmărire erau un lux, şi pe deasupra nu erau obligatorii deci le folosea cine dorea şi doar să se arate pe lîngă semenii lui că e un paţan tare, păi acum nici nu ne putem închipui cum ar fi viaţa fără mobil, internet, GPS şi alte prostii nimeni nici nu te ia la lucru, de ce prostii fiindcă deja ele ne conduc pe noi şi noi sîntem dependenţi de acestea. E ca şi cum am primi în casă pe cineva care să ne ajute iar la un moment dat am deveni atît de lenoşi şi neputiincioşi că nu mai putem face fără acesta şi imediat rolul de ajutor se schimbă în rol de stăpîn.

Revenim la fenomenul de piraterie. Corporaţiile mari care cît de cît mai controlează progresul şi stabilesc regulile de joc în domeniu sînt în primul rînd interesate să facă bani, şi cu cît mai mare şi mai puternică este corporaţia cu atît mai mari sînt banii în joc şi cu atît mai mare este interesul organizaţiei. Deja sîntem dependenţi de corporaţii, de progres de internet şi de diferite programe care erau menite să ne ajute (pe unii chiar îi ajută să facă bani) dar s-au dovedit a fi doar nişte chestii care fac mai bine ca omul anumite lucruri, nu cer drepturi şi salarii şi costă mai ieftin, astfel putem elimina omul din proces.

Aud tot mai des pe la TV, Radio, chiar şi în cafenele reclame de tipul cît de rău este să piratezi lucrurile care nu-ţi aparţin. În primul rînd cuvîntul pirat şi toate derivatele acestuia sînt de origine exclusiv vestică şi au o cu totul altă semnificaţie (crimele şi industria pirateriei a stat la baza dezvoltării statului Englez şi numai), iar sensul actual de folosire a unor informaţii cu titlu gratuit sau aproape gratuit a fost compus nu demult pentru a servi ca armă de îngrozire şi pedepsire a celor care nu vor să plătească bani corporaţiilor.

Este intens vehiculată latura pirateriei care spune că este o crimă să foloseşti ceea ce nu e al tău. Că trebuie să plăteşti pentru a putea vedea un film, să scoţi banu ca să asculţi şi să fredonezi o melodie, să umpli caznaua Microsoft corporation pentru a folosi normal programele din calculator. Aceasta este o ideie greşită din start! Oamenii adevăraţi care fac artă, care scriu versuri, scriu muzică, fac descoperiri mari nu o fac sau nu ar trebui s-o facă din goana după bani. Anume cînd iese din inimă din suflet, din mintea omului fără alte gînduri atunci este cu adevărat folositor şi util, să ne aducem aminte cîţi bani a primit Eminescu pentru operele lui, cum a trăit şi a creat marele Mozzart, marii pictori DaVinci, Michelangelo Buanaroti şi alţii, care mulţi au trăit şi au murit săraci, iar numele lor va rămîne milenii. Marile opere vin din inimă curată iar chiciul de 2 bani care invadează piaţa merită şi trebuie să fie piratat.

Piratarea electronică este un rău necesar, şi aceasta mai ales nouă care sîntem unde sîntem şi nu ne putem permite mai multe, nu avem bani. Ni s-au dat condiţii în care totul depinde de calculator şi cum poţi să lucrezi cu el şi totodată se vrea a se tăia creanga de sub picioare ca să nu poţi utiliza acest calculator fără programele lor, ale corporaţiilor. Reacţia de piratare (furare dacă vreţi) a programelor este una normală, dealtfel cine şi-ar putea permite un Windows cu acte în regulă, un Office cu licenţă şi toate chestiile? Cine din noi inginerii şi studenţii care lucrăm cu programe de proiectare şi care avem nevoie de acestea ca de aer (acum că mai demult era de mînă) şi-ar putea permite un AutoCad licenţiat de ultimă generaţie, un MathCad, 3DSMax şi altele care fiecare din ele este la 2500-3000 dolari la un calculator. Iar studenţii care vin să înveţe pe la universităţi ce ar face?, dacă nu-şi pot permite nici ei asemenea programe şi nici universitatea nu o poate face deoarece e mult prea scump. Păi rezultă că dacă nu ai bani nu trebuie să le utilizezi asemenea programe iar dacă nu le utilizezi rămîi în urmă de la progres, şi rămîi prost într-o societate a progresului tehnologic. Atunci oricine poate veni din exterior şi să facă orice pentru proştii ăştia care nici Office ca lumea nu au, iar ei vor fi extrem de bucuroşi.

Pirateria este o reacţie de răspuns a societăţii la acei stimuli sau iritanţi externi ce apar odată cu progresul, dacă societatea este vie ea va avea reacţie, iar ceea ce se încearcă a face prin progarame şi spoturi de 2 bani finanţate de peste hotare este de a nimici această reacţie, de a ucide societatea de a ne face total dependenţi de Corporaţiile care au la cheremul lor informaţia. Pe noi ne îndeamnă să fim foarte cinstiţi faţă de ei sărmanii, deci chiar să luptăm pentru interesele lor ca proştii şi mulţi nu înţeleg că luptînd contra pirateriei îşi pun ştreangul dependenţei în gît. La noi ca să poţi să-ţi permiţi folosirea programelor obişnuite care le utilizezi, să vezi filmele care îţi plac trebuie să fii din acei 0.1% din populaţie care ar fi în stare să plătească toate, dealtfel trebuie să fii prost ca să lupţi pentru această idee. (fără supărare pentru actorii din reclamă, ei o fac pentru bani, aşa le-au plătit)

Cu pirateria informaţională treaba este simplă, de progres vor beneficia doar cei care au banii să şi-l permită, iar restul vor rămîne proşti. Astfel ţările bogate vor fi şi mai bogate, ţările sărace şi mai sărace. Am discutat într-o zi cu cineva de la o agenţie de publicitate, îl mai întrebam despre anumite chestii în Photoshop şi am aflat cu stupoare că sînt verificaţi ca orice imagine ce o fac ei dacă a trecut prin Photoshop sau nu, iar ei tipa nu au la firmă aşa ceva deoarece costă 3800 dolari şi o poţi cumpăra licenţa doar la oficiul din Bucureşti. Atunci m-am gîndit că eu nu am bani decît pe 1% din programele ce le am în calculator, oare vom ajunge vremuri cînd ne vor intra în case aceşti bravi luptători pentru dreptate de vor formata totul din compuri?!

Eu folosesc programe piratate, privesc filme scoase din resurse pe net, îmi trag muzică de care vreau şi ştiu sigur că aşa fac mulţi, şi la noi şi la vest, iar actorii, poeţii, cîntăreţii îşi fac ei banii foarte bine şi fără ai mei 2-3 bănuţi. Cred că banii în mare parte se duc în alte buzunare ci nu la ei aşa că voi fredona melodiile care vreau, voi folosi fraze din filmele celebre fără să mă gîndesc cît costă asta şi că voi fi arestat, voi privi la monumete de artă şi de arhitectură şi voi considera prostie să ceri bani pentru ca cineva să asculte o melodie sau spre exemplu cît ar costa ca să priveşti la monumentul lui Ştefan cel Mare (5 lei, 10 lei, 100 poate) doar după logica lor acesta tot nu-mi aparţine iar cineva a muncit pentru el.

Poate cineva ne vrea înapoiaţi şi proşti sau cel puţin dependenţi de banii străini. Poate cineva vrea ca să nu privim filme de calitate decît în cinematografe(4 sau 5 în republică), iar cei de la sate ce vor face?

Se vrea poate şi un alt lucru, întîi ne interzice tot ce numesc ei piraterie iar apoi ca să arate cît de buni la suflet sînt şi ce inimă mare au vor da anumite reduceri (de tipul sale cu – 70%) pentru universităţi şi alte instituţii, deci idea e bună întîi ne pun cătuşe apoi ni le slăbesc un pic iar noi vom fi extrem de mulţumiţi. Ăştia cu stopul pirateriei şi-au tras şi un sait interesant pe bani nu ştiu de unde cînd aceşti bani ar putea fi folosiţi în alte domenii decît să plătească reclame la radio şi TV.

În final. Ca o concluzie la ceea ce am scris aici aş spune că trebuie să vedem mai mult decît ar vrea alţii şi să nu lăsăm TV-ul să ne zombeze şi să gîndească pentru noi, iar pirateria informaţională este un rău necesar mai ales în Moldova, n-or mai sărăci Microsoft-ul, AutoDesk-ul, Holywood-ul fără bănuţii noştri. Pirataţi oameni buni şi nu vă luaţi după prostii, piratarea e o reacţie de răspuns la corporaţiile actuale.

Concluzia este una: La banii noștri mici pe care îi avem, dacă nu ni se permite să folosim programele de pe net și ne vor amenda pentru tendința de a ști mai multe și a putea ține pasul cu dezvoltarea lumii atunci vom rămîne mediocri. Ori piraterie ori rămînem în prostie.

P.S. Aici nu vorbesc de contrafacerea medicamentelor sau a altor lucruri de care depinde viaţa, nu mi le băgaţi toate într-o oală, despre asta va fi o discuţie separată.

Piratați oameni buni și nu vă luați după cei care vă vor proști!

we_are_watching_you

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole