Când vă este foame, gândiţi-vă la… Cârnaţ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Probabil toţi studenţii de la drept (USM), în primele ore ale cursului de drept constituţional în compania profesorului (!) Cârnaţ, erau familiarizaţi cu mult-hazlia sintagmă din titlu.

Chestiile hazlii, căci să recunoaştem simţul umoristic al juristului în cauză, se diminuau incontestabil în ajunul colocviilor sau al examenelor.

Şi nu din motivul că ar fi devenit profesorul mai ursuz, sau că studenţii ar fi fost capturaţi de seriozitatea respectivelor evaluări, ci mai degrabă de faptul că 80 la sută din aceşti studenţi, cădeau la testare.

Vorbesc în numele celor de la fără frecvenţă, din ai căror gaşcă am făcut şi eu parte, fiind un arhicunoscător al unor asemenea situaţii. Mai ales, că de multe ori mă număram printre aceştia.

Iar cauzele sunt multe.

Azi mă voi opri la una. La acea, urmare a căreia studenţii “achitau” între 300 lei şi 50 euro per colocviu sau examen, sau teză de an.

Apropo, ca să lămurim lucrurile din start, nu că m-aş lăuda, dar personal, n-am dat un bănuţ acestui Cârnaţ, chiar dacă am avut restanţă, iar ulterior m-am ales cu o notă cam ruşinoasă pentru mine.

Însă colegii mei, mulţi dintre ei, îmi tot spuneau despre această “şmecherie”. Ce mai, doar eram şef de grupă.

Şi-acum să vă spun cum stăteau lucrurile, adică trucurile. Se găsea câte un student, mai răsărit (în cele mai dese cazuri cu rude printre profesori), care percepea taxele de la studenţii cu respectiva “bubă”. Ulterior, aceştia transmiteau şi matricolele în care li se trecea nota. Mă rog, în dependenţă de suma dată, era şi nota primită.

Acum să facem câteva calcule. În grupa mea erau peste 40 de studenţi. Să zicem că cel puţin jumătate cădeau în capcana taxelor. Deci 20 X 300, rezultă 6000 lei dintr-o lovitură. Dacă adăugăm rezultatele pentru examen şi teză, atunci rotungim la 18 000 lei doar într-un an, inclusiv de la o singură grupă. Şi asta în cel mai econom caz, căci după cum scriam mai sus, erau din cei care aruncau şi 50 euro pentru un examen.

Deci suma putea varia de la 18 mii lei până la 3 mii euro.

Dacă mai luăm în calcul, că pe vremea mea erau cam 10 grupe de anul I, dintre care, să admitem că jumătate erau pe mâna lui Cârnaţ (mă rog, erau şi alţi profesori), apoi atunci… învăţaţi tabla înmulţirii.

Oooo, şi încă un apropo, după câte-mi aduc minte, Cârnaţ mai avea câteva cursuri la studenţii din anii III şi IV…

Şi-ntr-un final să vă explic de ce am scris aceste rânduri. Deoarece am vrut să explic celor care au citit articolul respectiv şi nu-nţeleg de unde-şi trag obârşia veniturile lui Cârnaţ. Mă rog, o mare parte, cea mai mare…

 

P.S. Offf, da câţi profesori din ăştia erau la Dreptul USM-ului!

P.P.S. Probabil, tot ce-am scris mai sus, sunt doar zvonuri. Însă…

Sursa foto: privesc.eu

Nu uitaţi să votaţi sinceritatea !!!

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole