Cinci povești care merită dezgropate de Halloween (foto)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Halloween-ul – cea mai înfiorătoare sărbătoare a anului se pare că s-a altoit bine pe meleagurile noastre mioritice. Tot mai mulți tineri o așteaptă cu nerăbdare. Unii se vor masca și vor merge la petreceri, alții vor viziona filme horror. Dar mai este o categorie de „petrecăreți”, despre iubitorii de cărți vorbim, care deja bântuie prin toate vitrine. Astfel, pentru ei am pregătit 5 romane care au misiunea să îi sperie binișor de Halloween.

  1. „Strălucirea” de Stephen King.

Strălucirea este un roman de groază din 1977 scris de autorul american Stephen King. Titlul a fost inspirat de melodia lui John Lennon Instant Karma!, care conține versul We all shine on…. Cartea a fost adaptată în 1997 într-o miniserie de televiziune cu același nume. În 1980 a fost produs un film de lung metraj cu același nume în regia lui Stanley Kubrick. Romanul a fost nominalizat la premiile Hugo şi Nebula.

2. „Noaptea păpuşii” de Robert Lawrence Stine

Lindy găseşte într-o bună zi în gunoi păpuşa unui ventriloc şi o botează Slappy.  Fetiţa aproape se îndrăgosteşte de noua ei jucărie. Numai că surioara ei devine geloasă pe toată atenţia de care se bucură Lindy de când are o păpuşă atât de interesantă. Pur şi simplu, nu-i cinstit! De ce e întotdeauna Lindy cea norocoasă? Şi astfel se hotărăşte Kris să facă şi ea rost de o asemenea jucărie. Numai că lucruri din ce în ce mai ciudate încep să se petreacă. Iar o păpuşă nu poate fi bântuită că face atâtea prostii… sau da?

3. Stafia doctorului Harris, de Nathaniel Hawthorne

Întîmplarea se petrece într-o bibliotecă veche din Boston, mai precis în sala de lectură bine aprovizionată cu periodice şi ziare. Stafie va deveni un bătrîn reverend unitarian care citeşte zilnic, din fotoliul lui aşezat lîngă un şemineu, Boston Post,  jurnalul Partidului Democrat al statelor din Nord. Cel care spune povestea e un britanic care îşi aminteşte ce a auzit de la americanul care a continuat să-l observe pe doctorul Harris citindu-şi ziarul şi după ce a fost înmormîntat. Dar povestea are şi alte dedesubturi, bineînţeles.

4. Acluofobia: Zece povestiri macabre, de Flavius Ardelean

Flavius Ardelean reînvie și reinventează folclorul autohton îtr-o manieră terifiantă. Bijuteria horror îți dă, efectiv, fiori pe șira spinării. Iar finalurile abrupte accentuează senzația de stranietate și de groază. Cel mai înfricoșător și mai interesant în același timp este modul în care fantasticul ăsta terifiant este adus în viața noastră reală, unde nu este loc pentru neobișnuit și irațional.

5. Ultima dorință, de Andrzej Sapkowski

Este un fantasy balcanic, apropiat și, în același timp, îndepărtat de propriul nostru folclor. Stafii, lupi rătăcitori și vârcolaci, vampiri și strigoi, spiriduși, zburători, dragoni, dar și multe, multe alte personaje stranii care împiedică țăranii cinstiți aflați în stare de ebrietate să ajungă acasă”, „comete care fură și beau laptele vacilor”, „căpățâni cu picioare de păianjen care bântuie prin păduri”, în toată cartea mustește un fantastic straniu și familiar totodată.

Comentarii