Ion și Doina Aldea Teodorovici vs unioniștii politici

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu există om în Republica Moldova care să nu cunoască celebrul cuplu, Ion și Doinea Aldea Teodorovici, care să nu-i iubească ori să nu le cunoască celebrele piese. Cu toții știm că ei au militat pentru unirea Republicii Moldova cu România, au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Anume soții Ion și Doina Aldea Teodorovici au fost primii care în anii 90′ au cîntat despre limba română și Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova). Ei au ales în acele vremuri tulburi, să lupte cu sistemul sovietic prin tăișul cuvîntului.

Pe 27 august 1991, ziua cînd a fost proclamată independența Republicii Moldova, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cîntat pentru Suveranitate și Independență în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cu piesa „Suveranitate”,  ridicau în picioare în anii ’90, de la mic la marea, întreaga sală a Palatului Național „Nicolae Sulac”, iar dacă ar fi vii, azi ar ridica în picioare întreaga țară. În luna mai, anul 1992, împreună cu poeții Grigore Vieru și Andrian Păunescu, fiind la doar cîțiva metri de tancurile și tunurile inamice, cuplul mirif cînta în fața combatanților de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

Astfel, ei promovau frumosul, promovau cultura noastră, lăsîndu-ne ca moștenire peste 300 de cîntece patriotice, creații pentru copii și muzică pentru filme ( „Iona”, „Disidentul”, „Ce te legeni, codrule”), piese de teatru („Fîntînă Anghelinei” – dram. A. Burac, „Dragă, consăteanule” – dram. Gh. Malarciuc, „Abecedarul” – dram. D. Matcovschi, „Tata” – dram. D. Matcovschi, „Pomul vietii” – dram. D. Matcovschi). Deasemenea Ion Aldea Teodorovici a scris și muzică instrumentală, simfonică, „Rapsodie”,variații pentru pian și cvintet pentru coarde. Cu mîna pe inimă spun că a fost un cuplu de genii, pe care am să-l iubesc toată viața!

Iar după 21 de ani, de la trecerea lor în neființă,  avem tot felul de oameni, organizații, partide, care la fel parcă militează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Dar oare folosesc ei aceleași „arme” precum cuplul Ion și Doina Aldea Teodorovici? Și cîți dintre actualii lideri unioniști, pot fi la fel de curajoși, sau cel puțin își aduc aminte de curajul de care au dat ei dovadă? Care sunt adevăratele lor scopuri? Cine ar mai putea ridica azi o țară întreagă în picioare? E greu de spus dacă există cineva…

Politicienii de peste Prut, dar și cei de la noi, care promovează azi ideea unirii Republicii Moldova cu România, urmăresc doar scopuri electorale. Anume datorită moldovenilor care au și pașaport românesc, cu ajutorul căruia ei pot lucra și circula liber în UE, Traian Băsescu a cîștigat cel deal doilea mandat de Președinte al României, iar Eugen Tomac a devenit deputat în Parlamentul României. Iar unele partide de la noi, tot mizînd pe această idee vor să ajungă la guvernare.

531200_432424566803032_1981265873_nDacă Ion și Doina Aldea Teodorovici promovau frumosul, cei mai mulți dintre unioniștii de azi  promovează ura interetnică. Ion
și Doina Aldea Teodorovici ne-au lăsat ca moștenire creațiile lor, unioniștii de azi ne lasă în urmă pereți desenați, ori cu mesaje rusofobe și monumente vandalizate. Și pot băga mîna în foc că nu pentru asta au luptat ei în anii ’90.

Nu poți să-ți dorești azi unirea cu România, cînd azi există atîtea grupuri și partide unioniste, oarecum diferite, care luptă între ele și nu știu care-s mai drepte, și cîți bani sunt spălați pe această idee… Iar oamenii naivi, cad pradă mincinoșilor, îi cred și își pierd forțele și tinerețea pentru ca cineva să obțină într-un final un loc mai bun sub soare.

Ion și Doina Aldea Teodorovici au luptat în primul rînd pentru ca moldovenii să fie liberi, să poată gîndi liber și să-și poată decide singuri viitorul. Cetățenii Republicii Moldova au făcut alegerea, ei au ales viitorul European. Iar ziua cînd țara noastră va deveni membră a Uniunii Europene este aproape. Iar din ceruri, Ion și Doina Aldea Teodorovici, ne vor veghea în continuare și vor surîde, văzînd că nu au luptat în zădar pentru această palmă de pămînt.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole