Cetatea Albă – oraş românesc !!!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce am scris recent despre Cernăuţi – oraş românesc, am rămas plăcut surprins de impactul acestei postări, îndeosebi pe voxpublika.

Şi cum cineva m-a atenţionat că şi în Basarabia de Sud sunt câteva oraşe mari, care au fost ale românilor, am decis să continui tematica (deşi îmi rezervasem deja câteva idei pentru cel puţin 3 postări).

Aşa că, în continuare voi da importanţă oraşului (cetăţii) istoric Cetatea Albă. Nu voi enumera celelalte denumiri ale acestuia, prin simplu motiv că au fost date de turci şi ruşi, inclusiv ucraineni.

Ah da, toată epopeea asta cu oraşele româneşti, o datorăm ucrainenilor, care cer în prezent compătimire pentru situaţia tensionată creată de fraţii lor, ruşii, în estul Ucrainei.

Şi, colac peste pupăză, haholii, având năravul ruşilor, vor să-i bage în postura de carne de tun pe românii din Cernăuţi.

N-ar fi de mirare, dacă mâine-poimâine i-ar mobiliza şi pe cei din Cetatea Albă, chiar dacă unii contestatari vor veni cu argumentele că sunt doar câteva procente.

Câteva, vom spune noi, dar ale noastre şi de-ai noştri…

Şi de unde mai multe, dacă au fost deportate în perioada sovietică?!

În fine, acum să facem o scurtă incursiune prin istoria acestei localităţi, pentru a justifica apartenenţa sa arealului românesc.

Aşadar:*
– În timpul lui Burebista, cetatea se numea “Tyras” și ținea de regatul dacic al acestuia.
– Orașul devine parte a Voievodatului Moldovei în 1359.
– Cetatea este mărită și refăcută în 1407 sub Alexandru cel Bun și în 1440 sub Ștefan al II-lea.
– Alexandru Vodă în 1451 şi Ștefan cel Mare în 1481 refac și măresc la rândul lor cetatea.
Turcii cuceresc orașul în 1484, îl denumesc Ak-Kerman (Cetatea Albă) și îl stăpânesc până la 1812, când este luat în stăpânire de Imperiul Rus.
– În 1918, Basarabia unindu-se cu România, orașul trece în componența Regatului României.
În 1940, respectiv 1944, orașul este ocupat de Uniunea Sovietică, fiind atribuit RSS Ucrainene.

În concluzie, nu putem vorbi decât despre calvarul prin care au trecut locuitorii acestui pământ. Ca de altfel, toţi românii…

 

P.S. Grea e soarta de român… Probabil de aceea e o mândrie să fii român!

 

* Câteva date luate de pe wikipedia, inclusiv imaginea.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole