Campania „Corupția omoară educația!” sau „Banii aruncaţi în vânt”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldoveanul actual se diferenţiază enorm de moldoveanul sovietic. Dacă atunci Brejnev spunea că nu trebuie de copiat, nimeni nu copia, din frica faţă de Brejnev. Dar acum, dacă Şleahtiţchi spune că nu trebuie de copiat, absolevenţii fac o faţă de îngeraş şi oricum, copiază. E vorba de frică. Frica faţă de consecinţe ce a fost încadrată în sufletul sovieticului, după deportări, război ş.a â-i determina să nu copieze şi să dea examenul cinstit ân faţa lui Brejnev şi al lui Dumnezeu. Această frică nu mai funcţionează acum şi elevii copiază, netemându-se de nimeni şi nimic. Recent Ministerul Educaţiei a pornit încă o campanie ( fără sens ) intitulată ” Corupţia omoară educaţia „. Ea e menită să înceteze Corupţia, copiatul, plagiatul şi să le deie de înţeles tuturor că aceste fenomene sânt impedimente în obţinerea studiilor de calitate. El şi-a propus să stopeze aceste fenomene prin 4 spoturi video a câte 50 de secunde ce rulează pe majoritatea canalelor zi şi noapte

prin afişarea a mai multor postere în licee şi universităţi cu mesajele

  • Fii tu însuţi!
  • Pledează pentru studii de calitate!
  • Păstrează-ţi identitatea!
  • Spune nu copiatului

Şi prin organizarea OFF-line-urilor cu jurnalişti.

Acum, o ântrebare.
Oare vor putea câteva spoturi publicitare şi afişe la care nimeni nu atrage atenţia să oprească un fenomen ce se lichidează prin muncă asiduă şi se realizează ân câţiva ani, poate chiar şi câteva decenii ?
Oare profesorii nu vor mai lua mită de câteva mii de lei, când salariul lor e 1300 lei?
Oare nu vor mai copia elevii care au copiat 12 ani, doar că aşa a spus Şleahtiţchi?
Oare vor risca părinţii să nu dea mită şi să lese elevul să scrie BAC-ul fără ajutor pe vreun 7, când ei pot da bani şi el să scrie pe 10 ?
Răspunsul e clar.
Doar cei care sânt cinstiţi ân faţa lui Dumnezeu şi cei care nu au cu ce plăti examenele vor scri BAC-ul fără ajutor.
Ăsta e răspunsul.

Ţările europene nu au probleme cu corupţia, fiindcă profesorii ştiu că nu are rost să rişte pentru 300 de euro când salariul lor e peste 1000 de euro.

Sânt 2 metode sigure şi raţionale ce ar putea opri corupţia şi copiatul.

1.

Metoda folosită de URSS. Înhibarea fricii de a copia în elevi şi de a primi mită în profesori. Doar că atunci, totul era inuman şi nimeni nu se va hotărâ să folosească atâta radicalitate pentru stoparea corupţiei. Trebuie ceva mai uman. De exemplu mediatizarea fiecărui caz de corupţie şi copiat în Mass-Media sau dacă eşti prins că copiezi ai 2 alegeri

  1. Sau la armată
  2. Sau reâncepi clasele liceale

Da, sânt deacord e dur, dar doar aşa vom putea opri aceasta

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

2.

Metoda folosită de ţările europene. Mărirea salariilor în domeniul educaţiei până la un nivel când o mită de câteva sute de lei să fie nimic comparativ cu salariile profesorilor.

Da, această cale este mai umană, dar cu mult…mult….mult mai grea. Şi ân următorii 10 ani ân Moldova nici nu se va auzi de dânsa.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Acum ne punem ântrebarea. Pentru ce au fost investiţi bani ân această campanie? Ea nu va rezolva nimic.
Sau ministrul crede că elevii văzând aceste spoturi vor âncepe a plânge şi vor jura solemn că ân viaţa lor nu vor da mită şi nu vor copia.
Cu aceşti bani puteai să cumperi âncă câteva autobuze şcolare.

Bravo Ministerului Educaţiei

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Adrian Pleşca

Adrian Pleşca

Primar al Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor Elev Director TânărFilms Coordonator Național al United Children League of Nations...

Ultimele articole