Cum am ajuns în brațele Rusiei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Istoria Republicii Moldova a fost întotdeauna complexă și delicată.

Și dacă până nu demult oamenii, indiferent de apartenența lor, păstrau un soi de echilibru și încercau să trăiască în armonie, astăzi, din cauza jocurilor politice și a influienței rusești, populația este profund divizată și împărțită în două tabere: una pro-Rusia și alta pro-Europa.

 Dar că să înțelegem mai bine situația creată, trebuie să revenim la istorie.

Prima anexare a avut loc la 1812, după războiul ruso-turc, care s-a încheiat cu Pacea de la București. Atunci Basarabia a fost alipită pentru prima data de Rusia, iar cele două mari puteri, de la vremea respectivă, au anexat un teritoriu locuit, în mare parte, de români.

Astfel, principatele Moldova, Valahia Mare, Mică şi Basarabia urmau să se alipească „pe veci” la Imperiul Rus, cu oraşele, cu locuitorii și averea lor.

În 1813, autorităţile ţariste au denumit regiunea „Bessarabia”. Tot atunci Imperiul Rus s-a obligat să-şi retragă trupele din Moldova, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Basarabia a fost ruptă astfel de arealul românesc și a stat sub ocupație rusă 106,  mai exact, până la Marea Unire din 1918.

 ȘI CA SĂ FIE TREABA TREABĂ, în 1940 au dat și a doua lovitură.

Astfel, Hitler şi Stalin, deși aveau ideologii diferite, s-au înțeles ei și au semnat în 1939 un pact.

Astfel, Basarabia a intrat în „sfera de interes” a Uniunii Sovietice, iar România a fost pusă, practic, în brațele Germaniei naziste”.

Aici s-a început calvarul. În teritoriile ocupate, Hitler a pus în practică ideologia sa și a ucis milioane de oameni, iar Stalin a ordonat deportările în masa și exterminarea elitelor intelectuale.

Înțelegerea rușinoasă dintre cei doi, a provocat suferinţă și milioane de morţi.

Și nu e de mirare că ne-am pomenit astăzi, practic, între două lumi diferite și cu gândiri absolut diferite: una pentru Rusia și alta pentru Europa.

Republica Moldova a stat sub ocupație sovietică foarte mult timp, perioadă care nu a onorat-o deloc. În tot acest timp, oamenii au suferit chinuri groaznice comise de Imperiul Sovietic, care a tot încercat să ne facă rusofoni .

Din fericire însă, nu i-a reușit totalmente. S-a reușit în schimb, doar sedimentarea unor răni în conștiința oamenilor.

Cel mai grav este altceva, și anume faptul că unii cred și până astăzi în întoarcerea socialismului și nu se prea sinchisesc să-și țină în frâu pornirile nonșalante când vorbesc despre viziuni totalitare și cum oamenilor să le fie închisă gura și să nu fie lăsați să  gândească.

Ca la noi, la nimeni!

Comentarii