Ce să mai pui pe masă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Toamna este anotimpul când vine vorba de culori, iar piețele abundă în legume de sezon. De aceea , și în bucătăriile și dietele noastre au început să apară modificări. Iar în caz că sunteți în pană de idei și stați pe gânduri în legătură cu ce să mai gătiți, am făcut aici o listă cu 3 rețete simple și delicioase, pe care trebuie să le gătiți în această toamnă:

Supa de dovleac şi cartofi

Ingrediente:            

1 kg de dovleac
1 ceapă
4 căței de usturoi
3 cartofi
300 ml supă de pui sau apă
250 gr făină
2 linguri de smântântână
1 linguriță de ulei
Sare/ piper

Mod de preparare:

Se taie dovleacul la partea de sus și se curăță de semințe. Se încinge uleiul și se călește ceapa până e moale. Se adaugă usturoiul strivit și se mai călesc 1 minut. Se adaugă dovleacul și cartofii tăiați cubulețe. Se adaugă supa de pui și apa cât să cuprindă perfect conținutul oalei. Se condimentează cu sare și piper. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac timp de 15 minute, până cartofii sunt făcuți. Se mixează conținutul oalei în blender până supa e cremoasă. Se adaugă sare. Se pune oala pe foc mic și se mai lasă 5 minute. Se servește supa-cremă cu felii de bacon prăjite sub grill până devin crocante și crutoane de pâine.

Chec cu vișine rapid

Ingrediente:

3 ouă
200 gr zahăr
200 gr smântână de casă/iaurt grecesc 10%
100 gr unt topit
250 gr făină
1/2 lingură bicarbonat de sodiu stins cu suc de lămâie / un plic praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
2 linguri ulei pentru a unge tava
700 gr vișine în suc propriu

Mod de preparare:

Încălzim cuptorul la 190°. Topim untul, iar într-un bol încăpător, mixăm bine ouăle cu zaharul, apoi adăugăm smântâna, untul topit, esența de vanilie. Încorporăm faina și adăugăm un plic praf de copt. Ungem tava cu ulei, turnăm circa 70% din compoziție în tavă, iar apoi punem vișinele. La final, adăugăm și restul aluatului peste vișine.
5. Punem tava la cuptorul preîncălzit, reducem focul la 180° și coacem checul cca 35-45 min.

Pui crocant la cuptor

Ingrediente:

1,3 kg pui întreg
6-7 linguri ulei de măsline
sucul unei 1/2 lămâie
1 cățel de usturoi
sare de mare și piper alb

Mod de preparare:

Spălăm și uscăm bine puiul, la exterior și interior. Îl presurăm din abundență cu sare și piper, inclusiv și în cavitate. Așeazăm puiul cu pieptul în sus pe o tava unsă, în prealabil, cu 2 linguri de măsline și umplem cavitatea păsării cu sucul de lămâie și usturoi. Ungem puiul generos cu ulei de masline cu ajutorul unei pensule. La final, uleiul ramas îl turnăm în interiorul pasarii, închidem cavitatea păsării cu o ață pentru a lăsa toate aromele să pătrundă în carne și coacem puiul 1 oră și jumătate. Înainte de a fi servită, lăsăm carnea să se odihnească vreo 10 min ca sucul să rămână în carne.

Poftă Bună!

Comentarii