Despre arta profană

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Arta este ca şi femeia – fără o doză de mister este lipsită de valoare. Aici se ascunde şi diferenţa dintre arta contemporană şi cea clasică – artiştii de astăzi tratează actul creator drept un mijloc de exprimare a propriilor fantezii şi trăiri, în timp ce artistul din trecut nu aparţinea sie însuşi, el nu era decât un instrument dintre dimensiunile metafizice şi lumea fizică. Iată de ce în conceptul artei clasice există ideea de canoane estetice: poezia, pictura, sculptura, muzica devin artă din momentul în care corespund unor criterii artistice prestabilite (proporţii, echilibru, simetrie etc.).

Arta contemporană (în special cea postmodernistă) a declarat „în afara legii” orice lege. Artistul nu mai este o expresie a unor dimensiuni supranaturale, a sacrului, ci a propriei sale naturi limitate şi profane, uneori chiar şi a hazardului (cum a fost în cazul dadaismului).

Actul creator devine o acţiune exhibiţionistă, asemenea unei femei stricate care se dezgoleşte arogant în faţa unui public, eliminând ultima picătură de mister. În acest fel, artistul încearcă, de fapt, să se ridice deasupra publicului „profan”, ocupând postamentul pe care anterior îl rezerva Divinităţii. Din maestru, artistul se transformă în vedetă care se ocupă preponderent cu falsificarea misterului.

Astfel, arta se transformă într-un meşteşugărit obscur.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole